Partikommunikation i sociala medier – september 2018

Tydlig dipp i partiernas innehållsaktivitet i sociala medier efter 9 september 2018. Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet har flest följare på LinkedIn.

Summering september

Detta blir det första blogginlägget med analys av politiska partier sedan valet 2018. Det sista jag gjorde förra året var Valveckan 2018. Därefter tog jag en välbehövlig långpaus (time out, på politikerspråk?) vilket jag berättade om i detta inlägg.

Som jag nämnde i nämnda inlägg ovan har jag börjat se över antal dataleverantörer, där Socialbakers har varit ett stort och bra stöd i flera år, vilket nu minskar och istället ger mer standardiserad data. Du kommer att märka att rapportering från deras datakällor minskar från och med detta och föregående hösts inlägg.

Som jag lyft ett flertal gånger så stängde alla rikspartier utom Centerpartiet sin Facebook-sida för följarna att starta egna trådar, där de sista partierna stängde 2016. Syfte: Informationskanaler mer än dialog? Jag har tittat på de partisidor som Smampion har registrerade, och då ser vi att endast nedan partier, centrala som lokala, har någon form av ”öppenhet” vilket därmed genererar data för responsgrad och responstid.

Nedan ser vi en jämförelse från Facebook vad gäller partiernas responsgrad augusti vs september (september närmast nedan):

September 2018. Källa: www.kommunikationsanalys.se. Datakälla: Smampion


Facebook september 2018 – absolut tillväxt

Nedan ser du skillnad i absolut tillväxt mellan partiernas Facebook-sidor augusti vs september. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna dominerade sidtillväxten i september, medan augusti visade något större spridning på följartillväxt.

Absolut tillväxt september

Absolut tillväxt augusti

Bumblewing – vilken influens har partierna?

Denna analysblogg har fokus sociala medier och hur tolka denna data, samt visa på olika verktyg som stöttar din hantering och förståelse. Bumblewing, som har mätfokus influens, tillför denna blogg jämförelse mellan partierna (och även partiledare i separat blogginlägg).

Du kan lägga till dig själv kostnadsfritt för att direkt få återkoppling på din egen digitala närvaro kontra övriga (politiker) i databasen.

Facebook

Valet var som bekant den 9 september 2018 och vi kan se höga pelare av partiaktivitet fram till dess och därefter minskning. Med undantag för engangemang på inlägg (postengagemang) där fortsatta toppar kan indikera röster som lyfter reaktioner på valresultatet och scenarior.

Influens Facebook politiska partier september 2018. Datakälla: Bumblewing
Inläggfrekvens Facebook politiska partier september 2018. Datakälla: Bumblewing
Postengagemang Facebook politiska partier september 2018. Datakälla: Bumblewing

Twitter

Mycket tydligt att de politiska partiernas aktivitet i form av innehåll störtdyker efter valet.

Influens Twitter september 2018 politiska partier. Datakälla: Bumblewing

Antal poster Twitter september 2018 politiska partier. Datakälla: Bumblewing
Postengagemang Twitter september 2018 politiska partier. Datakälla: Bumblewing

Storlek och interaktion

Storlek betyder i sig inte så mycket om den inte åtföljs av interaktion, eller åtminstone reaktion. Ett stort antal följare kan även locka de osäkra.

Sverigedemokraterna har länge legat ohotade i topp vad gäller engagemang på samtliga fyra plattformar. Engagemang kan som bekant både vara positivt och negativt, men oavsett så får partiet respons på sina budskap. Och därmed spridning.

Facebook – Socialbakers

Denna månad är det tre partier vars storlek även matchar del av interaktioner. Vad gäller det så kallade normaliseringsperspektivet så ser vi de tre största partierna, Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna i topp vad gäller interaktioner på Facebook. Om än i omvänd ordning från valresultatet 2014.

Utmanande månad för Centerpartiet: låg respons på partiets budskap.

Facebook – Socialbakers

September 2018

Partiannonsering Facebook september

Kristdemokraterna och Moderaterna sponsrade mest inlägg, med relaterad effekt, även i september.

September 2018. Källa: www.kommunikationsanalys.se. Datakälla: Socialbakers
Jämförelse augusti 2018
Jämförelse juli 2018

Twitter – Socialbakers

Denna månad är det ett parti vars storlek även matchar del av interaktioner. Vad gäller det så kallade normaliseringsperspektivet så ser vi två av de tre största partierna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i topp vad gäller interaktioner på Facebook. Om än i annan ordning än valresultatet 2014.

Ännu en utmanande månad för Liberalerna.

Instagram – Socialbakers

Denna månad är det fem partier vars storlek även matchar del av interaktioner. Data för Medborgerlig Samling saknas nu.

Partiannonsering Instagram september

September 2018. Källa: www.kommunikationsanalys.se. Datakälla: Socialbakers

Centerpartiet sponsrade mest inlägg i augusti. Jag är lite förvånad över att fler partier inte lagt mer annonsering på denna plattform med tanke på mängden interaktioner plattformen genererar.

YouTube – Socialbakers

Denna månad är det två partier vars storlek även matchar del av interaktioner. Alliansen, med undantag Centerpartiet, har ingen större framgång på denna plattform och två av de partierna intar även denna månad bottenplatserna.

September 2018: källa: www.kommunikationsanalys.se. Datakälla: Socialbakers

Partisidornas poäng – förändring per månad

Även i september ser vi många sidor med poäng bra över 65 poäng, vilket jag ser är vad ett parti behöver prestera för att bevisa relevans, och säkra väljare. Vi ser även en minskning av partisidor med bottenbetygen underkänt och ej godkänt, undantag YouTube.

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Facebook:

Twitter:

Instagram:

YouTube:

Individuell rankning inom kategori politik

Analysföretaget Smampion rankar även partisidor mot varandra, ej enbart rikssidor. (Partiledarna redovisar jag i separata månadsinlägg.) Nedan redovisas topp 10 profiler för varje plattform. Här kan vi alltså även få se hur det även ser ut i hela landet och inte enbart rikspartiernas närvaro.

Facebook – Smampion

Politiska partier

Twitter – Smampion

Politiska partier

Instagram – Smampion

Politiska partier

Smampion har ingen data för Instagram för tillfället.

YouTube – Smampion

LinkedIn

Nedan en sammanställning över hur många som följer våra partiers LinkedIn-sidor. Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet har flest följare.

Politiska partier på LinkedIn, januari 2019

Drygt 6 000 personer följer nu politiska partier på plattformen. En ökning med över 1 000 personer under de fyra månader denna blogg pausat.

  • Feministiskt initiativ: saknar fortfarande logotyp på denna plattform. (Läs gärna de separata månadsinläggen vad gäller varumärken och politiska partier.)

Något som överraskade av ovan?

Jag använder denna blogg förutom för analys, till att presentera olika verktyg till hjälp för att utvärdera aktiviteter i sociala medier. Det har över året blivit fler och fler vilket blir en hel del att hantera. Och därför minskar och ser jag nu över olika leverantörer av data. Vad tänker du om verktygen ovan? Använder du några? Några som visar bra funktioner för dig?

Ser fram emot dina tankar på status och analys ovan.

Må gott,

LG

Dela gärna ur bloggen, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Källor: SocialbakersBumblewing och Smampion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.