Framgångsrika varumärken i sociala medier – juli 2019

Flera idrottssidor tar plats bland topp 10 på Twitter. Antal admin-poster gick ned med 6 procent på Facebook – uppgår ändå till 32 stycken per månad. SAS säkrar bästa inlägget på YouTube, medan ICA och Lego toppar vad gäller interaktioner. Swedbank och Krisinformation ger bäst kundservice.

Sammanfattning juli

Denna analysblogg har som fokus att betrakta och analysera siffror i sociala medier på bas av vad som skett föregående period. Men ibland så lyfter jag viss info om vad som händer relaterat runt och på de sociala plattformarna. Ända sedan Facebook var ungt har det talats om att nu är det över, många lämnar, de unga bryr sig inte osv. Och det kommer olika rapporter som denna som säger att användarna lägger mindre tid på Facebook. Och samtidigt meddelas att Facebook i Sverige sägs ha intäkter på över en miljard kronor. Därtill intressant att samtidigt läsa om stora varumärken som, rätt eller fel, väljer att helt dra sig undan plattformarna och stänga sina sociala medier, som Lush. Må så vara att mycket sker, och det resoneras olika, denna blogg ser dock inga dramatiska trender vad gäller någon nedgång. I juli kan vi se ett marginellt tapp av följare på Facebook, samtidigt som antal interaktioner ökar på både Facebook och Twitter.

Medelantal följare baserat på de 20 största varumärkena i Sverige är per plattform:

  • Facebook – 212 498 stycken
  • Twitter – 45 972 stycken
  • YouTube – 58 276 stycken

Som motvikt till ”storspelare” ovan är det intressant att följa vilka varumärken som istället sammantaget rankats som månadens bästa på till exempel Facebook, där vi istället ser ”okända” Hundar utan hem och Ängelholm Outdoor. Storlek är inte allt för att lyckas. Kolla in sidorna och se vad de gör och inspireras.

Månadsbenchmark

Hur jobbar du/ni med era plattformars innehåll, svarsfrekvens – och bevakning av interaktioner och storlek? Matchar statistiken nedan dina/era sidors utveckling för Facebook, Twitter och YouTube?

Socialbakers juli 2019 – topp 20 varumärken utveckling

Facebook

Sveriges topp 5 varumärken på Facebook vad gäller interaktioner är enligt Socialbakers:

Socialbakers juli 2019 – interaktion topp 5

Svenska Postkodlotteriet återkommer stabilt över tid. Här kan du läsa mer om hur de arbetar i sociala medier: Tips från digitala varumärken: Postkodlotteriet är långsiktiga.

Enligt analysföretaget Smampion är sidorna nedan månadens svenska bästa, baserat på Smampions poängskala 0-100. Om din sida – eller dina konkurrenters – inte finns med för mätning hos Smampion kan du enkelt lägga till den här (kostnadsfritt).

Smampion juli 2019 bästa Facebook-sidor

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Kundservice Facebook

Smampion har infört ett sammanvägt mått för kundservice som bland annat inkluderar Responsgrad och Responstid.

Kundservice Facebook

Swedbank Sverige fortsätter visa återkommande närvaro på topplistorna.

Smampion juli 2019 bästa Facebook-kundservice

Bästa Facebook-poster

Passa på att titta in på sidorna för nedan varumärken och se vad som gör denna framgång.

Socialbakers juli 2019 – bästa poster

Twitter

13 (52) procent av totalen interaktioner utgörs av svar (förra månaden inom parentes). Är det även svar som utgör den mesta interaktionen på din/era Twitter-profiler? Är 7 procent en bra nivå vad gäller retweets? Vad tycker du?

Socialbakers juli 2019 – Twitter interaktionsformer

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på Twitter:

Smampion juli 2019 bästa Twitter-profiler

Underlag från Socialbakers som visar YouTube i Sverige med fokus på antal visningar och antal prenumeranter.  SAS är det enda varumärket i toppen på båda listorna över följare samt antal interaktioner:

Twitter juli 2019 – topp 5 varumärken följare och interaktioner. Datakälla: Socialbakers

De unika Twitter-poster som genererade högst interaktion är i stort återkommande varumärken, se nedan. Passa på att titta in på profilerna och se vad som gör denna framgång.

Socialbakers juli 2019 – Twitter bästa poster

Kundservice Twitter

Mer omfattande data från Socialbakers har utgått på grund av skäl angivna i tidigare inlägg. Responsgraden hos Sveriges topp 20-varumärken ligger på (osannolika?) 100 procent. Att ses mot den generella nivån på 13 procent svar vad gäller fördelning interaktioner.

Smampion har nu det sammanvägda värdet Kundservice för denna plattform. Nedan topp 10 bästa varumärken inom kundservice. Tre varumärken relaterat finansiella tjänster och två inom telekom.

Smampion juli 2019 bästa Twitter-kundservice

Instagram

Denna månad ser vi tre kommuner ta plats bland tio i topp-varumärken.

Smampion bästa instagram-sidor juli 2019

YouTube

Även denna månad får media ses som en övergripande nämnare för topplistan av varumärken på YouTube.

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på YouTube:

Smampion juli 2019 bästa YouTube-kanaler

Underlag från Socialbakers som brukar visa YouTube i Sverige med fokus på antal visningar och antal prenumeranter, visar nu enbart antal prenumeranter. Ingen anledning angiven till varför denna ändring.

Socialbakers juli 2019 – YouTube topp 5 följare och interaktioner

De YouTube-filmer som genererade högst interaktion var från återkommande varumärken:

Socialbakers juli 2019 – bästa filmer

ICA är ett återkommande varumärke för att inte säga stående inslag bland pallplatserna på YouTube, så även denna månad.

Bäst interaktion YouTube

Nedan ser vi de varumärken vilka lyckas säkra bästa interaktion på YouTube per 1 000 följare. Inspirerande är att ibland få se mer ”okända” varumärken synas och sticka ut från de bekanta vi oftast ser återkommande i analyserna ovan. Det kan givetvis ha olika anledning som annonsering, men förhoppningsvis även ett fokus på och kompetens inom riktigt bra och engagerande innehåll – relevant för målgruppen. Nedan ser vi topp 5 varumärken senaste kvartalet. ICA och Lego är de enda varumärken som lyckades att återkomma under perioden – varje månad!

YouTube-kanaler med mest interaktion per 1000 följare, juli 2019: Datakälla: Socialbakers. Källa: www.kommunikationsanalys.se
YouTube-kanaler med mest interaktion per 1000 följare, juni 2019: Datakälla: Socialbakers. Källa: www.kommunikationsanalys.se
YouTube-kanaler med mest interaktion per 1000 följare, maj 2019: Datakälla: Socialbakers. Källa: www.kommunikationsanalys.se

Arbetar du för något av ovan varumärken? Vill du dela inspiration och tankar om hur ditt varumärke säkrar framgång? Välkommen att höra av dig.

Om du inte ser ditt varumärke representerat kan det bero på att dels Socialbakers, dels Smampion inte har berörd profil/-er registrerade. Smampion erbjuder gratis registrering. Du kan även lägga till bevakning på sidor hos Socialbakers kostnadsfritt.

Passa på att lägga till om du inte har någon egen bevakning idag, eller på dina konkurrenter. Eller alternativt för att jämföra analys av data med din nuvarande leverantör.

Må gott,

LG

Länka gärna till bloggen, och dela gärna innehåll ur bloggen, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.