Framgångsrika varumärken i sociala medier – april 2019

AXE, Fjällräven, Stanley Tools och ICA når kvartalsframgång på YouTube. Blocket säkrar flest visningar. Nordea och Swedbank är bästa banker på kundservice Facebook. Universitets- och högskolerådet (UHR) bästa Twitter-profil i april.

Sammanfattning april

Datan från Socialbakers har nu (åter)utökats för att åter innehålla poster, interaktioner och responsgrad. Återstår att se om det är en fast, återkommande feature, vilket i så fall kan innebära en chans att åter följa trender på dessa mätetal. Socialbakers data baseras på ett urval av (återkommande) varumärken på de svenska topplistorna för sociala medier. Även Smampion visar många av dessa varumärken, men har även lokala/nationella sidor vilka når framgång. Sidor jag rekommenderar att du tittar närmare på för inspiration. Särskilt om du har en mindre organisation/verksamhet.

Vi ser mycket få politiska partier bland topp 10 varumärken efter höstens val. Med undantag Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Kan aktiviteten ha att göra med det kommande EU-valet 26 maj? I så fall, var är de andra partierna? Knackar dörr och torgmöten?

Månadsbenchmark

Mätetalen antal poster, interaktioner samt responsgrad har nu återkommit från Socialbakers. Månadsutveckling baseras på Sveriges ledande 20 varumärken (källa: Socialbakers):

Facebook, Twitter och YouTube april 2019. Datakälla: Socialbakers

Facebook

Sveriges topp 5 varumärken på Facebook vad gäller interaktioner är enligt Socialbakers:

Flera återkommande varumärken som Svenska Postkodlotteriet och Make Up Store.

Enligt analysföretaget Smampion är sidorna nedan månadens svenska bästa, baserat på Smampions poängskala 0-100. Om din sida inte finns med för mätning hos Smampion kan du enkelt lägga till den här (kostnadsfritt).

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Kundservice Facebook

Denna data från Socialbakers utgår på grund av skäl angivna i tidigare inlägg relaterat datakällor. I och med att mätetal responsgrad nu åter visas kanske vi kan få se mer av denna data återkomma. Förhoppningsvis.

Responsgrad Facebook (datakälla: Smampion)

Telenor Sverige fortsätter visa föredömlig toppnärvaro.

Responstid Facebook

Här ser vi åter Swedbank i toppen – med bred svarsmarginal till efterföljarna.

De unika Facebook-poster som genererade högst interaktion är återkommande varumärken, se nedan. Passa på att titta in på sidorna och se vad som gör denna framgång!

Twitter

Månadsutveckling baserat på Sveriges ledande 20 varumärken (källa: Socialbakers):

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på Twitter:

Enligt Socialbakers är nedan de varumärken vilka säkrar flest följare och interaktioner på Twitter:

De unika Twitter-poster som genererade högst interaktion är återkommande varumärken, se nedan. Passa på att titta in på sidorna och se vad som gör denna framgång!

Kundservice Twitter

Denna data från Socialbakers utgår på grund av skäl angivna i tidigare inlägg.

Instagram

Ingen datarapportering för Instagram från vare sig Socialbakers eller Smampion för tillfället.

YouTube

Även denna månad får media ses som en övergripande nämnare för topplistan av varumärken på YouTube. Mediabolagen satsar på YouTube?

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på YouTube:

Underlag från Socialbakers visar YouTube i Sverige med fokus på antal visningar och antal prenumeranter. TUI Sverige kvarstår som enda varumärke ii toppen på båda listorna över visningar samt antal prenumeranter. ICA och Ving Sverige har inte återkommit till sin förutvarande pallplats relaterat abonnenter.

De YouTube-filmer som genererade högst interaktion var:

ICA är ett återkommande varumärke bland pallplatserna på YouTube, så även denna månad.

Bäst interaktion YouTube

Nedan ser vi de varumärken vilka lyckas säkra bästa interaktion på YouTube per 1 000 följare. Inspirerande är att se mer ”okända” varumärken synas och sticka ut från de bekanta vi oftast ser återkommande i analyserna ovan. Det kan givetvis ha olika anledning som annonsering, men förhoppningsvis även ett fokus på riktigt bra och engagerande innehåll – relevant för målgruppen. Nedan ser vi topp 5 varumärken senaste kvartalet. AXE, Fjällräven, Stanley Tools och ICA lyckades att återkomma under perioden.

Interaktion topp 5 varumärken april 2019. Datakälla: Socialbakers
YouTube-kanaler med mest interaktion per 1000 följare, februari 2019: Datakälla: Socialbakers

Arbetar du för något av ovan varumärken? Vill du dela inspiration och tankar om hur säkra framgång? Välkommen att höra av dig.

Om du inte ser ditt varumärke representerat kan det bero på att dels Socialbakers, dels Smampion inte har berörd profil/-er registrerade. Smampion erbjuder gratis registrering. Du kan även lägga till bevakning på sidor hos Socialbakers kostnadsfritt.

Passa på att lägga till om du inte har någon egen bevakning idag, eller på dina konkurrenter. Eller alternativt för att jämföra analys av data med din nuvarande leverantör.

Må gott,

LG

Länka gärna till bloggen, och dela gärna innehåll ur bloggen – Källa: www.kommunikationsanalys.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.