Partikommunikation: Varumärke i sociala medier – juli 2018

Moderaterna visar rättning i grafiska ledet – äntligen. Partisidornas värde ökar: valårseffekt? Fyra partier uppvisar god skötsel av visuell identitet.

Varumärket säkrar väljare. Eller hur?

Sedan jag började med denna grafiska analys för några år sedan, på bas av Smampions visuella underlag, så har mycket (positivt) skett i sociala medier. Jag vill passa på att tacka för all intresserad återkoppling med frågor och synpunkter, uppskattas. Jag har också stor förståelse för att många arbetar ideellt med politiska frågor och brinner för annat än grafisk form, så därför, varsågod, tips och tankar från kommunikatören 🙂

Tre saker står ut denna månad:

 • Moderaterna verkar (äntligen) tagit tag i att börja ena sin grafiska, digitala kommunikation för bättre igenkänning osv.
 • Färre sidor med poäng under 45 – värdet på sidorna har ökat, bra!
 • Även vad gäller Pride-ifierade logotyper har inga riks kvar dessa efter Stockholm Pride, endast två lokala avsteg. Bra jobbat alla partiers kommunikationsavdelningar! 🙂

Nedan följer ett aktuellt urval av de politiska partisidor som Smampion har registrerade, i syfte att dels belysa skötsel av varumärket, dels värdet på närvaron enligt Smampions poängskala.

Jag ser att en effektiv sida bör säkra 65 poäng och självklart aldrig gå under 45. Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Politiska varumärken juli 2018

Fyra partier uppvisar god till mycket god och enhetlig skötsel av den visuella identiteten i sociala medier:

 • Medborgerlig Samling
 • Sverigedemokraterna
 • Vänsterpartiet
 • Kristdemokraterna

Två partier ser jag har tydliga utmaningar:

 • Feministiskt initiativ.
  • Förra året beslutades att partinamnet är Feministiskt initiativ, och inte Feministerna. Att partiet via Twitter fortfarande kommunicerar som Feministerna är… förvirrande. Det är som skulle ICA använda ICA på alla plattformar utom Twitter, där de istället kallar sig ICAhandlarna.
 • Moderaterna.
  • Samtliga rikskonton har nu äntligen samma logotyp, och samma nya manér används även lokalt av Västra Götaland på Facebook. En bra förbättring. Jag behåller Moderaterna kvar ytterligare på bevakning för att se att enhetligheten blir mer i stil med de fyra konsekventa partierna ovan. Stockholm kanske rättar sig i det grafiska ledet nu?

Socialdemokraterna

Riksorganisationen är nu visuellt enhetlig. Fortfarande frågetecken runt olika val av logotyp även om städning verkar pågå. Stockholm, Uppsala samt Malmö avviker nu tydligast.

Enligt Smampions poängskala ligger 1 sida under gränsen (45) för att tillföra något (kommunikativt) värde. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av denna.

Miljöpartiet

I stort samma igenkänning – med tydligt logotyp-avsteg i Göteborg. Och riksorganisationen på Twitter med avsaknad av: … de gröna.

Stockholm har inte bytt tillbaka till rikslogotypen efter Pride ännu.

Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 3 sidor.

Vänsterpartiet

Bra ordning och igenkänning – med litet frågetecken om olika storlekar.

Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 1 sida.

Feministiskt initiativ

Frågetecken runt Twitter-namn samt logotyp i Göteborg.

Med tanke på att Feministiskt initiativ beslutat att partinamnet är Feministiskt initiativ och inte Feministerna vid deras senaste kongress, borde detta speglas i Twitter-namn. Lutningen i YouTube-kanalen avviker från övrig lutning. (Nu kommer webbtidningen Feministiskt Perspektiv in bland partiets logotyper vid denna namnsökning men räknas ej med i denna bedömning.)

Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 0 sida.

Sverigedemokraterna

God visuell ordning. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 0 sidor.

Medborgerlig Samling

Nyaste partiet har gjort rätt från början med enhetlig stavning och logotyp.

Moderaterna

Nu börjar det hända saker. Samtliga rikskonton har nu äntligen samma logotyp. Samma nya manér används även lokalt av Västra Götaland på Facebook. Nu kanske även Stockholm ska byta logotyp så att det börjar bli ett enhetligt grafiskt parti? Samma tips igen: mejla ut rätt logotyp eller länk till sidansvariga för byte.

Jag tycker det är förvirrande med Nya Moderaterna vs Moderaterna. Precis som Feministiskt initiativ vs Feministerna, ovan. Vad är partinamnet? Använd samma i alla fall utåt.

Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 3 sidor.

Jämför med tidigare ”grafiska röra” nedan:

Centerpartiet

Partiet verkar alternera med inverterad logotyp vilket nu speglas i viss oreda efter en tid av i stort synk. Riksorganisationen är visuellt enhetlig – med undantag för YouTube. (Ungdomsförbundet kommer med i denna screen shot på grund av samma stavning vilket inte går att ta bort, men de räknas ej med i översynen.)

Gävleborg har inte bytt tillbaka till rikslogotypen efter Pride ännu.

Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 1 sida – samt att riksorganisationen byter på YouTube för enhetlighet från riks håll.

Liberalerna

Med Stockholms rättning i ledet har partiet nu en samlad visuell bild, trots fortfarande frågetecken runt Mjölby.

Riksorganisationen och YouTube använder det gamla partinamnet i URL. Om inte Liberalerna själva står bakom profilen kanske åtgärder bör tas.

Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 1 sida.

Kristdemokraterna

Bra ordning och igenkänning – med litet frågetecken om olika storlekar.

Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn av 1 sida.

Som kommunikatör är min utgångspunkt att strukturerat arbete med varumärkets igenkänning och enhetlighet tydligt stöttar framgång för organisationer. Vilket därigenom underlättar igenkänning för kunder, väljare och intressenter – och därmed intäkter och/eller önskade effekter för organisationen.

Som (navelskådande) organisation är det lätt att hamna i en bubbla med tro att ”alla” har samma vetskap om organisationen, och självklart känner till talespersoner, partiets färger och hur man uttrycker sig. Internt som externt. Så är inte fallet.

Vad är dina tankar om varumärke och grafisk profil? Spelar det någon roll? Om ja, hur löser man enhetlighet bäst inom idéburna organisationer? Om alls?

Vill du också få er sida analyserad kan du lägga till den gratis här.

Må gott,

LG

Dela gärna ur bloggen, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Källa: Smampion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.