Swedbank var den storbank som säkrade starkast närvaro under 2019 på Facebook. Under hela året har bankerna placerat sig i samma ordning vad gäller närvaro och genomslag sociala medier: Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken. Samtliga banker hade över 90 procents responsgrad: högst hade SEB. Årets vanligaste ord var: tips, barn och sparande. 2020 inleds med att Nordea dominerar i influens.
Kommunikationsanalys startade 2013, dels som ett uttryck för ett personligt intresse, dels som spegling av frustration över hur ointresserat eller valhänt de sociala plattformarna fram till dess hanterats av organisationer. Både från ett intäkts- och varumärkesperspektiv. Banker eller finansbransch syntes då initialt inte till på topplistorna. Med åren började avtryck synas och på senare år har Swedbank Sverige varit flitigt förekommande i de topplistor jag presenterar varje månad. Och för 2019 bland de fyra stora har Swedbank ett tydligt dominerande genomslag på Facebook.
I den studie jag gjorde för åren 2013-2017 över bästa kundservice i sociala medier var Swedbank den enda bank som då fanns med samtliga år; Nordea placerade sig 2015-2017 och SEB placerade sig ett år, 2013.
Denna blogg kommer nu att varje kvartal lyfta hur de fyra storbankerna levererar och säkrar närvaro och effekt i sociala medier, initialt på Facebook. Det är då respektive banks svenska huvudsida som mäts och inte lokalkontoren i dessa blogginlägg, vilka istället kan komma få ett eget inlägg längre fram. 2018 gjorde jag detta inlägg som belyste 43 olika banker: Sociala medier och svenska banker. Då placerade sig storbankerna baserat på faktor influens som följer: Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken.
Enligt SKI (Svenskt kvalitetsindex) 2019 placerar sig endast två av storbankerna över branschsnittet för kundnöjdhet privatkunder: Handelsbanken och SEB. Motsvarande för företagskunder placerar endast Handelsbanken över branschsnitt för banker.
Till hjälp för dataunderlag använder jag de svenska analysföretagen Bumblewing (influens) och Smampion (poäng).
Helår 2019 – Facebook
Swedbank toppar 2019 enligt båda mätverktygen. Därefter följer i ordning Nordea, SEB och Handelsbanken.


Mätpunkter – helår 2019
Mätpunkter Facebook
- Störst: Nordea Sverige
- Viralitet: Handelsbanken
- Flest inlägg per dag: Swedbank Sverige
- Högst tillväxt: Handelsbanken
- Högst engagemangsgrad (7-dagar): SEB

Dialoger och responsgrad

Mest framgångsrika inlägg 2019
Nordea och Swedbank gjorde storbankernas mest framgångsrika inlägg sett till båda verktygen.


50 vanligast förekommande ord

Januari 2020
2020 inleds med att Nordea tar en helt dominerande plats vad gäller influens i sociala medier, efter att under 2019 legat på en konstant andra plats efter Swedbank.


Mätpunkter Facebook
- Störst: Nordea Sverige
- Viralitet: Nordea Sverige
- Flest inlägg per dag: Swedbank Sverige
- Högst tillväxt: SEB
- Högst engagemangsgrad (7-dagar): Nordea Sverige

Dialoger och responsgrad

Mest framgångsrika inlägg januari 2020


50 vanligast förekommande ord

Resultat per kvartal 2019 – Facebook
Möjligen ännu en aning långsökt men det vore intressant ifall kunna relatera närvaro i sociala medier till bankernas kvartalsrapportering och resultat. Ungefär som vi kan se matchande framgång i de politiska analyserna. Går det ens att se några kopplingar, eller kommer resultaten av affärer som inte kan påverkas av privatpersoner i sociala medier? Sett till resultat i SKI 2019 där Handelsbanken placerar sig bäst av de fyra storbankerna, men tvärtom i sociala medier, går ingen sådan koppling mellan resultat och framgång i sociala medier att göra. Men om vi ser en ökad och bättre (?) närvaro i sociala medier kanske vi längre fram kommer kunna se en positiv effekt på varumärket, och därmed på affärerna. Eller vad tänker du?
Kvartal 1 2019

Kvartal 2 2019

Kvartal 3 2019

Kvartal 4 2019

Jag vill koppla bankernas närvaro i sociala medier till partiledarnas närvaro och deras tydliga individbaserade arbete med sociala medier. Det sägs ju att politiker är i förtroendebranschen. Ett begrepp jag skulle vilja säga även tangerar företagsledare. Jag upplever inte att ansvariga chefer för storbankerna syns lika väl och via sociala kanaler till stöd för organisationen som de politiska ledarna. Kan det vara så att primärt HR-avdelningarna försöker få gehör för employer branding genom ledningsnärvaro på LinkedIn? Har du sett några bra exempel?
Hur stämmer resultaten på Facebook ovan med din upplevelse av storbankerna?
Må gott,
Lars
Dela gärna, ange: Källa: Kommunikationsanalys (www.kommunikationsanalys.se)
Datakällor: Bumblewing och Smampion
Definition av influens