Framgångsrika varumärken i sociala medier – juni 2019

ICA säkrar fortsatt kvartalsframgång på YouTube. Helsingsborgs stad är bäst på Instagram. Handelsbanken ger bäst kundservice på både Facebook och Twitter. Svenska Spel säkrar mest interaktioner på Facebook.

Sammanfattning juni

Medelantal följare baserat på de 20 största varumärkena i Sverige är per plattform:

  • Facebook – 150 092 stycken
  • Twitter – 45 909 stycken
  • YouTube – 57 233 stycken

Som exempel på större varumärken på Facebook kan nämnas Polisen med 313 000 följare, COOP med 251 000 följare och Liseberg med 303 000 följare. Datakällan till medelantal följare är Socialbakers och då vi inte vet vilka varumärken de har registrerade vill jag flagga för relevans i aktualitet.

Som motvikt till ”storspelare” i antal ovan är det intressant att följa vilka varumärken som istället sammantaget rankats som månadens bästa på till exempel Facebook där vi istället ser Dalarna Design of Sweden med 8 200 följare, Gula Stallet Mat & Rum med 1 500 följare, Gustavsbergs Porslinsfabrik med 4 400 följare med flera. Storlek är inte allt. Kolla in sidorna och se vad de gör och inspireras.

Månadsbenchmark

Hur jobbar du/ni med era plattformars innehåll, svarsfrekvens – och bevakning av interaktioner och storlek? Matchar statistiken nedan dina/era sidors data för Facebook, Twitter och YouTube? (Månadsutveckling baseras på Sveriges ledande 20 varumärken (källa: Socialbakers).)

Facebook

Sveriges topp 5 varumärken på Facebook vad gäller interaktioner är enligt Socialbakers:

Svenska Postkodlotteriet återkommer stabilt över tid. Här kan du läsa mer om hur de arbetar i sociala medier: Tips från digitala varumärken: Postkodlotteriet är långsiktiga.

Enligt analysföretaget Smampion är sidorna nedan månadens svenska bästa, baserat på Smampions poängskala 0-100. Om din sida – eller dina konkurrenters! – inte finns med för mätning hos Smampion kan du enkelt lägga till den här (kostnadsfritt).

Bästa Facebook-sidor i Sverige i juni 2019. Källa: www.kommunikationsanalys.se. Datakälla: Smampion

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Kundservice Facebook

Data från Socialbakers utgick på grund av skäl angivna i tidigare inlägg relaterat datakällor. Då de nu åter visar mätetal responsgrad om än begränsat, kommer vi kanske få se mer av denna data återkomma.

Smampion har infört ett sammanvägt mått för kundservice som bland annat inkluderar Responsgrad och Responstid. Nedan övergår jag nu till att visa det enhetliga underlaget Kundservice.

Kundservice Facebook (datakälla: Smampion)

Telenor Sverige och Swedbank Sverige fortsätter visa återkommande närvaro på topplistorna.

Bästa Facebook-poster

Passa på att titta in på sidorna för nedan varumärken och se vad som gör denna framgång.

Twitter

52 (58) procent av totalen interaktioner utgörs av svar (förra månaden inom parentes). Är det även svar som utgör den mesta interaktionen på din/era Twitter-profiler? Är 5 procent en bra nivå vad gäller retweets? Vad tycker du?

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på Twitter:

Underlag från Socialbakers visar Twitter i Sverige med fokus på antal visningar och antal prenumeranter.  SAS och Propellerhead är de enda varumärken i toppen på båda listorna över följare samt antal interaktioner:

De unika Twitter-poster som genererade högst interaktion är återkommande varumärken, se nedan. Passa på att titta in på sidorna och se vad som gör denna framgång.

Kundservice Twitter

Mer omfattande data från Socialbakers har utgått på grund av skäl angivna i tidigare inlägg. Responsgraden ligger på 46 procent.

Smampion har nu det sammanvägda värdet Kundservice för denna plattform. Nedan topp 10 bästa varumärken inom kundservice. Tre varumärken relaterat finansiella tjänster och två inom telekom.

Instagram

Äntligen finns data åter för plattformen Instagram tack vare analysföretaget Smampion. Ingen datarapportering för Instagram från Socialbakers.

Denna månad ser vi fem kommuner ta plats bland tio i topp varumärken.

YouTube

Även denna månad får media ses som en övergripande nämnare för topplistan av varumärken på YouTube.

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på YouTube:

Underlag från Socialbakers visar YouTube i Sverige med fokus på antal visningar och antal prenumeranter. TUI Sverige kvarstår som enda varumärke i toppen på båda listorna över visningar samt antal prenumeranter. ICA och Ving Sverige har inte återkommit till sin förutvarande pallplats relaterat abonnenter.

De YouTube-filmer som genererade högst interaktion var:

ICA är ett återkommande varumärke för att inte säga stående inslag bland pallplatserna på YouTube, så även denna månad.

Bäst interaktion YouTube

Nedan ser vi de varumärken vilka lyckas säkra bästa interaktion på YouTube per 1 000 följare. Inspirerande är att ibland få se mer ”okända” varumärken synas och sticka ut från de bekanta vi oftast ser återkommande i analyserna ovan. Det kan givetvis ha olika anledning som annonsering, men förhoppningsvis även ett fokus på och kompetens inom riktigt bra och engagerande innehåll – relevant för målgruppen. Nedan ser vi topp 5 varumärken senaste kvartalet. ICA är det enda varumärke som lyckades att återkomma under perioden – varje månad!

YouTube-kanaler med mest interaktion per 1000 följare, juni 2019: Datakälla: Socialbakers. Källa: www.kommunikationsanalys.se
YouTube-kanaler med mest interaktion per 1000 följare, maj 2019: Datakälla: Socialbakers. Källa: www.kommunikationsanalys.se
Interaktion topp 5 varumärken april 2019. Datakälla: Socialbakers

Arbetar du för något av ovan varumärken? Vill du dela inspiration och tankar om hur ditt varumärke säkrar framgång? Välkommen att höra av dig.

Om du inte ser ditt varumärke representerat kan det bero på att dels Socialbakers, dels Smampion inte har berörd profil/-er registrerade. Smampion erbjuder gratis registrering. Du kan även lägga till bevakning på sidor hos Socialbakers kostnadsfritt.

Passa på att lägga till om du inte har någon egen bevakning idag, eller på dina konkurrenter. Eller alternativt för att jämföra analys av data med din nuvarande leverantör.

Må gott,

LG

Länka gärna till bloggen, och dela gärna innehåll ur bloggen – Källa: www.kommunikationsanalys.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.