Framgångsrika varumärken i sociala medier – november 2018

”Bagaren och Kocken” säkrade månadens bästa interaktion på Facebook. Mediabolag står ut på YouTube. Swedbank Sverige har bra närvaro på Facebook och Twitter. Offentlig verksamhet börjar ta plats på topplistorna.

Sammanfattning november

Negativ tillväxt på Facebook och Twitter. YouTube växer relativt sett.

Större mix av varumärken på topplistor, även om telekomoperatörer och banker finns kvar vad gäller kundservice på Facebook. Swedbank som har lång historik inom sociala medier står denna månad ut bland sina bankkonkurrenter.

Försäkringskassan och Stockholms läns landsting (nu Region Stockholm) tar sig in bland topp 10. Medborgarservice?

Månadsbenchmark

Data från Socialbakers har nu minskat rejält. Nu delas endast genomsnittligt antal följare, och parametrar sidinlägg, svarsgrad och interaktioner har utgått. Jag saknar särskilt överblicken av antal sidinlägg och svarsgrad vilket indikerar hur mycket tid (och värde) varumärken lägger på respektive plattform.

Månadsutveckling baserat på Sveriges ledande 20 varumärken (källa: Socialbakers):

Facebook

Sveriges topp 5 varumärken på Facebook vad gäller interaktioner är enligt Socialbakers:

Flera återkommande varumärken som Svenska Postkodlotteriet, Make Up Store och Svenska Spel .

Enligt analysföretaget Smampion är sidorna nedan månadens svenska bästa, baserat på Smampions poängskala 0-100. Om din sida inte finns med för mätning hos Smampion kan du enkelt lägga till den här (kostnadsfritt).

Denna månad har de politiska sidorna försvunnit från topp 10. Roligt att se det uppskattade kontot Livrustkammaren tar en välförtjänt plats. Även intressant att Stockholms läns landsting (numera Region Stockholm) som medborgarservice kommer bland topp 10.

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Kundservice Facebook

Tyvärr utgår nu denna data från Socialbakers på grund av skäl angivna i sammanfattningen.

Smampions topplista över Responsgrad

Här ser vi nu igen telekomoperatörer bland topp 10 med låg responsgrad, dock har samtliga tappat i rankning och Tele2 och 3 har denna månad ramlat ut helt. Jag gillar att se att Försäkringskassan har en stark närvaro som medborgarstöd, samt även att se den omtyckta tjänsten Swish tar plats.

  • Telia Sverige
  • Telenor Sverige

Responstid Facebook

Här ser vi åter igen banker i toppen med låg responstid. dock har samtliga tappat i rankning och Nordea och SEB har ramlat ut helt medan Swedbank stabilt håller första platsen. Ring så spelar vi, får väl också creddas som ett medborgerligt uppdrag 🙂

  • Swedbank Sverige
  • ICA Banken

De unika Facebook-poster som genererade högst interaktion, se nedan. Bagaren och Kocken är en för mig obekant nykomling. Passa på att titta in på sidan och se vad som gjorde denna framgång!

Twitter

I november ser vi inte längre några partier på topplistorna.

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på Twitter:

Enligt Socialbakers är nedan de varumärken vilka säkrar flest följare och interaktioner på Twitter:

Även här återkommande varumärken.

Kundservice Twitter

Tyvärr utgår nu även denna data från Socialbakers på grund av skäl angivna i sammanfattningen.

Instagram

Ingen datarapportering för Instagram från vare sig Socialbakers eller Smampion för tillfället.

YouTube

Även denna månad får media ses som en övergripande nämnare för topplistan av varumärken på YouTube.

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på YouTube:

Underlag från Socialbakers visar YouTube i Sverige med fokus på antal visningar och antal prenumeranter. Där återkommer nu Ving Sverige samt TUI Sverige kvarstår i toppen på båda listorna över visningar samt antal prenumeranter. ICA har ännu inte återkommit till sin stående pallplats relaterat abonnenter.

De YouTube-filmer som genererade högst interaktion var:

ICA är ett återkommande varumärke bland pallplatserna på YouTube, så även denna månad. Förra månaden tog SAS guldmedaljen, denna månad Volvo Car Sverige. Kolla in deras kanal och lär vad de gjorde för denna framgång.

Bäst interaktion YouTube

Jag lyfte tidigare interaktion på Facebook, Twitter och YouTube – per 1 000 följare. Sedan försvann data för Facebook, och från nu även för Twitter. Endast YouTube kvarstår. Återstår att fundera över relevans för bloggen men jag delar denna månad.

Jag ser en poäng att lyfta vikten av effekt av innehållskommunikation, och nedan ser vi de varumärken vilka lyckas säkra bästa interaktion på YouTube per 1 000 följare. Inspirerande är att se mer ”okända” varumärken synas och sticka ut från de bekanta vi oftast ser återkommande i analyserna ovan. Det kan givetvis ha olika anledning som annonsering, men förhoppningsvis även ett fokus på riktigt bra och engagerande innehåll – relevant för målgruppen. Denna månad ser vi dock tre bekanta tungviktare som SAS, Elgiganten och ICA som vi är vana att känna igen från topplistorna för sociala medier.

Arbetar du för något av ovan varumärken? Vill du dela inspiration och tankar om hur säkra framgång? Välkommen att höra av dig.

Om du inte ser ditt varumärke representerat kan det bero på att dels Socialbakers, dels Smampion inte har berörd profil/-er registrerade. Smampion erbjuder gratis registrering. Du kan även lägga till bevakning på sidor hos Socialbakers kostnadsfritt nu.

Passa på att lägga till om du inte har någon bevakning idag alternativt för att jämföra analys med din nuvarande leverantör.

Har du tips på någon leverantör du tycker är bra eller är intresserad av, tipsa gärna mig.

Må gott,

LG

Länka gärna till bloggen, och dela gärna innehåll ur bloggen – Källa: www.kommunikationsanalys.se

Datakällor: Socialbakers och Smampion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.