Folkhälsomyndigheten var kvartalets bästa myndighet på Facebook. Flest inlägg under kvartalet gjorde Krisinformation.se samt uppvisade samtidigt lägst responstid på 93 minuter. Myndigheternas mest använda ord var ”Sverige”, ”information” och ”behöver”. Polisen har flest följare på Facebook. Svenska myndigheter har i snitt 17 340 följare på LinkedIn och 34 872 på Facebook.
I mars släppte Kommunikationsanalys den första analysen över 40 myndigheter i sociala medier, då med fokus resultat under 2019 som utgångspunkt inför resultat 2020. Här kommer nu den första kvartalsvisa analysen över svenska myndigheters närvaro och effekter i sociala medier 2020. Denna gång baseras analysen på underlag från flera olika källor och verktyg.
Sett till första kvartalet 2020 är det Folkhälsomyndigheten som sammantaget säkrat högst effekt på Facebook. En sannolik spegling av aktualitet och aktivitet under pågående pandemi. Myndigheten är även en av myndigheterna bakom informationen via Krisinformation.se. Vad menar jag då med effekt? Min kommunikativa utgångspunkt är att effekt är en mix av räckvidd, engagemang och brand awareness. Om vi utgår ifrån tanken ”syns du inte, så finns du inte” visar verktygen, med därtill flera faktorer sammanvägda, en tydlig effekt för Folkhälsomyndigheten. Här är det samtidigt viktigt att komma ihåg att en underliggande sentiment-analys inte finns kopplad. Vilket innebär att ett varumärkes genomslag baserat på engagemang kan vara både positivt och negativt. Medieanalysföretaget Retriever har samtidigt noterat att Folkhälsomyndighetens Facebook-sida fått en ökning med 140 000 följare i år.
En viktig del av kommunikation i sociala medier relaterar även arbetsgivarvarumärke, eller så kallad employer branding. Jag har därför tittat på närvaron på LinkedIn där samtliga av de 40 myndigheterna har sidor utom Nämnden för hemslöjdsfrågor (Krisinformation.se är som bekant en gemensam sida och ingen myndighet).
Medelantal följare för myndigheter på LinkedIn är 17 340 stycken och följande placerar sig över medel:
- Polisen
- Arbetsförmedlingen
- Karolinska Insitutet
- Trafikverket
- Försvarsmakten
- Skatteverket
- Socialstyrelsen
- Försäkringskassan
- Sida
- Migrationsverket
- Skolverket
- Folkhälsomyndigheten

Vad gäller Facebook ligger snittet på 34 872 följare sett till dessa 40 myndighetssidor. De elva myndighetssidor som storleksmässigt placerar sig över snittet är:
- Polisen
- Försvarsmakten
- Försäkringskassan
- Krisinformation.se
- Arbetsförmedlingen
- Skolverket
- Migrationsverket
- Skatteverket
- Trafikverket
- SCB
- Folkhälsomyndigheten
SOM-institutet gjorde innan coronapandemin en undersökning på övergripande indikatorer på Sveriges utveckling, med resultat 1999-2019. Jag har valt lyfta bilden nedan då jag ser myndigheters arbete som en viktig del av hur medborgarna ser på Sveriges demokrati. Därför viktigt för myndigheter att kommunicera ”what´s in it for me” till medborgarna, som via sociala medier där majoriteten av medborgarna finns – dagligen. Och på plats även höra vad de tycker, tänker och vill. Kommande SOM-mätning baserad på detta extraordinära år kommer bli intressant för att se påverkan på utvecklingen av grafen nedan.

Till hjälp för dataunderlag från Facebook använder jag två verktyg: de svenska analysföretagen Bumblewing (influens) och Smampion (poäng). Det är respektive myndighets svenska huvudsida (alternativt största) som mäts i dessa blogginlägg. Under mars har det funnits en del tekniska problem med inläsning av data från Facebook specifikt avseende Facebook-sidor. Det kan påverka antalet inlägg och total antal reaktioner som redovisas, men bedömningen är att det inte påverkar total ranking för perioden, kommenterar datanalysföretaget Bumblewing. En bedömning som delas av Smampion.
Kvartal 1 2020 – myndigheter på Facebook
I denna kvartalsanalys blir det alltså en något utförligare analys genom att jag tillfört data från ytterligare ett verktyg för att visa på helhet, utfall men även skillnader mellan verktyg. Sammantaget en ökad reliabilitet. Verktyget Bumblewing tillför faktor influens.
Kvartalets myndighetssidor med högst influens hanteras av Polisen, Försvarsmakten, Folkhälsomyndigheten, Krisinformation.se och Skolverket. Tillsammans står dessa fem för 87,9 procent av totalen influens. Värt att notera att 35 myndigheter därmed delar på resterande 12,1 procent. Som jämförelse är motsvarande fördelning bland försäkringsbolag i sociala medier 59,3 procent bland gruppen övriga. Dessa fem myndigheter kan alltså ses ha en total dominans bland myndigheter vad gäller influens på Facebook.

Av bilden nedan ser vi en visualisering av innehåll vs reaktioner. Några bra exempel på myndighetssidor som uppvisar en mix av både aktivitet och säkrat engagemang är Polisen och Krisinformation.se samt Folkhälsomyndigheten (ikonen bakom Försvarsmakten).

Enligt Smampions poängsbaserade verktyg rankas kvartalets fem främsta myndighetssidor som Krisinformation.se, AP7, Folkhälsomyndigheten, Kustbevakningen och Bolagsverket.

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:
100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt
Mätpunkter Facebook
11 myndigheter (minskning från 13 st i mars 2020) får inte godkänd Facebook-närvaro första kvartalet 2020 enligt Smampions poängskala. Dessa myndigheter är Swedavia, Diskrimineringsombudsmannen, Konsumentverket, SCB, Lantmäteriet, Migrationsverket, Post- och telestyrelsen, Karolinska Institutet, Spelinspektionen, Notarie (Sveriges Domstolar) och Strålsäkerhetsmyndigheten Sol.
Karolinska Institutet, Strålsäkerhetsmyndigheten Sol och Diskrimineringsombudsmannen uppvisar även en negativ tillväxt av följare, dock mycket låg.
- Störst: Polisen
- Högst viralitet: Folkhälsomyndigheten
- Flest inlägg per dag: Krisinformation.se
- Högst tillväxt: Krisinformation.se
- Högst engagemangsgrad (7-dagar): Folkhälsomyndigheten




Dialoger och responsgrad
Du som följt denna blogg sedan starten 2013 känner väl till dess delvisa fokus på kundservice i sociala medier. Sociala medier är ju just ”sociala”, och är enligt min mycket övertygade mening inte att betrakta som rena informationskanaler. Utbyte. Frågor – med svar!
Krisinformation.se hade kvartalets lägsta responstid med 93 minuter: högst hade Statens fastighetsverk med 29 835 minuter.
Arbetar du för en myndighet? Vilken svarstid har ni satt för era sociala kanaler som till exempel Facebook? Och, skiljer det sig något mellan svarstider för telefon och mejl vs sociala medier?




Mest framgångsrika inlägg första kvartalet
Tre myndighetssidor tar kvartalets topp 4-placeringar. Båda verktygen placerar inlägg från Folkhälsomyndigheten och Krisinformation bland de fyra i toppen för kvartalet, därtill även Polisen enligt ett av verktygen.


50 vanligast förekommande ord

Jag vill åter göra en koppling till myndigheternas närvaro i sociala medier med partiledarnas närvaro och deras tydliga individbaserade arbete med sociala medier. Partiernas ansikten utåt. Det sägs att politiker är i förtroendebranschen. Ett begrepp jag skulle vilja säga även omfattar generaldirektörer. Om vi ser till kvartalsresultaten ovan har vi onekligen blivit mer bekanta med landets smittskyddsepidemiolog Anders Tegnell samt även Folkhälsomyndighetens gd Johan Carlson. Även till exempel Socialstyrelsens gd Olivia Wigzell har synts i samband med information runt pandemin. Men vad gäller sociala kanaler ser jag kanske inte att respektive generaldirektör för myndigheterna generellt syns lika väl till stöd för organisationen som de politiska ledarna. Vad är din bild av generaldirektörerna och deras bidrag till arbetsgivarvarumärket – i sociala medier?
Hur uppfattar och upplever du våra myndigheters närvaro i sociala medier? Var det någon närvaro och effekt på Facebook som överraskade i analysen för första kvartalet? Har du funderingar över mitt resonemang för resultat lyssnar jag gärna till konstruktiva tankar.
Är det någon myndighet utöver de 40 ovan som du tycker gör en bra insats i sociala medier?
Må gott,
Lars
Dela gärna, ange: Källa: Kommunikationsanalys (www.kommunikationsanalys.se)
Datakälla: Bumblewing och Smampion
Definition av influens
Urval: Bland landets 455 myndigheter har 40 stycken valts ut utifrån två faktorer. Dels Kantar Sifos Anseendeindex 2019, dels närvaro på Facebook. Inte alla myndigheter i Anseendeindex har närvaro på Facebook, och vissa har även valt bort Facebook, som till exempel Allmänna reklamationsnämnden (ARN) och Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Därför har jag valt ut totalt 40 stycken utifrån parametrar index, synlighet i media samt intresse. Därmed blir det en blandning av de olika typerna av myndigheter. De har olika närhet till och relevans för medborgarna beroende på deras olika uppdrag. Krisinformation.se är ingen myndighet utan en sida, men finns ändå med eftersom det är en gemensam Facebook-kanal för ett flertal myndigheter.
Hej,
Väldigt intressant och spännande. Jag kanske har missat men har du med Länsstyrelserna i din analys? Vi kanske ingår i ”others”? Annars är det ju ytterligare 21 myndigheter att kanske inkludera i analysen. Vänliga hälsningar Nicole, kommunikatör på Länsstyrelsen i Hallands län
Hej, roligt att du hittat till Kommunikationsanalys, välkommen. Och tack!
I inlägget för myndigheter så av de 455 som finns, valde jag ut 40 stycken, du kan läsa mer om urval i årets första inlägg om detta: https://www.kommunikationsanalys.se/2020/03/svenska-myndigheter-i-sociala-medier-helar-2019/
I dagens inlägg som omfattar 283 kommuner så nämns själva länen, men inte länsstyrelser som organisationer. Det kanske kan vara en tanke för framtiden…
Hoppas det svarar på din fråga,
Lars
Hej igen Nicole, håll ögonen öppna i augusti så kanske det kommer något nytt av intresse 😉 Önskar fin sommar