Framgångsrika varumärken i sociala medier – augusti 2019

SAS toppar Twitter i augusti. ICA, Lego och KSP visar stabil framgång på YouTube över tid. Instagram = kanalen för idrott? Stort tapp av antal snittföljare på Facebook: även interaktioner minskar. Swedbank och Telenor ger bäst kundservice. Kommentar rapporten: Unga och medier 2019.

Sammanfattning augusti

Denna analysblogg har som fokus att betrakta varumärken och analysera siffror i sociala medier på bas av vad som skett föregående period. Och även att lyfta och använda olika verktyg som kan ge stöd att förstå och tolka siffrorna. Om det finns något verktyg du tycker verkar intressant så tipsa gärna.

Medelantal följare baserat på de 20 största varumärkena i Sverige är per plattform (föregående månad inom parentes):

  • Facebook – 141 618 stycken (212 498 stycken)
  • Twitter – 46 037 stycken (45 972 stycken)
  • YouTube – 59 462 stycken (58 276 stycken)

Vi ser efter denna månad ett markant snittapp för Facebook medan övriga fortsätter öka ”som vanligt”. (Även juli visade ett då marginellt tapp för Facebook.) Antingen har Socialbakers slutat bevaka ett antal varumärken med stort antal följare. Eller också är det ett fel, vilket kan vara mest troligt med tanke på den extremt stora skillnaden från föregående månad. En faktor som kan stödja ett riktigt tapp är att även antal interaktioner minskat på Facebook (minus 13,3 procent). Brasklapp för att denna data avser semestermånaden augusti, därför att hålla koll på om nedgången även fortsätter i september. Något som kan tala för ett ”riktigt tapp” av följare skulle vara ett tydligt minskat intresse för plattformen Facebook, något media länge verkar hinta om pågår, vilket jag skrev om förra månaden. Det kommer även att bli intressant hur och om Facebook tar vidare testet att dölja funktionen gilla som testats på Instagram i sju länder, och som nu kan komma rullas ut bredare. En game changer, som vi säger på svenska?

Intressant nu notera i den nya rapporten Unga och medier 2019 att Facebook som bäst kommer på tredje plats i de tre åldersgrupperna upp till 18 år. Bland de yngsta tar dessutom TikTok över tredje platsen, vilket gör att Facebook bland dem kommer först på fjärde eller femte plats.

Som motvikt till tunga varumärken med budget och resurser är det intressant att även se vilka varumärken som också rankas som framgångsrika på till exempel Facebook, där vi denna månad ser ”okända” Sigtuna Museum & Art och Dalarna Design of Sweden. Storlek är inte allt för att lyckas i sociala medier. Kolla in sidorna och se vad de gör och inspireras.

Månadsbenchmark

Hur jobbar du/ni med era plattformars innehåll, svarsfrekvens – och bevakning av interaktioner och storlek? Matchar statistiken nedan dina/era sidors utveckling för Facebook, Twitter och YouTube?

Socialbakers augusti 2019 sociala medier statistik Sverige Facebook, Twitter och YouTube

Facebook

Sveriges topp 5 varumärken på Facebook vad gäller interaktioner är enligt Socialbakers:

Socialbakers augusti 2019 sociala medier statistik Sverige interaktion Facebook

Svenska Postkodlotteriet återkommer stabilt över tid. Här kan du läsa mer om hur de arbetar i sociala medier: Tips från digitala varumärken: Postkodlotteriet är långsiktiga.

Enligt analysföretaget Smampion är sidorna nedan månadens svenska bästa, baserat på Smampions poängskala 0-100. Om din sida – eller dina konkurrenters – inte finns med för mätning hos Smampion kan du enkelt lägga till den här (kostnadsfritt).

Smampion augusti 2019 bästa Facebook-sidor i Sverige

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Kundservice Facebook

Smampion har ett sammanvägt mått för kundservice som bland annat inkluderar Responsgrad och Responstid.

Kundservice Facebook

Swedbank Sverige fortsätter visa återkommande närvaro på topplistorna, där även Nordea Sverige och Handelsbanken finns med. SEB är den enda av de fyra stora som saknas.

Bästa Facebook-poster

Passa på att titta in på sidorna för nedan varumärken och se vad som gör denna framgång.

Bästa Facebook-inlägg augusti 2019. Källa: www.kommunikationsanalys.se Datakälla: Socialbakers

Twitter

10 (13) procent av totalen interaktioner utgörs av svar (förra månaden inom parentes). Är det även svar som utgör den mesta interaktionen på din/era Twitter-profiler? Är 9 procent en bra nivå vad gäller retweets? Vad tycker du?

Socialbakers augusti 2019 – Twitter interaktionsformer

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på Twitter:

Bästa Twitter-profiler augusti 2019. Källa: www.kommunikationsanalys.se Datakälla: Smampion

Underlag från Socialbakers nedan visar YouTube i Sverige med fokus på antal visningar och antal prenumeranter.  SAS är det enda varumärket i toppen på båda listorna över följare samt antal interaktioner:

Twitter augusti 2019 – topp 5 varumärken följare och interaktioner. Datakälla: Socialbakers

De unika Twitter-poster som genererade högst interaktion är i stort återkommande varumärken, se nedan. Spelbolagen får denna månad ge plats för SAS som denna månad tar samtliga pallplatser. Passa på att titta in på inläggen och se vad som gör denna framgång.

Twitter augusti 2019 – bästa poster. Datakälla: Socialbakers

Kundservice Twitter

Mer omfattande data från Socialbakers har utgått på grund av skäl angivna i tidigare inlägg. Responsgraden Twitter hos Sveriges topp 20-varumärken ligger fortsatt kvar på 100 procent. Att ses mot den generella nivån på 10 procent svar vad gäller fördelning bland interaktionstyper.

Smampion tillämpar det sammanvägda värdet Kundservice. Nedan topp 10 bästa varumärken inom kundservice. Telenor Sverige håller sin återkommande topplacering.

Lite spännande notera det statliga bolaget Systembolagets framgång på kanalen Twitter. Är det här kunderna finns?

Twitter: bästa varumärken Twitter-kundservice augusti 2019. Datakälla: Smampion

Instagram

Denna månad ser vi fyra idrottsorganisationer ta plats bland tio i topp-varumärken.

Bästa instagram-sidor augusti 2019. Källa: www.kommunikationsanalys.se Datakälla: Smampion

YouTube

Även denna månad får media ses som en övergripande nämnare för topplistan av varumärken på YouTube. Intressant notera finansiella tjänster i form av Nordnet ta plats bland topp 10.

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på YouTube:

Bästa YouTube-kanaler augusti 2019. Källa: www.kommunikationsanalys.se Datakälla: Smampion

Underlag från Socialbakers som tidigare brukat visa YouTube i Sverige med fokus på antal visningar samt antal prenumeranter, visar nu enbart antal prenumeranter. Ingen anledning given till varför denna ändring.

Socialbakers augusti 2019 sociala medier statistik Sverige – prenumeranter YouTube

De YouTube-filmer som genererade högst interaktion var från återkommande varumärken:

YouTube augusti 2019 – bästa filmer. Källa: www.kommunikationsanalys.se Datakälla: Socialbakers

ICA är ett återkommande varumärke för att inte säga stående inslag bland pallplatserna på YouTube, så även denna månad.

Bäst interaktion YouTube

Nedan ser vi de varumärken vilka lyckas säkra bästa interaktion på YouTube per 1 000 följare. Inspirerande är att ibland få se mer ”okända” varumärken synas och sticka ut från de bekanta vi oftast ser återkommande i analyserna ovan. Det kan givetvis ha olika anledning som annonsering, men förhoppningsvis även ett fokus på och kompetens inom riktigt bra och engagerande innehåll – relevant för målgruppen. Nu börjar mer etablerade varumärken ta över och ha en stabil och återkommande närvaro som ger dem genomslag även på YouTube.

Nedan ser vi topp 5 varumärken senaste kvartalet. ICA, Lego och KSP är de enda varumärken vilka lyckades att återkomma under perioden – varje månad!

YouTube-kanaler med mest interaktion per 1000 följare, augusti 2019: Datakälla: Socialbakers. Källa: www.kommunikationsanalys.se
YouTube-kanaler med mest interaktion per 1000 följare, juli 2019: Datakälla: Socialbakers. Källa: www.kommunikationsanalys.se
YouTube-kanaler med mest interaktion per 1000 följare, juni 2019: Datakälla: Socialbakers. Källa: www.kommunikationsanalys.se

Arbetar du för något av ovan varumärken? Vill du dela inspiration och tankar om hur ditt varumärke säkrar framgång? Välkommen att höra av dig.

Om du inte ser ditt varumärke representerat kan det bero på att dels Socialbakers, dels Smampion inte har berörd profil/-er registrerade. Smampion erbjuder gratis registrering. Du kan även lägga till bevakning på sidor hos Socialbakers kostnadsfritt.Passa på att lägga till om du inte har någon egen bevakning idag, eller på dina konkurrenter. Eller alternativt för att jämföra analys av data med din nuvarande leverantör.

Andra funderingar?

Må gott,

LG

Länka gärna till bloggen, och dela gärna innehåll ur bloggen, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.