Partikommunikation i sociala medier – juli 2018

Facebook: Socialdemokraterna växer mest i absoluta tal; Medborgerlig Samling mest i relativa tal. Feministiskt initiativ det enda parti som tappar följare på Facebook. 5 partier ligger över partisnitt i faktor influens. Endast 4 partier ökade i följare efter Twitters botstädning. Sverigedemokraterna har mest interaktion på samtliga plattformar. Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna sponsrar mest inlägg på Facebook.

Summering juli

Drygt 30 dagar kvar till val 2018. Inte för att det direkt känns som någon politisk hyperaktivitet i sociala medier i juli efter Almedalen. Det kommer bli intressant att göra analysen för augusti om några veckor för att få en bild av partiernas sociala medier-ativititeter inför 9 september.

Som jag nyligen skrev om i detta inlägg så städade Twitter sin plattform från falska följare i form av botar och liknande i mitten av juli. Nedan kan du se effekter av detta på våra politiska partier, där endast fyra partier nu uppvisar en absolut ökning av följare på Twitter, nämligen:

 • Medborgerlig Samling
 • Sverigedemokraterna
 • Centerpartiet
 • Kristdemokraterna

Även denna månad gör jag en ”rekommendation” vad gäller val av/fokus på sociala plattformar utifrån tanke på effekt. Detta på bas av data i denna blogg, i huvudsak baserad på korrelation storlek vs interaktioner. Min turordning:

 1. Instagram
 2. Facebook
 3. YouTube
 4. Twitter

Instagram är den enda plattform där andelen interaktioner vida överstiger antalet följare. Intresse och effekt? Självklart är det ingen mening att välja Instagram om man inte har några följare, eller för den delen, rätt följare. Då kanske de andra plattformarna ändå gör sitt jobb bättre. Och inte att förglömma, sociala medier handlar om att bygga relationer, och dessa skapas över tid, i god tid innan till exempel ett val.

För övrigt ingen risk att jag drabbas av hybris då endast två partier lagt annonsering på Instagram i juli (Centerpartiet och Feministiskt initiativ). Vi får väl se om mina rekommendationer kommer anammas av flera snart 😉

Facebook juli 2018 – absolut och relativ tillväxt

Absolut tillväxt juli

Relativ tillväxt juli

Bumblewing

Denna analysblogg har som bekant fokus sociala medier och hur tolka denna data, samt visa på olika verktyg som stöttar din hantering och förståelse. Bumblewing, som har mätfokus influens, tillför nu denna blogg partisnitt i sociala medier för jämförelse mellan partierna (och även partiledare i separat blogginlägg).

Du kan lägga till dig själv kostnadsfritt för att direkt få återkoppling på din digitala närvaro kontra övriga (politiker) i databasen.

OBS. Notera att data från Bumblewing nu både visar data för dels 7 dagar, dels för hel kalendermånad. De plattformar som mäts är Facebook och Twitter. Alla 10 partier i denna analysblogg finns med även om de inte syns på alla grafer nedan.

Facebook

OBS! Nedan avser månad.

OBS! Nedan avser sju-dagar.

Partisnitt = 96

De partier som ligger under partisnitt i influens är:

 • Kristdemokraterna
 • Liberalerna
 • Feministiskt initiativ
 • Centerpartiet
 • Miljöpartiet de gröna

Twitter

OBS! Nedan avser månad.

OBS! Nedan avser sju-dagar.

Partisnitt = 90 (85)

De partier som ligger under partisnitt i influens är:

 • Centerpartiet
 • Feministiskt initiativ
 • Miljöpartiet de gröna
 • Kristdemokraterna
 • Liberalerna

Storlek och interaktion

Storlek betyder i sig inte så mycket om den inte åtföljs av interaktion, eller åtminstone reaktion. Ett stort antal följare kan även locka de osäkra.

Sverigedemokraterna har länge legat i topp vad gäller engagemang på samtliga fyra plattformar. Engagemang kan som bekant både vara positivt och negativt, men oavsett så får partiet respons på sina budskap. Och därmed spridning.

Facebook – Socialbakers

Denna månad är det fyra partier vars storlek även matchar del av interaktioner. Vad gäller det så kallade normaliseringsperspektivet så ser vi de tre största partierna, Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna i topp vad gäller interaktioner på Facebook. Om än i annan ordning än valresultatet 2014.

Utmanande månad för Feministiskt initiativ och Kristdemokraterna. Minsta partiet Medborgerlig Samling säkrar plats 5 vad gäller andel interaktioner, före flera av de etablerade partierna.

Facebook – Socialbakers

Partiannonsering Facebook juli

Twitter – Socialbakers

Denna månad är det två partier vars storlek även matchar del av interaktioner. Intressant notera att nykomlingen Medborgerlig Samling, som minsta profil, håller tredje plats vad gäller del av total interaktioner.

Utmanande månad för Miljöpartiet de gröna: drygt 2 procent av totalen interaktioner, samtidigt som deras profil är näst störst i storlek.

Instagram – Socialbakers

Denna månad är det sex partier vars storlek även matchar del av interaktioner. Övriga placeringar får ses som bra för vissa, sämre för andra.

Medborgerlig Samling har i månadsskiftet gjort om sin profil till företagssida varför jag hoppas kunna presentera denna data inkluderad från nästa månad.

Utmanande månad för Milljöpartiet och Kristdemokraterna vilka tillsammans har knappt 1 procent av totalen interaktioner mot närmare 9 procent av andelen följare.

YouTube – Socialbakers

Denna månad är det ett parti vars storlek även matchar del av interaktioner. Alliansen, med undantag Centerpartiet, har ingen större framgång på denna plattform och tre partier intar bottenplatserna.

Partisidornas poäng – förändring per månad

Flera partier får under 65 poäng i betyg, vilket jag ser är under vad ett parti behöver prestera för att bevisa relevans, och säkra väljare. Vissa partisidor får även bottenbetygen underkänt och ej godkänt.

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Facebook:

Twitter:

Instagram:

YouTube:

Inläggen som säkrade högst interaktion

De politiska toppinläggen vad gäller interaktioner (engagemang) på de fyra plattformarna fördelas bland partierna (av max 20 st inlägg möjliga):

 • Medborgerlig Samling =  11 st
 • Sverigedemokraterna = 5 st
 • Socialdemokraterna = 1 st
 • Miljöpartiet de gröna = 1 st
 • Centerpartiet = 1 st
 • Vänsterpartiet = 1 st

Facebook

Värt observera att Medborgerlig Samling än så länge har det lägsta antalet följare på Facebook (närmare 13 000 stycken) bland bevakade partier, varför interaktioner per 1 000 följare ger högt utslag och utfall. Om partiet fortsätter växa, och då kvarstår med hög interaktion, blir intressant att följa.

Twitter

Instagram

YouTube

Individuell rankning inom kategori politik

Analysföretaget Smampion rankar även partisidor mot varandra, ej enbart rikssidor. (Partiledarna redovisar jag nu i separata månadsinlägg.) Nedan redovisas topp 10 profiler för varje plattform. Här kan vi alltså även få se hur det även ser ut i hela landet och inte enbart rikspartiernas närvaro.

Facebook – Smampion

Politiska partier

Twitter – Smampion

Politiska partier

Instagram – Smampion

Politiska partier

Smampion har ingen data för Instagram för tillfället.

YouTube – Smampion

LinkedIn

Nedan en sammanställning över hur många som följer våra partiers LinkedIn-sidor.

Knappt 5 000 personer följer nu våra partier på plattformen. Marginella ändringar per månad.

 • Feministiskt initiativ: saknar fortfarande logotyp på denna plattform. (Läs gärna de separata månadsinläggen vad gäller varumärken och politiska partier.)

Något som överraskade av ovan? Som jag skrev inledningsvis, jag tycker det är värt att titta närmare på Instagram, som är den plattform ger mest utväxling vad gäller engagemang vs antal följare.

Jag använder denna blogg förutom för analys, till att presentera olika verktyg till hjälp för att utvärdera aktiviteter i sociala medier. Vad tänker du om verktygen ovan? Använder du några? Några som visar bra funktioner för dig?

Ser fram emot dina tankar på status och analys ovan.

Må gott,

LG

Dela gärna ur bloggen, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Källor: Socialbakers, Bumblewing och Smampion.

2 tankar kring ”Partikommunikation i sociala medier – juli 2018

 1. A.v

  Varför har du ej med Alternativ För Sverige i diagrammen?
  Deras framgångar på Facebook och Youtube saknar ju motstycke.

  Svara
  1. Lars Själander Inläggsförfattare

   Bloggen analyserar varumärken i sociala medier för att visa trender och förändringar. Och verktyg som finns och ger stöd.
   Politiska partier är en del av bloggen, där 10 partier nu analyseras, de flesta sedan före förra valet. Det är viktigt med samma objekt för att tidsserier ska ge tillförlitliga underlag.
   Beroende på vilka partier som får plats i riksdagen efter höstens val kan vissa partier komma bytas ut.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.