Partitillväxt av sidföljare var 11 procent under första halvåret 2022. Moderaterna har flest följare på LinkedIn. Samtliga partier ökade antalet följare. Av riksdagspartierna uppvisade Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna högst procentuell tillväxt. Centerpartiet var det mest aktiva partiet på plattformen. Nyheter och tips.
Sammanfattning
- De tre partierna med flest antal följare på LinkedIn är fortsatt Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet.
- Total andel ökning av sidföljare var 11 (10) procent under första halvåret.
- Samtliga partier ökade antalet följare.
- Av riksdagspartierna uppvisade åter Sverigedemokraterna högst procentuell tillväxt, följt av Centerpartiet/Liberalerna/Miljöpartiet de gröna.
- Centerpartiet var åter det mest aktiva partiet på plattformen, följt av Liberalerna.
- Sex partier hade ingen kommunikation alls på plattformen under senaste kvartalet, medan Centerpartiet uppvisade >90 inlägg.
Flera partier har tillkommit och/eller fixat till sin varumärkesnärvaro på plattformen sedan Kommunikationsanalys började analysera de politiska partiernas närvaro och framgång på LinkedIn. Det är samtidigt uppenbart att en uppdatering av sidornas Info skulle gagna flera partier.
I jämförelse med Facebook, Twitter, Instagram och YouTube är aktivitet med engagemang på LinkedIn generellt mycket låg. Obefintlig hos flera partier. (Se tips och rekommendationer i slutet av inlägget.)
Se gärna relaterade inlägg:
- Politiska partier i sociala medier – effekt juni 2022
- Svenska partiledare i sociala medier – effekt kvartal 2 2022
- Sentimentanalys politiska partier i sociala medier – kvartal 2 2022
Följare LinkedIn
Första halvåret 2022

Andra halvåret 2021

Partierna har nu tillsammans 11 420 (10 301) följare på LinkedIn varav det på plattformen största partiet, Moderaterna, uppnådde 3 137 (2 916) följare.
Halvåret gav en faktisk ökning med 1 119 (927) följare, dvs. 11 procent. Varav flest nya, 221 (191) stycken, följde Moderaterna. Inget parti tappade följare.
De riksdagspartier som uppvisade högst procentuell tillväxt under halvåret var åter Sverigedemokraterna med 16 (30) procent följt av Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna (15 procent vardera).
Första halvåret 2022

Andra halvåret 2021

Innehåll
Sex (fem) partier hade ingen kommunikation alls på plattformen under senaste kvartalet, medan Centerpartiet uppvisar >90 inlägg, följt av Liberalerna med 42 inlägg. Därefter följde Moderaterna med 3 inlägg, samt Feministiskt initiativ med 2 inlägg.
Att enbart ägna sig åt innehåll som är rena rekryteringsannonser är något som LinkedIn själva inte rekommenderar att enbart fokusera på i sin kommunikation.
Kommunikationsanalys återkommer med följande innehållstips till samtliga partier:
- kommunicera på LinkedIn hur partiet vill se framtidens arbetsmarknad
- och partiets lösningar för att möjliggöra denna framtid,
- fråga vad följarna tycker om aktuella frågor,
- omvärldsspana,
- starta ett ”digitalt arbetsmarknadsråd” osv.
Infografiken nedan ger mer tips vad gäller olika typer av innehåll att producera och kommunicera. För mer information om användning av LinkedIn i Sverige vill jag tipsa om Vilka använder LinkedIn – i Sverige och globalt?
Formattips

Analys
Samtliga partier ökade antal följare vilket indikerar ett intresse bland plattformens användare. Här finns möjligheten att öka antal följare genom att utröna vad det är som intresserar följarna och vad de vill se mer av. Och hur, som ovanstående exempel.
LinkedIn är samtidigt uppenbarligen inte en prioriterad politisk plattform för majoriteten av de politiska partierna. Fyra partier gjorde inlägg under halvåret. Kanske kan Centerpartiet i synnerhet samt Liberalerna vara de partier som visar en innehållsväg för de övriga? Och därmed aktivera ett möjligt (väljar)intresse för viktiga samhällsfrågor relaterat arbetsmarknaden?
Är då LinkedIn relevant för politiska partier? Enbart sett till i jämförelse lågt antal följare, och den låga aktivitet som merparten av partierna lägger på plattformen, med kopplat engagemang, har svaret hittills varit: tveksamt. Särskilt om lågt partistöd eller begränsade egna resurser inte möjliggör fokus och uppföljning. F.k. Partistödet för 2020/2021 låg på närmare 170 miljoner kronor.
Men, och här kommer några anledningar som motsäger detta:
- Förhoppningsvis vill partierna ha (koll på) den bästa kompetens för rekrytering som finns på marknaden. Särskilt nu i valåret 2022.
- En önskan om insikt i vad nu aktuell kompetens utmärks av.
- Förstå hur samtal (om förändringar) bland professionella förs om diverse samhällsfenomen. Att då finnas på landets huvudsakliga plattform för professionellt utbyte torde vara logiskt. OCH att där berätta om de egna lösningarna på ett antal problem och utmaningar för samhället.
- Antalet följare av de politiska partierna växer konstant.
- Centerpartiets och Liberalernas höga och konstanta aktivitet indikerar att plattformen kan bidra stötta partibudskap.
- 4 miljoner användare av plattformen i Sverige erbjuder chans att nå många väljare.
Värt notera de närmare 4 miljoner svenskar som använder plattformen även är väljare, och därmed kan exponeras för partiernas budskap, lösningar och agerande i ytterligare en kanal.
Välja bort politiskt innehåll?
LinkedIn har nu börjat införa möjligheten att i sitt flöde påverka möjligheten att se politiskt innehåll med en no politics button. Du kan höra mer från LinkedIn:s vd i denna intervju, scrolla fram till ca 6 minuter in i programmet.
Tips för framgång från LinkedIn
LinkedIn har delat nedanstående tips för att säkra framgång med plattformen:

Innehållstips för arbetsgivarvarumärket (employer branding)
Dataanalysföretaget Socialbakers har delat dessa generella tips vad gäller stöd för arbetsgivarvarumärket i sociala medier.
Kommunikationsanalys har ännu inte sett något parti lyfta sina egna anställda och visa vilken kompetens som finns inom deras organisationer, vilket kan vara väl värt för att locka ny och rätt kompetens. Särskilt under ett valår när många tillfälligt anställda behöver rekryteras.

Nästa uppdatering av politiska partier på LinkedIn kommer i samband med nästa halvår ifall upplägget fortsätter.
Följ gärna Kommunikationsanalys på Facebook och LinkedIn för att säkra nya insikter.
Må gott,
Lars
Dela gärna, ange: Källa: Kommunikationsanalys (www.kommunikationsanalys.se)
Datakälla: LinkedIn
Kommunikationsanalys bevakar till och med valet 2022 tio partier: de åtta riksdagspartierna samt Feministiskt initiativ och Medborgerlig Samling. Samtliga tio finns numera på LinkedIn. På grund av partiernas jämförelsevis låga aktivitet och den i faktiska tal låga tillväxten av sidföljare uppdateras analysen halvårsvis. Här hittar du underlaget för andra halvåret 2021.