Framgångsrika varumärken i sociala medier – maj 2019

Stanley Tools och ICA säkrar fortsatt kvartalsframgång på YouTube. TV-kanalen Sjuan ger bäst kundservice på Facebook. Handelsbanken ger bäst kundservice på Twitter. Finansiella tjänster dominerar topplistan för kundservice på Twitter, därefter telekom. Politiska partier med synlighet i maj på topplistor för sociala medier, ökade sina mandat i EU-valet. Snabbmat dominerar YouTube-videor i maj.

Sammanfattning maj

Datan från Socialbakers har (åter)utökats för att åter innehålla poster, interaktioner och responsgrad. Och från maj så ger Smampion åter data relaterat Instagram. Smampion har även infört ett sammanvägt värde vad gäller varumärkens kundservice.

Nu är EU-valet över. På topplistorna för maj ser vi ett antal politiska partier på de nationella topplistorna (vilket ska bli intressant se om/hur länge de kvarstår efter valet). De politiska partier vi ser på de nationella listorna för samtliga varumärken i maj är Kristdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna. Intressant notera att bland riksdagspartierna så ökade även just Kristdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet sina mandat. (Värt notera att detta inte baseras enbart på bas av partiernas nationella huvudsidor.) Tankar om orsak och verkan? Bra sätt att plocka de osäkra väljarna?

Månadsbenchmark

Sidornas innehållsaktivitet har sjunkit i maj på både Facebook och Twitter, och så även antal interaktioner och sidornas responsgrad. Är detta något som även matchar dina/era sidors data? Månadsutveckling baseras på Sveriges ledande 20 varumärken (källa: Socialbakers):

Facebook

Sveriges topp 5 varumärken på Facebook vad gäller interaktioner är enligt Socialbakers:

Svenska Postkodlotteriet återkommer stabilt över tid. Här kan du läsa mer om hur de arbetar i sociala medier: Tips från digitala varumärken: Postkodlotteriet är långsiktiga.

Enligt analysföretaget Smampion är sidorna nedan månadens svenska bästa, baserat på Smampions poängskala 0-100. Om din sida inte finns med för mätning hos Smampion kan du enkelt lägga till den här (kostnadsfritt).

Bästa Facebook-sidor maj 2019. Datakälla: Smampion. Källa: www.kommunikationsanalys.se

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Kundservice Facebook

Data från Socialbakers har utgått på grund av skäl angivna i tidigare inlägg relaterat datakällor. I och med att mätetal responsgrad nu åter begränsat visas, kanske vi kommer få se mer av denna data återkomma.

Smampion har nu infört ett sammanvägt mått för kundservice som bland annat inkluderar Responsgrad och Responstid. Nedan övergår jag nu till att visa det enhetliga underlaget Kundservice.

Kundservice Facebook (datakälla: Smampion)

Telenor Sverige och Swedbank Sverige fortsätter visa återkommande närvaro på topplistorna.

Bästa Facebook-poster

Passa på att titta in på sidorna för nedan varumärken och se vad som gör denna framgång!

Twitter

58 procent av totalen interaktioner utgörs av svar. Är det även svar som utgör den mesta interaktionen på din/era Twitter-profiler? Är 5 procent en bra nivå vad gäller retweets? Vad tycker du? Månadsutveckling baserat på Sveriges ledande 20 varumärken (källa: Socialbakers):

Fördelning interaktion på Twitter maj 2019. Datakälla: Socialbakers. Källa: www.kommunikationsanalys.se

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på Twitter:

Bästa Twitter-profiler maj 2019. Datakälla: Smampion. Källa: www.kommunikationsanalys.se

Underlag från Socialbakers visar YouTube i Sverige med fokus på antal visningar och antal prenumeranter.  SAS och Propellerhead är de enda varumärken i toppen på båda listorna över visningar samt antal prenumeranter:

De unika Twitter-poster som genererade högst interaktion är återkommande varumärken, se nedan. Passa på att titta in på sidorna och se vad som gör denna framgång!

Twitter-inlägg maj 2019, interaktion. Datakälla: Socialbakers. Källa: www.kommunikationsanalys.se

Kundservice Twitter

Denna data från Socialbakers utgår på grund av skäl angivna i tidigare inlägg.

Smampion har nu det sammanvägda värdet Kundservice för denna plattform. Nedan topp 10 bästa varumärken inom kundservice. Fyra varumärken relaterat finansiella tjänster och tre inom telekom.

Instagram

Äntligen återkommer data för plattformen Instagram tack vare analysföretaget Smampion. Ingen datarapportering för Instagram från Socialbakers.

YouTube

Även denna månad får media ses som en övergripande nämnare för topplistan av varumärken på YouTube.

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på YouTube:

Underlag från Socialbakers visar YouTube i Sverige med fokus på antal visningar och antal prenumeranter. TUI Sverige kvarstår som enda varumärke ii toppen på båda listorna över visningar samt antal prenumeranter. ICA och Ving Sverige har inte återkommit till sin förutvarande pallplats relaterat abonnenter.

De YouTube-filmer som genererade högst interaktion var:

ICA är ett återkommande varumärke bland pallplatserna på YouTube, så även denna månad.

Bäst interaktion YouTube

Nedan ser vi de varumärken vilka lyckas säkra bästa interaktion på YouTube per 1 000 följare. Inspirerande är att ibland få se mer ”okända” varumärken synas och sticka ut från de bekanta vi oftast ser återkommande i analyserna ovan. Det kan givetvis ha olika anledning som annonsering, men förhoppningsvis även ett fokus på och kompetens inom riktigt bra och engagerande innehåll – relevant för målgruppen. Nedan ser vi topp 5 varumärken senaste kvartalet. Stanley Tools och ICA lyckades att återkomma under perioden – varje månad!

YouTube-kanaler med mest interaktion per 1000 följare, maj 2019: Datakälla: Socialbakers. Källa: www.kommunikationsanalys.se
Interaktion topp 5 varumärken april 2019. Datakälla: Socialbakers

Arbetar du för något av ovan varumärken? Vill du dela inspiration och tankar om hur ditt varumärke säkrar framgång? Välkommen att höra av dig.

Om du inte ser ditt varumärke representerat kan det bero på att dels Socialbakers, dels Smampion inte har berörd profil/-er registrerade. Smampion erbjuder gratis registrering. Du kan även lägga till bevakning på sidor hos Socialbakers kostnadsfritt.

Passa på att lägga till om du inte har någon egen bevakning idag, eller på dina konkurrenter. Eller alternativt för att jämföra analys av data med din nuvarande leverantör.

Må gott,

LG

Länka gärna till bloggen, och dela gärna innehåll ur bloggen – Källa: www.kommunikationsanalys.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.