Sociala medier: Valveckan 2018 på Facebook

Sverige, vi har ett resultat. Eller, nja. Cirka 200 000 röster totalt återstår att sammanställa och på fredag beräknas vi veta definitivt. Idag handlar allt om ett mandat. Eller, nej. Igår kväll meddelade Valmyndigheten en felräkning, vilket flyttade ett mandat från C till SD. Det rödgröna blocket har därmed 2 mandat över allianspartierna. To be continued som vi säger i Sverige.

Förändringar i procent, riksdagspartier:

 1. Sverigedemokraterna +4,7 procent
 2. Centerpartiet +2,5 procent
 3. Vänsterpartiet +2,2 procent
 4. Kristdemokraterna +1,8 procent
 5. Liberalerna +0,1 procent
 6. Miljöpartiet -2,4 procent
 7. Socialdemokraterna -2,8 procent
 8. Moderaterna -3,5 procent

Jag har använt analysverktyget Bumblewing för att spegla perioden i september till och med 9 september, för både riksdagspartierna och partiledarna på Facebook.

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson är det parti och partiledare som dominerar Facebook veckan innan valet. Även Socialdemokraterna sticker ut tillfälligtvis, och även i viss mån Moderaterna, och Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor.

Slutledning: sociala medier avslöjar inte slutliga resultat i förväg. Däremot ges tydliga indikatorer på aktivitet och synlighet, och därtill kopplad respons, som kan förmodas bidra till slutlig effekt. Kontenta: överskatta inte sociala mediers spåkula, men underskatta heller inte dess talande data.

Som denna analysblogg visat har Sverigedemokraterna haft en flerårig period av framgång i sociala medier. Under detta år har även Vänsterpartiet stått ut, och senaste månaderna även Kristdemokraterna. Även värt att noterna att Moderaterna och Ulf Kristersson inte varit i närheten av den närvaro och framgång som övriga framgångsrika partier visat över tid.

Så, ett mycket seriöst tips är att kolla in sociala medier, och ta hjälp av bra verktyg för att förstå vad datan säger och vad som händer.

Politiska partier 1-9 september – influens

Sverigedemokraterna dominerar hela perioden fram till 8 september då Socialdemokraterna ökar. Sverigedemokraterna nådde toppresultat den 7 september.

Politiska partier 1-9 september – innehållsfrekvens

Socialdemokraterna dominerar perioden med i snitt 16 inlägg per dag. Toppar med 30 inlägg per dag nåddes den 7 september av Sverigedemokraterna och den 9 september av Socialdemokraterna.

Politiska partier 1-9 september – innehållsengagemang

Sverigedemokraterna säkrade mest engagemang på sina inlägg under perioden. Undantag den 7 september då Kristdemokraterna toppade knappt, och den 8 september då Moderaterna fick mest engagemang.

Politiska partier – 7-dagars period

Snitt på influens – politiska partier

Senaste 7 dagarna låg snittet på 98 vilket följande partier inte nådde:

 • Miljöpartiet de gröna
 • Feministiskt initiativ – ej i riksdagen
 • Liberalerna
 • Centerpartiet
 • Medborgerlig Samling – ej i riksdagen

Partiledare 1-9 september – influens

Jimmie Åkesson dominerar hela perioden fram till 8 september då Stefan Löfven dominerar. Jimmie Åkesson nådde sitt toppresultat den 5 september.

Partiledare 1-9 september – innehållsfrekvens

Jimmie Åkesson dominerar perioden med i snitt 8 inlägg per dag. Toppen med 13 inlägg per dag nåddes den 7 september av Jimmie Åkesson.

Partiledare 1-9 september – innehållsengagemang

I stort jämnt läge bland partiledarna vad gäller engagemang på sina inlägg under perioden. Undantag den 8 september då Stefan Löfven toppade. Övriga topp 3 var:

 • Ebba Busch Thor 8 september
 • Jonas Sjöstedt 2 september
 • Jimmie Åkesson 5 september

Partiledare – 7-dagars period

Snitt på influens – partiledare

Senaste 7 dagarna låg snittet på 88 vilket följande partiledare inte nådde:

 • Gita Nabavi – ej i riksdagen
 • Ilan Sadé – ej i riksdagen

Vad är din bild av partiernas och partiledarnas aktivitet i sociala medier under valet?

Må gott,

LG

Dela gärna, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Källa: Bumblewing

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.