Politiska partier juli 2018 – Google-sökning på partier

Ökat intresse för Miljöpartiet de gröna: går om regeringskollegan Socialdemokraterna. Sverigedemokraterna dominerar Google-sökning bland politiska partier oavsett block. Liberalerna får mer sök-intresse än Centerpartiet.

Detta valår har jag lagt till bevakning på Google Trender för att se hur våra sökningar speglar intresse för våra partier. Varför en söker kan vi inte få svar på. Att en söker ger däremot Google Trender underlag på. Intresse-indikator.

Det som mest står ut vad gäller sökningar, om vi tänker på normaliseringsperspektivet, är att Sverigedemokraterna får mycket fler sökningar än vad deras partistorlek relaterat valet 2014 motsvarar. De övriga partierna speglas väl av sitt konstaterade stöd i väljarkåren med tillfälliga toppar beroende på olika faktorer/utspel/händelser.

Helt klart är att Sverigedemokraterna får mest sök-intressset oavsett ”block”, se nedan.

Alliansen + Sverigedemokraterna

Det rödgröna blocket + Sverigedemokraterna

Observera att partifärgerna inte motsvaras i Googles verktyg. Där möjligt har jag försökt att anpassa för visuell igenkänning.

Sveriges tre största partier – juli

Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna

Om vi tillämpar det så kallade normaliseringsperspektivet så borde sök-intresse motsvara partiernas storlek, vilket inte är fallet i Google Trender. Det tredje största partiet, Sverigedemokraterna, får däremot mest intresse i SÖK.

Skillnaden från förra månaden är att Socialdemokraterna nu ligger på tredje plats; en viss ökning för Moderaterna alltså.

Partiledare Stefan Löfven, Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson – juli

Jimmie Åkesson toppar även denna månad med mest sök-intresse, men i juli enbart knappt före statsministern. Ulf Kristersson kommer långt efter övriga två partiledare bland landets största partier.

Regeringspartierna plus Vänsterpartiet – juli

Miljöpartiet hämtar in och toppar sök-intresset i juli.

Regeringspartierna plus Vänsterpartiet samt Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ – juli

Sverigedemokraterna dominerar hela månaden.

Allianspartierna – juli

Intresset för allianspartierna fördelar sig i stort efter väljarstorlek, med undantag att Liberalerna även denna månad genererar mer sök-intresse än Centerpartiet.

Allianspartierna plus Medborgerlig Samling – juli

Medborgerlig Samling ger fortfarande inget utslag i korrelation till de etablerade partierna. Värt jämföra med det, i och för sig lilla men noterbara sök-utslag som Feministiskt initiativ ger ovan, vilka heller inte finns med i riksdagen.

Hur ser du på koppling mellan SÖK-intresse och korrelerande effekter i ”verkligheten”? Ingen betydelse eller relevant indikator?

Må gott,

LG

Dela gärna ur bloggen, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Källa: Google Trender

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.