Partikommunikation i sociala medier – augusti 2018

Även i augusti växer Socialdemokraterna växer mest i absoluta tal, och Medborgerlig Samling mest i relativa tal på Facebook. Sverigedemokraterna har mest interaktion på samtliga plattformar. Kristdemokraterna och Moderaterna sponsrar mest inlägg på Facebook. Centerpartiet och Miljöpartiet visar låg influens. Ökad utväxling på Facebook-närvaro.

Summering augusti

Nu på söndag 9 september smäller valkonfettin: ett fyrverkeri för demokratin? Har partierna fokuserat på att hamra in budskap och nya löften, eller lyssna på väljarna? Eller både och? Vad tycker du, och hur har du upplevt partiernas digitala valnärvaro?

Som jag lyft ett flertal gånger så stängde alla partier utom Centerpartiet sin Facebook-sida för följarna att starta egna trådar, de senaste stängde 2016. Informationskanaler mer än dialog? Jag har tittat på de partisidor som Smampion har registrerade, och då ser vi att endast nedan partier, centrala som lokala, har någon form av ”öppenhet” vilket därmed genererar data för responsgrad och responstid. Ganska tunnsått eller helt ok?

Du vet min inställning: sociala medier handlar om att bygga relationer, och dessa skapas över tid. I god tid innan till exempel ett val.

Även denna månad gör jag en ”rekommendation” vad gäller val av/fokus på sociala plattformar utifrån tanke på effekt. Detta på bas av data i denna blogg, i huvudsak baserad på korrelation storlek vs interaktioner. Min turordning:

 1. Instagram
 2. Facebook
 3. YouTube
 4. Twitter

Instagram har ett tag varit den enda plattform där andelen interaktioner vida överstiger antalet följare. Nu har även Facebook börjat generera mer interaktion visavi antal följare.

För övrigt ingen risk att jag drabbas av hybris då endast Centerpartiet verkar göra samma bedömning som jag, och annonserar på Instagram. Vi får väl se om mina rekommendationer kommer anammas av flera. Inför 2022 kanske – om aktuellt då.

Facebook augusti 2018 – absolut och relativ tillväxt

Absolut tillväxt augusti

Relativ tillväxt augusti

Bumblewing – vilken influens har partierna?

Denna analysblogg har fokus sociala medier och hur tolka denna data, samt visa på olika verktyg som stöttar din hantering och förståelse. Bumblewing, som har mätfokus influens, tillför denna blogg partisnitt i sociala medier för jämförelse mellan partierna (och även partiledare i separat blogginlägg).

Du kan lägga till dig själv kostnadsfritt för att direkt få återkoppling på din egen digitala närvaro kontra övriga (politiker) i databasen.

OBS. Notera att data från Bumblewing både visar data för dels 7 dagar, dels för hel kalendermånad. De plattformar som mäts är Facebook och Twitter. Alla 10 partier i denna analysblogg finns med även om de inte syns på alla grafer nedan. Denna månad saknas färger i graferna; återkoppla gärna.

Facebook

OBS! Nedan avser månad.

OBS! Nedan avser sju-dagar.

Partisnitt = 97

De partier som ligger under partisnitt i influens är:

 • Medborgerlig Samling
 • Centerpartiet
 • Feministiskt initiativ
 • Miljöpartiet de gröna

Twitter

OBS! Nedan avser månad.

OBS! Nedan avser sju-dagar.

Partisnitt = 93 (90)

De partier som ligger under partisnitt i influens är:

 • Centerpartiet
 • Kristdemokraterna
 • Miljöpartiet de gröna
 • Liberalerna

Storlek och interaktion

Storlek betyder i sig inte så mycket om den inte åtföljs av interaktion, eller åtminstone reaktion. Ett stort antal följare kan även locka de osäkra.

Sverigedemokraterna har länge legat ohotade i topp vad gäller engagemang på samtliga fyra plattformar. Engagemang kan som bekant både vara positivt och negativt, men oavsett så får partiet respons på sina budskap. Och därmed spridning.

Facebook – Socialbakers

Denna månad är det ett parti vars storlek även matchar del av interaktioner. Vad gäller det så kallade normaliseringsperspektivet så ser vi de tre största partierna, Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna i topp vad gäller interaktioner på Facebook. Om än i omvänd ordning från valresultatet 2014.

Utmanande månad för Feministiskt initiativ och Centerpartiet.

Facebook – Socialbakers

Partiannonsering Facebook augusti

Kristdemokraterna och Moderaterna sponsrade mest inlägg i augusti. Liberalerna och Centerpartiet minst.

Jämförelse juli 2018

Twitter – Socialbakers

Denna månad är det ett parti vars storlek även matchar del av interaktioner. Vad gäller det så kallade normaliseringsperspektivet så ser vi de tre största partierna, Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna i topp vad gäller interaktioner på Facebook. Om än i annan ordning än valresultatet 2014.

Ännu en utmanande månad för Miljöpartiet de gröna: drygt 4 procent av totalen interaktioner, samtidigt som deras profil är näst störst i storlek.

Instagram – Socialbakers

Denna månad är det fem partier vars storlek även matchar del av interaktioner. Övriga placeringar får ses som bra för vissa, sämre för andra.

Medborgerlig Samling gjorde i förra månadsskiftet om sin profil till företagssida, tyvärr har jag ännu ingen data från Socialbakers.

Utmanande månad för Centerpartiet och Kristdemokraterna vilka tillsammans har knappt 2 procent av totalen interaktioner mot närmare 9 procent av andelen följare.

Partiannonsering Instagram augusti

Centerpartiet sponsrar mest inlägg i augusti. Jag är lite förvånad över att fler partier inte lagt mer annonsering på denna plattform med tanke på mängden interaktioner plattformen genererar.

YouTube – Socialbakers

Denna månad är det ett parti vars storlek även matchar del av interaktioner. Alliansen, med undantag Centerpartiet, har ingen större framgång på denna plattform och tre av partierna intar även denna månad bottenplatserna.

Partisidornas poäng – förändring per månad

För första gången på länge ser vi merparten sidor med poäng bra över 65 poäng, vilket jag ser är vad ett parti behöver prestera för att bevisa relevans, och säkra väljare. Vi ser även en stor minskning av partisidor med bottenbetygen underkänt och ej godkänt.

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Facebook:

Twitter:

Nej, jag har ingen förklaring till emojin vid Vänsterpartiet.

Instagram:

YouTube:

Inläggen som säkrade högst interaktion

De politiska toppinläggen vad gäller interaktioner (engagemang) på de fyra plattformarna fördelas bland partierna (av max 20 st inlägg möjliga):

 • Sverigedemokraterna = 6 st
 • Medborgerlig Samling =  4 st
 • Kristdemokraterna = 4 st
 • Centerpartiet = 2 st
 • Vänsterpartiet = 2 st
 • Socialdemokraterna = 1 st
 • Miljöpartiet de gröna = 1 st

Facebook

Kristdemokraterna har haft en bra framgång på Facebook, och utmanar med framgångsrika budskap.

Twitter

Sverigedemokraterna och Medborgerlig Samling är starka på Twitter.

Instagram

Sverigedemokraterna har framgång på Instagram med sina budskap, även fast partiledaren inte har en egen officiell sida (se kommande blogginlägg om partiledarna inom kort).

YouTube

Individuell rankning inom kategori politik

Analysföretaget Smampion rankar även partisidor mot varandra, ej enbart rikssidor. (Partiledarna redovisar jag nu i separata månadsinlägg.) Nedan redovisas topp 10 profiler för varje plattform. Här kan vi alltså även få se hur det även ser ut i hela landet och inte enbart rikspartiernas närvaro.

Facebook – Smampion

Politiska partier

Twitter – Smampion

Politiska partier

Instagram – Smampion

Politiska partier

Smampion har ingen data för Instagram för tillfället.

YouTube – Smampion

LinkedIn

Nedan en sammanställning över hur många som följer våra partiers LinkedIn-sidor.

Knappt 5 000 personer följer nu våra partier på plattformen. Marginella ändringar per månad.

 • Feministiskt initiativ: saknar fortfarande logotyp på denna plattform. (Läs gärna de separata månadsinläggen vad gäller varumärken och politiska partier.)

Något som överraskade av ovan? Som jag skrev inledningsvis, jag tycker det är värt att titta närmare på Instagram, som är den plattform ger mest utväxling vad gäller engagemang vs antal följare. Samtidigt som vi nu ser att Facebook ökat sin politiska relevans under augusti.

Jag använder denna blogg förutom för analys, till att presentera olika verktyg till hjälp för att utvärdera aktiviteter i sociala medier. Vad tänker du om verktygen ovan? Använder du några? Några som visar bra funktioner för dig?

Ser fram emot dina tankar på status och analys ovan.

Må gott,

LG

Dela gärna ur bloggen, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Källor: Socialbakers, Bumblewing och Smampion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.