Partiledarna för de tre största partierna gör i snitt ett inlägg per dag på Facebook och Instagram. Jimmie Åkesson har starkast närvaro i sociala medier. Jonas Sjöstedt har fortsatt över hälften av all influens på Twitter. Färre partiledare uppvisar dialog med väljarna. ”Regeringen” och ”företag” var några av partiledarnas vanligaste ordval i sociala medier. Nyhet: Sentimentanalys. Annie Lööf är den partiledare som får högst andel positivt sentiment. 17 politiker tar sig in på topplistorna utöver partiledare/språkrör.
Sammanfattning april
Att även april var en exceptionell månad på grund av pågående pandemi är påtagligt. Partiledarnas aktivitet och genomslag/effekt i sociala medier är därför extra intressant.
Stefan Löfven gjorde i mars mer än dubbelt så många inlägg som normalt på Facebook, och på Instagram såg vi en tredubbling. I april syns en viss avmattning av innehållsaktivitet, i synnerhet på Facebook men även på Instagram. Statsministern är i jämförelse något mer aktiv på Instagram. I snitt gör partiledarna för de tre stora partierna ett inlägg per dag på Facebook och Instagram.


I april har Jimmie Åkesson fortsatt dominerat sociala medier-landskapet, tätt följd av Stefan Löfven och Ulf Kristersson. Detta baserar jag på flest topp 3-placeringar vad gäller flera olika verktyg och faktorer, som influens, engagemang samt poäng. Stefan Löfven har även fortsatt i april passerat Jimmie Åkesson med flest antal följare på Facebook, och är där störst bland partiledarna. Statsministern står även för flest antal nya följare på Twitter.
Nedan ett urval av mätpunkter på bas av poängverktyget för Facebook, Twitter och Instagram och vilka partiledare som når månadens bästa resultat per plattform:
- Facebook: Stefan Löfven har flest följare på Facebook, där denna månad Nyamko Sabuni är den som säkrar högst engagemang på sina inlägg, medan Stefan Löfven säkrar högst viralitet.
- Twitter: Annie Lööf har flest följare på Twitter medan Farida al-Abani (Fi) även denna månad är den som säkrar högst engagemang på sina tweets, och även Ilan Sadé (MED) högst viralitet.
- Instagram: Ebba Busch har flest följare på Instagram, där Jimmie Åkesson även denna månad säkrar högst engagemang på sina inlägg, samt högst viralitet.
Annie Lööf och Gita Nabavi ligger denna månad under poängmedel på samtliga tre plattformar.
Kommunikationsanalys har tillfört data från ett fjärde verktyg för visualisering och underlag relaterat Twitter. Stefan Löfvens profil Swedish PM uppvisar den största ökningen även i april, men placerar sig (ännu) inte bland landets tio största politiska Twitter-profiler, därtill saknas ännu ca 15 000 följare. Annie Lööf, Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson är de enda partiledare vilka återfinns bland topp 10.

Sveriges 10 största politiska sidor på Twitter

Under faktor Dialog på Facebook uppvisar denna månad färre partiledare/språkrör mätbar aktivitet. De fyra som uppvisar engagemang i dialog är Annie Lööf, Nyamko Sabuni, Jonas Sjöstedt och Isabella Lövin.
Denna gång introducerar Kommunikationsanalys en ny faktor: Sentiment, alltså mätning av positiv, neutral eller negativ inställning. Annie Lööf är den partiledare som i april får högst andel positivt sentiment samtliga plattformar sammantaget. En fråga som ibland ställs till denna blogg relaterar till effektbedömning av innehåll och engagemang. Kommunikationsanalys konstaterar som bekant att en viss nivå av engagemang/interaktion har uppnåtts, men okulärgranskar därmed inte alla individuella poster och deras innehåll för att veta vad ett högt engagemang har berott på. Engagemang/interaktion kan som bekant triggas av både negativt och positivt innehåll. En faktor som sentiment nu kan hjälpa belysa.
Dataanalysföretaget Notified förklarar sentiment så här: ”En dator värderar olika ord från 1 till 100 utifrån hur positiva vs negativa de är. ”Våld” anses exempelvis vara ett negativt ord, medan ”fint” är ett positivt. Efter det analyseras varje artikel/post i sociala medier. Om artikeln har flest negativa ord markeras den som negativ. Har den flest positiva ord markeras den som positiv. Om inga direkt värdeord används eller om det är väldigt jämt mellan positiva och negativa ord så blir det neutral. Sen kan man även själv markera en artikel som positiv, negativ eller neutral om man anser att datorn tolkat innehållet fel. Datorn lär sig då dina justeringar och blir med tiden ännu bättre på sentiment. Viktigt att komma ihåg är att sentiment inte fungerar på ironi eller liknande, utan den sortens inlägg får man justera manuellt för att få mer träffsäker statistik.” Kommunikationsanalys ser sentiment i detta läge som en intressant add-on som ger en extra effektkrydda till analysen, men som alltså kan innehålla och baseras på en del oklarheter. Därmed sagt, stay sharp.
17 politiska personer förutom partiledarna/språkrören lyckades säkra resultat i sociala medier med genomslag vilka matchar eller överträffar partiledarna. Den möjliga efterträdaren till Jonas Sjöstedt i november, Nooshi Dadgostar, tar nu plats bland topp 10 på Twitter.
Kommunikationsanalys har dels fokus hur mäta effekt i sociala medier, dels presentera olika verktyg som stöttar hantering och förståelse. Analysföretaget Bumblewing tillför faktor influens.
Stefan Löfven, Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt är de som intar pallplats för influens på Facebook denna månad. Stefan Löfvens första plats är första gången sedan december 2019.
Influens

Poäng
Smampions poängskala för sociala medier placerar Isabella Lövin, Annie Lööf, Ilan Sadé och Gita Nabavi under medel även denna månad.

Mätpunkter Facebook
Under månaden har Gita Nabavi haft nolltillväxt på följare; ingen partiledare uppvisar denna månad negativ tillväxt av följare.
- Flest följare: Stefan Löfven
- Högst viralitet: Stefan Löfven
- Flest inlägg per dag: Jonas Sjöstedt
- Högst tillväxt: Nyamko Sabuni
- Högst engagemangsgrad (7-dagar): Nyamko Sabuni

Engagemang
I verktyget från Notified ser vi hur engagemanget på Facebook fördelas bland partiledarna, där Stefan Löfven säkrar det högsta engagemanget på sin närvaro. Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt är övriga partiledare i toppen på Facebook.


Månadens toppinlägg Facebook
Topp 4 inlägg per analysverktyg:
- Smampion: Jimmie Åkesson, Jimmie Åkesson, Stefan Löfven och Jimmie Åkesson.
- Bumblewing: Jimmie Åkesson, Stefan Löfven, Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson.
Smampion

Bumblewing

Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni har inga profiler på Twitter. Jimmie Åkesson ökade sin egen aktivitet på plattformen stort under andra halvåret 2019, och har nu stigit till toppen bland partiledarna på Twitter – med relaterad influens.
Influens
Jonas Sjöstedt, Jimmie Åkesson och Ebba Busch är de som intar pallplats på Twitter denna månad. Skillnaden blir tydlig mellan Jonas Sjöstedts höga aktivitet vs Jimmie Åkessons höga engagemangsgrad på budskap, samtidigt som vi kan se en ökad respons på Sjöstedts tweets.

Poäng
Smampions poängskala placerar Annie Lööf, Ilan Sadé och Gita Nabavi under medel denna månad.

Mätpunkter Twitter
- Flest följare: Annie Lööf
- Högst viralitet: Ilan Sadé
- Flest inlägg per dag: Jonas Sjöstedt
- Högst tillväxt: Stefan Löfven (Swedish PM)
- Högst engagemangsgrad (7-dagar): Farida al-Abani

Engagemang och poster
I Notifieds verktyg ser vi hur engagemanget på Twitter fördelas bland partiledarna, där Stefan Löfven (Swedish PM) säkrar det högsta engagemanget på sin närvaro. Därefter följd av Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson.


Månadens toppinlägg Twitter
Topp 4 inlägg per analysverktyg:
- Smampion: Farida al-Abani, Farida al-Abani, Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt.
- Bumblewing: Jonas Sjöstedt, Jonas Sjöstedt, Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson.
Smampion

Bumblewing

Influens
Jimmie Åkesson, Stefan Löfven och Ulf Kristersson är de som intar pallplats på Instagram denna månad. Notera att Jonas Sjöstedt inte har någon sida på Instagram utan kommunicerar via Vänsterpartiets Instagramsida.

Poäng
Smampions poängskala placerar Annie Lööf och Gita Nabavi under medel denna månad.

Mätpunkter Instagram
Under månaden har Gita Nabavi och Annie Lööf haft en negativ tillväxt på följare.
- Flest följare: Ebba Busch
- Högst engagemangsgrad: Jimmie Åkesson
- Högst tillväxt: Stefan Löfven
- Högst viralitet: Jimmie Åkesson
- Flest inlägg per dag: Stefan Löfven och Jimmie Åkesson

Engagemang och poster
I verktyget från Notified ser vi hur engagemang på Instagram fördelas bland partiledarna, där Jimmie Åkesson säkrar månadens högsta engagemang. Därefter Stefan Löfven och Ulf Kristersson.


Månadens toppinlägg Instagram
Topp 4 inlägg per analysverktyg:
- Smampion: Annie Lööf, Jimmie Åkesson, Jimmie Åkesson och Jimmie Åkesson.
- Bumblewing: Annie Lööf, Jimmie Åkesson, Jimmie Åkesson och Jimmie Åkesson.
Smampion

Bumblewing

Vanliga ord i partiledarnas sociala medier
”Regeringen” samt ”företag” är några av de ord partiledarna använt mest frekvent på flera plattformar.
Nedan de 50 vanligaste orden som partiledarna använder per plattform: titta gärna igenom och se vilka ord som partiledarna ofta använder i sin kommunikation i sociala medier.



Responsivitet – svar på tal i dialog
Du som följt denna blogg sedan 2013 vet att jag ursprungligen bevakade de politiska partierna på faktor ”kundservice” med hjälp av Socialbakers. En mätpunkt jag för några år sedan fick lägga ned då alla sidor utom Centerpartiet då hade låst sina (Facebook)sidor för följarna att göra egna inlägg, en faktor som gör att svarsfrekvens inte går att mäta. Nedan finns Smampions variant: Dialoger. Data för dialoger, responsgrad och responstid är inte möjligt att beräkna för Instagram- och Youtubesidor. Ingen partiledare har för övrigt (ännu?) en egen YouTube-kanal.
Färre partiledare verkar denna månad vikta upp kommunikation före information. Annie Lööf, Nyamko Sabuni, Jonas Sjöstedt och Isabella Lövin är de fyra partiledare/språkrör vilka ger utslag på Facebook på att svara på följares inlägg/kommentarer.



Sentimentanalys partiledare april 2020
För många professionella inom kommunikation har det länge önskats att inte enbart få veta ATT något sagts utan även VAD och HUR. Sentimentanalys är en bit på vägen vad gäller HUR något sagts, om än som tidigare nämnt, långt ifrån utan utmaningar.
Kommunikationsanalys har sammanställt uppmätt nivå av positivt vs negativt sentiment i procent (resterande procent är neutralt) på Facebook, Twitter och Instagram. Detta för att få en känsla för omvärldens inställning till partiledarna och deras kommunikation.
Facebook, Twitter och Instagram – sammanlagt positivt vs negativt sentiment i procent:
- Stefan Löfven: 59 procent vs 161 procent
- Isabella Lövin: 84 procent vs 130 procent
- Per Bolund: 82 procent vs 121 procent
- Jonas Sjöstedt: 28 procent vs 86 procent (endast två plattformar)
- Annie Lööf: 171 procent vs 78 procent
- Nyamko Sabuni: 54 procent vs 89 procent (endast två plattformar)
- Ulf Kristersson: 61 procent vs 113 procent (endast två plattformar)
- Ebba Busch: 67 procent vs 147 procent
- Jimmie Åkesson: 76 procent vs 132 procent
- Gita Nabavi: 0 procent vs 0 procent (endast två plattformar)
- Farida al-Abani: 15 procent vs 53 procent (endast en plattform)
- Ilan Sadé: 59 procent vs 121 procent (endast två plattformar)
Sentimentanalysen visar alltså att inställningen till partiledarna sammantaget ger Annie Lööf högst andel positivt sentiment, medan Stefan Löfven får högst andel negativt sentiment.
Politiska personer – individuell sidrankning
Analysföretaget Smampion rankar även bredden av politiska personer i sociala medier, alltså ej enbart partiledare. Nedan redovisas topp 10-sidor för varje plattform. Här kan vi se hur politiska personer lyckas i hela landet och inte enbart partiledarnas sidors närvaro. 17 politiska personer förutom partiledarna/språkrören har denna månad lyckats säkra resultat som får genomslag vilka matchar eller överträffar partiledarna. Kandidaten till ny partiledare för Vänsterpartiet Nooshi Dadgostar placerar sig bland topp 10 på Twitter.



Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:
100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt
Vad blir dina tankar när du ser partiledarnas och språkrörens aktivitet och genomslag? Stämmer aktivitet, budskap och plattformar med din bild av partiledarna? Något som överraskade?
Må gott,
Lars
Dela gärna, ange: Källa: Kommunikationsanalys (www.kommunikationsanalys.se)
Datakällor: Bumblewing, Notified, Smampion samt Socialbakers
Fakta: Bloggen analyserar data baserat på 10 partier: partiledarna och språkrören för de åtta politiska partierna i riksdagen, samt Feministiskt initiativ och Medborgerlig Samling. Feministiskt initiativ finns med för sin framgång i sociala medier inför valet 2014, och motsvarande för Medborgerlig Samling inför valet 2018. Tanken med ”samma” politiska partiledare/språkrör är att långa tidslinjer med samma analysobjekt ger bra underlag för att kunna följa utveckling av kommunikation i sociala medier över tid, samt utifrån samma data kunna se trender och förändringar – allt annat lika. Möjligen kommer endast partiledare för partier invalda i riksdagen att analysernas från och med valet 2022.