Svenska partiledare i sociala medier – juni 2018

Ökad aktivitet bland partiledarna: antalet snittinlägg i sociala medier har detta valår ökat med 93 procent (2016 vs 2018). Annie Lööf växer mest på Facebook och Instagram – både i absoluta och relativa tal. Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson sponsrar mest inlägg på Facebook.

Summering juni

Med tanke på att vi har ett val om några månader har jag tittat bakåt på 2016 och 2017 för att se om våra partiledare ökat sin aktivitet i form av inlägg på de olika plattformarna. Så här ser medelantal ut för juni (2016 vs 2017 vs 2018):

 • Facebook: 17 vs 21 vs 34 – 100 procent ökning
 • Twitter: 21 vs 36 vs 51 – 143 procent ökning
 • Instagram: 14 vs 17 vs 19 – 36 procent ökning

Av samtliga plattformar är det tydligt att endast Instagram ger mest (bäst?) utväxling på aktivitet relaterat storlek. Endast 5 av 12 partiledare (10 partier) finns samtidigt med officiell aktiv profil på Instagram. Annie Lööf har både flest följare och säkrar mest interaktioner bland samtliga partiledare på Instagram.

Även Kantar Sifo noterar Annie Lööfs framgång på Instagram: ”Ser vi på partiledarna är det tydligt att Annie Lööf är duktig på att kombinera personliga bilder och situationer med hennes tankar om politiska frågor.”

Jag är själv lite fundersam till att partiledarna, förutom till exempel Jimmie Åkesson, lägger sådan vikt vid inlägg på Twitter, se analys i detta inlägg.

Jag använder mig nu av flera leverantörer för att ge en samlad bild över vad de olika verktygen kan mäta, samt hur presentera. Jag hoppas att de olika analysföretagen på sina sätt kan ge dig en uppfattning om bästa lösningen för dina behov – vid behov, och att du får hjälp att se och förstå vilka verktyg som finns för att mäta effekt av närvaro i sociala medier.

Bumblewing – partiledarsnitt

Denna analysblogg har som bekant fokus sociala medier, och hur tolka data och visa på olika verktyg som kan stötta. Bumblewing tillför bland annat grafer till denna blogg, och har nu även tagit fram ett snitt på närvaro i sociala medier; återkoppla gärna dina tankar. Du kan lägga till din egen digitala närvaro kostnadsfritt för att direkt få återkoppling på din närvaro kontra övriga (politiker) i databasen.

Notera att data från Bumblewing nu både visar data för dels 7 dagar, dels för hel kalendermånad. De plattformar som mäts är Facebook och Twitter.

Facebook

OBS! Nedan avser månad.

Annie Lööf sticker ut betydligt den 24 juni.

Engagemang

OBS! Nedan avser senaste 7-dagar.

Score över svenska partiledare på Facebook (12 sidor)

Partiledarnas snitt är 89.

3 av de 12 partiledarna befinner sig under denna score, vilka förutom Liberalernas Jan Björklund är representanterna för de minsta partierna samt de utan plats i riksdagen.

Twitter

OBS! Nedan avser månad.

Den 14 och 16 juni säkrade Annie Lööf och Jonas Sjöstedt månadens största antal reaktioner. Ilan Sadé gjorde en stor mängd inlägg den 20 juni, och Jan Björklund fick stort engagemang den 24 juni.

Engagemang

OBS! Nedan avser senaste 7-dagar.

Ulf Kristersson och Gustav Fridolin finns ej aktiva i eget namn på Twitter. Stefan Löfven finns under namnet Swedish PM. Jimmie Åkesson är i stort inaktiv.

Score över svenska partiledare på Twitter (11 sidor)

Partiledarnas snitt är 75.

3 av de 11 partiledarna befinner sig under denna score. Dessa 3 är även de som gör minst antal tweets.

Storyclash – rankning på bas av interaktioner

De sociala plattformar som detta österrikiska verktyg mäter är Facebook, Twitter, Instagram och YouTube, och presenteras med samlad plattformsdata från Storyclash. Återkoppla gärna dina tankar på data nedan.

Nedan syns hur samtliga partiledare placerar sig – rankat på antal interaktioner. Bland dessa har jag valt ut de tre på pallplats även denna månad,  Annie Lööf – Ebba Busch Thor – Stefan Löfven, med relaterad individuell data, för att ge en bild av vad detta verktyg kan leverera och hur.

En (mindre) utmaning uppstår i det att Stefan Löfven inte räknas samman med Swedish PM för total.

Annie Lööf

Annie Lööfs genomslag baserade sig i huvudsak på Instagram och Facebook, samt bilder och stories.

Ebba Busch Thor

Ebba Busch Thors genomslag baserade sig på Instagram och Facebook, samt bilder och stories.

Stefan Löfven

Stefan Löfvens genomslag baserade sig i huvudsak på Facebook och Instagram, och foton.

Följare, ökning:

 1. Annie Lööf: 5 700 följare
 2. Ebba Busch Thor: 2 400 följare
 3. Stefan Löfven: 922 följare

Aktivitet, antal inlägg:

 1. Annie Lööf: 102 inlägg
 2. Ebba Busch Thor: 70 inlägg
 3. Stefan Löfven: 23 inlägg

Interaktionsgrad:

 1. Annie Lööf: 164,2 procent
 2. Ebba Busch Thor: 68,1 procent
 3. Stefan Löfven: 36,3 procent

Även i juni ligger Annie Lööf fortfarande bäst till inom merparten ”grenar”. Annie Lööfs formula kan ses vara dryga 3 inlägg per dag med huvudfokus på plattform Instagram, med personlig touch på foton och stories. Personligt men inte privat, kan ses vara en bra formula.

Inläggen som säkrade högst interaktion

De politiska toppinläggen vad gäller interaktioner (engagemang) på de fyra plattformarna fördelas bland partierna (av max 15 st inlägg möjliga):

 • Ilan Sadé =  5 st
 • Ebba Busch Thor = 3 st
 • Annie Lööf = 2 st
 • Gita Nabavi = 2 st
 • Jan Björklund = 2 st
 • Gustav Fridolin = 1 st

Facebook

Värt observera att Gita Nabavi än så länge har det lägsta antalet sidföljare på Facebook (450 stycken) bland bevakade partiledare, varför interaktioner per 1 000 följare ger högt utslag och utfall. Om sidan fortsätter växa, och då kvarstår med hög interaktion, blir intressant att följa.

Twitter

Värt observera att Ilan Sadé än så länge har det näst lägsta antalet profilföljare på Twitter (7 700 stycken) bland bevakade partiledare, varför interaktioner per 1 000 följare ger högt utslag och utfall. Om profilen fortsätter växa, och då kvarstår med hög interaktion, blir intressant att följa.

Instagram

Smampion – politiska profiler, total

Jag har tittat på Smampions registrerade sidor för månaden och samtliga fyra plattformar för att spåra våra partiledare. YouTube ger inget utslag på kanaler för partiledare samt Smampion redovisar ingen data för Instagram för tillfället.

Tre av tolv partiledare har lyckats ta sig in på topplistorna över politiker. Smampions verktyg ger även en bild av andra framgångsrika politiker i hela landet.

Facebook – Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson, och Annie Lööf.

Bland topp 10 på Facebook återfinns Ebba Busch Thor, Jonas Sjöstedt, Jimmie Åkesson, och Stefan Löfven. (Länkade är de partiledare vilka hittills delat sina digitala tips i denna analysblogg, därtill Ninos Maraha och Khashayar Farmanbar.)

Twitter

Bland topp 10 på Twitter återfinns denna månad ingen partiledare. Bland övriga på topplistan finns Lotta Edholm som delat sina digitala tips i denna blogg.

Instagram och YouTube.

Instagram ger ingen redovisning av data just nu, samt inga politiska personer finns registrerade med personlig YouTube-kanal. Vem blir först?

Socialbakers

Annie Lööf har en bra närvaro och effekt blir min spontana reflektion efter att ha tittat på Socialbakers underlag över samtliga resultat och plattformar. Jimmie Åkesson tappar på ingen närvaro på Twitter och Instagram. Så även Ulf Kristersson vad gäller Twitter.

I och med att Ilan Sadé skaffat en officiell sida på Facebook, får Feministiskt initiativ representeras av en partiledare, Gudrun Schyman, och Ilan Sadé tar Gita Nabavis plats (finns bara tio platser).

De som indikerar tydliga utmaningar i sociala medier är Jan BjörklundGudrun Schyman och Ulf Kristersson, den senare fortfarande relativt ny i sin roll och därmed att bygga relationer i sociala medier över tid. Vi får se om sponsrade inlägg kommer påverka framgång i sociala medier.

Facebook – storlek och interaktioner

Sponsrade inlägg Facebook – partiledare

Av månadens inlägg så är det enligt Socialbakers mätning ett antal partiledares inlägg vilka verkar agera icke-organiskt, varför dessa tolkas som sponsrade inlägg.

Ebba Busch Thor står ut i juni, så även Ulf Kristersson med sponsringsframgång att notera.

Twitter

En anledning till att Jimmie Åkesson inte säkrar högre interaktion bör bero på endast två retweets i maj.

Instagram

På bas av antal följare vs antal interaktioner så är det klart att det endast är Instagram som ger större utväxling kontra antal följare än några av de övriga plattformarna. Vilket till exempel Annie Lööf och Ebba Busch Thor, och även Gustav Fridolin drar nytta av.

Övriga partiledare verkar ha sidan som privat varför ingen data finns att tillgå.

Några överraskningar för dig på bas av data ovan? Hur tror du framtiden kommer utvecklas för våra partiledare? Behöver samtliga finnas på alla plattformar re: målgrupper? Och kanske särskilt, nu prioritera Instagram?

Här kan du läsa förra månadens analys över partiledare i sociala medier.

Må gott,

LG

Dela gärna ur bloggen, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Datakällor: Bumblewing, Storyclash, Socialbakers och Smampion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.