Framgångsrika varumärken i sociala medier – december 2018

Telenor Sverige står ut på topplistor i december. Mediabolagen dominerar YouTubes topplista. December en månad av omtanke – på Twitter?

Sammanfattning december

Tillväxt på Facebook, Twitter och YouTube. YouTube växer absolut mest relativt sett.

De stora branscherna telekom och bank verkar nu utkristallisera sina främsta varumärken, i form av Telenor Sverige och Swedbank Sverige. Med ICA banken som en up and running. Ska bli intressant att följa deras utveckling under 2019.

På Twitter ser vi denna månad UN Women, Greenpeace, Svenska kyrkan samt Diakonia på topplistan. Är december en månad av omtanke om det större omgivande?

Detta är sista månadsanalysen för 2018. Det har skett en hel del förändringar av datatillgång under 2018, inte alltid till det bättre, och jag funderar nu på upplägg och fokus för 2019. Vad tycker du är det viktigaste eller mest intressanta? Hör gärna av dig: jag lyssnar aktivt.

Månadsbenchmark

Data från Socialbakers har minskat rejält. Nu delas endast genomsnittligt antal följare, och parametrar sidinlägg, svarsgrad och interaktioner har utgått. Jag saknar särskilt överblicken av antal sidinlägg och svarsgrad vilket indikerar hur mycket tid (och värde) varumärken lägger på respektive plattform.

Månadsutveckling baserat på Sveriges ledande 20 varumärken (källa: Socialbakers):

Facebook

Sveriges topp 5 varumärken på Facebook vad gäller interaktioner är enligt Socialbakers:

Flera återkommande varumärken som Svenska Postkodlotteriet, Make Up Store och Volvo Buses.

Enligt analysföretaget Smampion är sidorna nedan månadens svenska bästa, baserat på Smampions poängskala 0-100. Om din sida inte finns med för mätning hos Smampion kan du enkelt lägga till den här (kostnadsfritt).

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Kundservice Facebook

Tyvärr utgår nu denna data från Socialbakers på grund av skäl angivna i tidigare inlägg.

Smampions topplista över Responsgrad

Här ser vi nu igen telekomoperatörer bland topp 10 med låg responsgrad, dock har samtliga tappat i rankning och Tele2 och 3 har denna månad ramlat ut helt. Jag gillar att se att Försäkringskassan har en stark närvaro som medborgarstöd, samt även att se den omtyckta tjänsten Swish tar plats.

Jag har denna gång en topp 11 för att få med en telekomjämförelse med topplacerade Telenor med Telia som kommer på plats 11. Vad gäller inlägg så har Telenor ungefär hälften av inlägg från andra per dag på sin sida. Generellt högre förmodade klagomål till Telia, eller kanske beroende på effekter av fasta förbindelser av stormen Alfrida?

Responstid Facebook

Här ser vi åter igen banker i toppen med låg responstid. dock har samtliga tappat i rankning och Nordea och SEB har fortsatt ramlat ut medan Swedbank stabilt håller första platsen. Ring så spelar vi återkommer även denna månad.

  • Swedbank Sverige
  • ICA Banken

De unika Facebook-poster som genererade högst interaktion är återkommande varumärken, se nedan. Passa på att titta in på sidorna och se vad som gjorde denna framgång!

Twitter

Denna månad ser vi UN Women, Greenpeace, Svenska kyrkan samt Diakonia på topplistan. December en månad av omtanke om det större omgivande?

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på Twitter:

Enligt Socialbakers är nedan de varumärken vilka säkrar flest följare och interaktioner på Twitter:

Även här återkommande varumärken.

Kundservice Twitter

Tyvärr utgår nu även denna data från Socialbakers på grund av skäl angivna i tidigare inlägg.

Instagram

Ingen datarapportering för Instagram från vare sig Socialbakers eller Smampion för tillfället.

YouTube

Även denna månad får media ses som en övergripande nämnare för topplistan av varumärken på YouTube. Mediabolagen satsar på YouTube?

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på YouTube:

Underlag från Socialbakers visar YouTube i Sverige med fokus på antal visningar och antal prenumeranter. Där försvinner nu delvis Ving Sverige medan TUI Sverige kvarstår i toppen på båda listorna över visningar samt antal prenumeranter. ICA har ännu inte återkommit till sin stående pallplats relaterat abonnenter.

De YouTube-filmer som genererade högst interaktion var:

ICA är ett återkommande varumärke bland pallplatserna på YouTube, så även denna månad. Hårvård tar denna månad tredje platsen. Kolla in dessa kanaler och lär vad de gjorde för denna framgång.

Bäst interaktion YouTube

Jag har under året lyft interaktion på Facebook, Twitter och YouTube – per 1 000 följare. Sedan försvann data för Facebook, och nu även för Twitter. Endast YouTube kvarstår. Återstår att fundera över relevans för bloggen men jag delar även denna månad för att runda av helåret.

Jag ser en poäng att lyfta vikten av effekt av innehållskommunikation, och nedan ser vi de varumärken vilka lyckas säkra bästa interaktion på YouTube per 1 000 följare. Inspirerande är att se mer ”okända” varumärken synas och sticka ut från de bekanta vi oftast ser återkommande i analyserna ovan. Det kan givetvis ha olika anledning som annonsering, men förhoppningsvis även ett fokus på riktigt bra och engagerande innehåll – relevant för målgruppen. Intressant att denna månad även se Telenor Sverige som vi normalt ofta ser på listorna ovan nu även generera interaktioner. Bra och konsekvent arbete som ligger bakom kan förmodas.

Arbetar du för något av ovan varumärken? Vill du dela inspiration och tankar om hur säkra framgång? Välkommen att höra av dig.

Om du inte ser ditt varumärke representerat kan det bero på att dels Socialbakers, dels Smampion inte har berörd profil/-er registrerade. Smampion erbjuder gratis registrering. Du kan även lägga till bevakning på sidor hos Socialbakers kostnadsfritt nu.

Passa på att lägga till om du inte har någon bevakning idag alternativt för att jämföra analys med din nuvarande leverantör.

Detta är sista månadsanalysen för 2018. Det har skett en hel del förändringar av datatillgång under 2018, inte alltid till det bättre, och jag funderar nu på upplägg och fokus för 2019. Vad tycker du är det viktigaste eller mest intressanta? Hör gärna av dig, jag lyssnar aktivt.

Må gott,

LG

Länka gärna till bloggen, och dela gärna innehåll ur bloggen – Källa: www.kommunikationsanalys.se

Datakällor: Socialbakers och Smampion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.