Framgångsrika varumärken i sociala medier – september 2018

Mediabolag står ut på YouTube. Telekom har bäst responsgrad på Facebook. Banker har kortast svarstid på Facebook. Mindre och mindre data tillgänglig…

Sammanfattning september

Sommaren 2018 flaggade jag för att Socialbakers aviserat att deras mätetal vad gäller kundservice, Socially Devoted, inte längre kommer att levereras på grund av brist på underlag. Jag har följt denna utveckling sedan 2013 och hoppas givetvis kunna fortsätta belysa trender vad gäller kundservice i sociala medier med hjälp av dessa tidslinjer. Så verkar inte bli fallet enligt tidigare upplägg, tyvärr, viss data fortsätter istället att minska. Hur det påverkar möjligheten att belysa trender är något jag funderar över. Har du några tips, välkommen.

Följartillväxten ökar på samtliga tre plattformar: Facebook, Twitter och YouTube. YouTube växer mest relativt sett.

Telekomoperatörer och banker ligger i toppen vad gäller kundservice på Facebook.

Fortfarande flera partier på topplistorna för september vilket får ses relaterat valet, då vi normalt inte brukar se dessa i denna grad över åren.

Månadsbenchmark

Data från Socialbakers har nu minskat rejält. Nu delas endast genomsnittligt antal följare, och parametrar sidinlägg, svarsgrad och interaktioner har utgått. Jag saknar särskilt överblicken av antal sidinlägg och svarsgrad vilket indikerar hur mycket tid (och värde) varumärken lägger på respektive plattform.

Månadsutveckling baserat på Sveriges ledande 20 varumärken (källa: Socialbakers):

Nedan såg vi tidigare hur Sveriges topp 20 varumärken arbetar med sina sidor på dels Facebook, dels Twitter, och vilken respons vi följare ger på deras inlägg. (Källa: Socialbakers.) Nu kan jag endast dela Twitter-data.

Facebook

Sveriges topp 5 varumärken på Facebook vad gäller interaktioner är enligt Socialbakers:

Många återkommande varumärken som Volvo Buses, Svenska Postkodlotteriet och Happy Socks. 

Enligt analysföretaget Smampion är sidorna nedan månadens svenska bästa, baserat på Smampions poängskala 0-100. Om din sida inte finns med för mätning hos Smampion kan du enkelt lägga till den här (kostnadsfritt).

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Kundservice Facebook

Tyvärr utgår nu denna data från Socialbakers på grund av skäl angivna i sammanfattningen.

Smampions topplista över Responsgrad

Här ser vi nu igen flera telekomoperatörer bland topp 10 med låg responsgrad. För dig som kanske hittat bloggen på senare tid så var telekomoperatörer bland de första att visa bra framgång och resultat i sociala medier. Banbrytare, är ett bra ord.

  • Telenor Sverige
  • Telia Sverige
  • Tele2 Sverige
  • 3 Sverige

Responstid Facebook

Här ser vi nu igen flera banker i toppen med låg responstid. För dig som kanske hittat bloggen på senare tid så var inte banker bland de första att visa bra närvaro i sociala medier. Eller närvaro över huvudtaget. Men på senare år har bankerna verkligen klivit fram.

  • Swedbank Sverige
  • Nordea Sverige
  • SEB
  • ICA Banken

De unika Facebook-poster som genererade högst interaktion var:

Twitter

I september kan vi (fortfarande) se ett stort antal partier på topplistorna som effekt av intensitet och aktivitet runt valet. Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på Twitter:

Enligt Socialbakers är nedan de varumärken vilka säkrar flest följare och interaktioner på Twitter:

Även här återkommande varumärken.

Kundservice Twitter

Tyvärr utgår nu även denna data från Socialbakers på grund av skäl angivna i sammanfattningen.

Instagram

Ingen datarapportering för Instagram från vare sig Socialbakers eller Smampion för tillfället.

YouTube

Media får ses som en gemensam nämnare för topplistan av varumärken på YouTube.

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på YouTube:

Underlag från Socialbakers visar YouTube i Sverige med fokus på antal visningar och antal prenumeranter. Där återkommer nu Ving Sverige samt TUI Sverige kvarstår i toppen på båda listorna över visningar samt antal prenumeranter. ICA har ännu inte återkommit till sin stående pallplats relaterat abonnenter.

De YouTube-filmer som genererade högst interaktion var:

ICA är ett återkommande varumärke bland pallplatserna på YouTube, så även denna månad. Roligt att se Fjällräven ta guldmedaljen. Kolla in och lär vad de gjorde för denna framgång.

Bäst interaktion YouTube

Jag lyfte tidigare interaktion på Facebook, Twitter och YouTube – per 1 000 följare. Sedan försvann data för Facebook, och från nu även för Twitter. Endast YouTube kvarstår. Återstår att fundera över relevans för bloggen men jag delar denna månad.

Jag ser en poäng att lyfta vikten av effekt av innehållskommunikation, och nedan ser vi de varumärken vilka lyckas säkra bästa interaktion på YouTube per 1 000 följare. Inspirerande är att se mer ”okända” varumärken synas och sticka ut från de bekanta vi oftast ser återkommande i analyserna ovan. Det kan givetvis ha olika anledning som annonsering, men förhoppningsvis även ett fokus på riktigt bra och engagerande innehåll – relevant för målgruppen.

Arbetar du för något av nedan varumärken? Vill du dela inspiration och tankar om hur säkra framgång? Välkommen att höra av dig.

Om du inte ser ditt varumärke representerat kan det bero på att dels Socialbakers, dels Smampion inte har berörd profil/-er registrerade. Smampion erbjuder gratis registrering. Du kan även lägga till bevakning på sidor hos Socialbakers kostnadsfritt nu.

Passa på att lägga till om du inte har någon bevakning idag alternativt för att jämföra analys med din nuvarande leverantör.

Har du tips på någon leverantör du tycker är bra eller är intresserad av, tipsa gärna mig.

Må gott,

LG

Länka gärna till bloggen, och dela gärna innehåll ur bloggen – Källa: www.kommunikationsanalys.se

Datakällor: Socialbakers och Smampion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.