Svenska partiledare i sociala medier – juli 2018

Annie Lööf och Ebba Busch Thor lyfter alliansen i sociala medier. Ulf Kristersson är jämförelsevis osynlig. Ebba Busch Thor, Isabella Lövin och Annie Lööf sponsrar mest inlägg på Facebook. Är Twitter en relevant plattform för partiledarna?

Summering juli

Jag har analyserat julis data med huvudfokus interaktion, och allt sammanvägt står Annie Lööf ut positivt allt sammantaget. Därtill är både Jonas Sjöstedt och Ebba Busch Thor mycket aktiva med bra resultat.

Isabella Lövin har senaste månaderna börjat göra avtryck i sociala medier varför en flaggning där. Vad gäller Ulf Kristersson påverkas hans närvaro negativt av dels ingen Twitter-profil, dels en privat Instagram-sida vilket inte går att mäta. Så även Jimmie Åkesson, som dock har en starkare övrig sociala medier-närvaro.

Ebba Busch Thor står ut vad gäller sponsrade inlägg på Facebook. #4%

Stefan Löfven står ut med hjälp av Facebook samtidigt som följarantalet generellt är gott, vilket bör förväntas av ämbetet. Sedan upplever jag att närvaron känns mindre personlig samt styrd och hanterad av kommunikationsstab, vilket kanske kan förväntas just för att ämbetet kräver annat fokus.

Ingen annonsering från partiledarna på Instagram i juli. En faktor jag räknar med bör ändras i augusti, med tanke på kanalens effekt. Av samtliga plattformar är det endast Instagram som ger mest (bäst?) utväxling på aktivitet relaterat storlek. Endast 5 av 12 partiledare (10 bevakade partier) finns samtidigt med aktiv profil på Instagram, dock endast 3 mätbara. Annie Lööf har både flest följare och säkrar mest interaktioner bland samtliga partiledare på Instagram.

Jag är fundersam till att partiledarna lägger tid på inlägg på Twitter, se analys i detta inlägg. Med tanke på den negativa mängden interaktioner kontra följare skulle jag överväga om Twitter är värd den tid kanalen tar, eller om andra kanaler kan förenkla och göra jobbet bättre? Var får budskapen bäst (positiv) resonans?

Med tanke på YouTube och dess (sök-)koppling till Google, inväntar jag fortfarande vilken partiledare som först tar denna kanal i tjänst.

Som jag skrev om i detta inlägg städade Twitter i juli sin plattform från falska följare i form av botar och liknande. Nedan kan du se effekter av detta på våra partiledares profiler, där endast fem partiledare nu uppvisar en absolut ökning av följare på Twitter (och fem stycken tappade, varav Jimmie Åkesson och Gudrun Schyman mest):

 • Stefan Löfven – S
 • Ilan Sadé – MED
 • Ebba Busch Thor – KD
 • Jan Björklund – L
 • Jonas Sjöstedt – V

Partiledarsnitt influens – Bumblewing

Bumblewing tillför faktor influens till denna blogg, och har nu tagit fram ett snitt på närvaro i sociala medier. (Du kan lägga till din egen digitala närvaro kostnadsfritt för att direkt få återkoppling på din närvaro kontra övriga (politiker) i databasen.)

Notera att data från Bumblewing både visar data för dels 7 dagar, dels för hel kalendermånad. De plattformar som mäts är Facebook och Twitter.

Facebook

OBS! Nedan avser månad.

 • Annie Lööf sticker ut betydligt den 4 juli i samband med Centerpartiets dag i Almedalen.
 • Gudrun Schyman står ut vad gäller frekvens av inlägg hela månaden.
 • Stefan Löfven säkrade mest interaktion/engagemang vid ett inlägg 13 juli.

Engagemang

OBS! Nedan avser senaste 7-dagar.

Score över svenska partiledares influens på Facebook (12 sidor)

Partiledarnas snitt för influens är 89.

2 av de 12 partiledarna befinner sig under denna score, vilka är representanterna för de minsta partierna samt de utan plats i riksdagen.

Twitter

OBS! Nedan avser månad.

 • Annie Lööf står ut betydligt den 4 juli i samband med Centerpartiets dag i Almedalen.
 • Jonas Sjöstedt står ut vad gäller frekvens av inlägg stor del av månaden.
 • Stefan Löfven säkrade mest interaktion/engagemang vid ett inlägg 3 juli, tätt följd av Jan Björklund 9 juli.

Engagemang

OBS! Nedan avser senaste 7-dagar.

Ulf Kristersson och Gustav Fridolin finns ej aktiva i eget namn på Twitter. Stefan Löfven finns under namnet Swedish PM. Jimmie Åkesson är i stort inaktiv.

Score över svenska partiledare på Twitter (11 sidor)

Partiledarnas snitt för influens är 78 (75).

3 av de 11 partiledarna befinner sig under denna score. Dessa 3 är även de som gör minst antal tweets.

Rankning på bas av interaktioner – Storyclash

De sociala plattformar som detta verktyg mäter är Facebook, Twitter, Instagram och YouTube, och presenteras med samlad plattformsdata från Storyclash. Återkoppla gärna dina tankar på data nedan.

Nedan syns hur samtliga partiledare placerar sig – rankat på antal interaktioner. Bland dessa har jag valt ut de tre på pallplats denna månad,  Stefan Löfven – Annie Lööf – Ebba Busch Thor, med relaterad individuell data, för att ge en bild av vad detta verktyg kan leverera och hur.

En (mindre) utmaning uppstår i det att profilen Stefan Löfven inte räknas samman med Swedish PM för total.

Stefan Löfven

Stefan Löfvens genomslag baserade sig i huvudsak på Facebook och Instagram, samt bilder och stories.

Annie Lööf

Annie Lööfs genomslag baserade sig i huvudsak på Instagram och Facebook, samt bilder och stories.

Ebba Busch Thor

Ebba Busch Thors genomslag baserade sig på Instagram och Facebook, samt bilder.

Följare, ökning:

 1. Stefan Löfven: 4 800 följare
 2. Annie Lööf: 4 600 följare
 3. Ebba Busch Thor: 2 700 följare

Aktivitet, antal inlägg:

 1. Ebba Busch Thor: 67 inlägg
 2. Annie Lööf: 47 inlägg
 3. Stefan Löfven: 40 inlägg

Interaktionsgrad:

 1. Annie Lööf: 102,8 procent
 2. Ebba Busch Thor: 74,1 procent
 3. Stefan Löfven: 61,3 procent

Även i juli ligger Annie Lööf fortfarande bra till inom merparten ”grenar”. Annie Lööfs formula är vanligtvis dryga 3 inlägg per dag med huvudfokus på plattform Instagram, med personlig touch på foton och stories. Personligt men inte privat, kan ses vara en bra formula.

Inläggen som säkrade högst interaktion – Socialbakers

De politiska toppinläggen vad gäller interaktioner (engagemang) på de fyra plattformarna fördelas bland partierna (av max 15 st inlägg möjliga):

 • Ilan Sadé =  5 st
 • Ebba Busch Thor = 3 st
 • Jan Björklund = 3 st
 • Annie Lööf = 2 st
 • Gita Nabavi = 1 st
 • Isabella Lövin = 1 st

Facebook

Värt observera att Gita Nabavi än så länge har det lägsta antalet sidföljare på Facebook (500 stycken) bland bevakade partiledare, varför interaktioner per 1 000 följare ger högt utslag och utfall. Om sidan fortsätter växa, och då kvarstår med hög interaktion, blir intressant att följa.

Twitter

Värt observera att Ilan Sadé än så länge har det näst lägsta antalet profilföljare på Twitter (8 300 stycken) bland bevakade partiledare, varför interaktioner per 1 000 följare ger högt utslag och utfall. Om profilen fortsätter växa, och då kvarstår med hög interaktion, blir intressant att följa.

Instagram

Två kvinnliga partiledare säkrar månadens bästa inlägg på Instagram

Politiska profiler Sverige – Smampion

Jag har tittat på Smampions registrerade sidor för månaden och samtliga fyra plattformar för att spåra våra partiledare. YouTube ger inget utslag på kanaler för partiledare samt Smampion redovisar ingen data för Instagram för tillfället.

Tre av tolv partiledare har lyckats ta sig in på topplistorna över politiker. Smampions verktyg ger även en bild av andra framgångsrika politiker i hela landet. Kolla in dem och inspireras!

Facebook – Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson, och Annie Lööf.

Bland topp 10 på Facebook återfinns Ebba Busch Thor, Gustav Fridolin och Stefan Löfven. (Länk till de vilka hittills delat sina digitala tips i denna analysblogg, som Ninos Maraha.)

Twitter

Bland topp 10 på Twitter återfinns denna månad ingen partiledare. Bland övriga på topplistan finns Mohamad Hassan och Lina Nordquist vilka delat sina digitala tips i denna blogg.

Instagram och YouTube.

Instagram ger ingen redovisning av data just nu, samt inga politiska personer finns registrerade med personlig YouTube-kanal. Vem blir först?

Storlek vs Interaktioner, samt Sponsrade inlägg – Socialbakers

Annie Lööf har en bra närvaro och effekt blir min spontana reflektion efter att ha tittat på Socialbakers underlag över samtliga resultat och plattformar. Ulf Kristersson tappar på ingen egen närvaro på Twitter samt privat profil på Instagram. Så även Jimmie Åkesson på passiv närvaro på Twitter samt ingen profil på Instagram.

I och med att Ilan Sadé skaffat en officiell sida på Facebook, får Feministiskt initiativ representeras av en partiledare, Gudrun Schyman, och Ilan Sadé tar Gita Nabavis plats (finns bara tio platser).

De som indikerar tydliga utmaningar i sociala medier är Gudrun Schyman och Ulf Kristersson. Kanske kan sponsrade inlägg påverka framgång i sociala medier.

Facebook – storlek och interaktioner

Sponsrade inlägg Facebook – partiledare

Av månadens inlägg så är det enligt Socialbakers mätning ett antal partiledares inlägg vilka verkar agera icke-organiskt, varför dessa tolkas som sponsrade inlägg.

Ebba Busch Thor står ut även i juli, så även Isabella Lövin och Annie Lööf med sponsringsframgång att notera.

Twitter

En anledning till att Jimmie Åkesson inte säkrar högre interaktion bör bero på endast tre retweets i juli.

Instagram

På bas av antal följare vs antal interaktioner så är det klart att det endast är Instagram som ger större utväxling kontra antal följare än några av de övriga plattformarna. Vilket i huvudsak Annie Lööf och Ebba Busch Thor drar nytta av.

Flera partiledare verkar ha sidan som privat varför ingen data finns att tillgå.

Några överraskningar för dig på bas av data ovan? Hur tror du framtiden kommer utvecklas för våra partiledare? Behöver samtliga finnas på alla plattformar re: målgrupper? Och kanske särskilt, nu prioritera Instagram och nedprioritera Twitter?

Här kan du läsa förra månadens analys över partiledare i sociala medier.

Och här denna månads analys över våra politiska partier.

Må gott,

LG

Dela gärna ur bloggen, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Datakällor: Bumblewing, Storyclash, Socialbakers och Smampion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.