Politiska partier juni 2018 – Google-sökning på partier

Sverigedemokraterna dominerar Google-sökning bland politiska partier. Jimmie Åkesson får mest sök-intresse i juni. Liberalerna får mer sök-intresse än Centerpartiet.

Detta valår har jag valt att lägga till bevakning på Google Trender för att se hur våra sökningar speglar intresse för våra partier. Varför en söker kan vi inte få svar på. Att en söker ger däremot Google Trender underlag på. Intresse-indikator.

Det som mest står ut vad gäller sökningar, om vi tänker på normaliseringsperspektivet, är att Sverigedemokraterna får mycket fler sökningar än vad deras storlek relaterat valet 2014 motsvarar. De övriga partierna speglas väl av sitt konstaterade stöd i väljarkåren med tillfälliga toppar beroende på olika faktorer.

Observera att partifärgerna inte motsvaras i Googles verktyg. Där möjligt har jag försökt att anpassa för visuell igenkänning.

Sveriges tre största partier – juni

Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna

Om vi tillämpar det så kallade normaliseringsperspektivet så borde sök-intresse motsvara partiernas storlek, vilket inte är fallet i Google Trender. Det tredje största partiet, Sverigedemokraterna, får mest intresse i SÖK.

Skillnaden från förra månaden är att Socialdemokraterna nu ligger på andra plats, knappt över Moderaterna.

Partiledare Stefan Löfven, Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson – juni

Jimmie Åkesson får denna månad mest sök-intresse, och passerar statsministern. Ulf Kristersson kommer långt efter övriga två partiledare bland landets största partier.

Regeringspartierna plus Vänsterpartiet – juni

Socialdemokraterna ligger i stort stabilt vad gäller intresse.

Regeringspartierna plus Vänsterpartiet samt Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ – juni

Sverigedemokraterna dominerar hela månaden.

Allianspartierna – juni

Intresset för allianspartierna fördelar sig i stort efter väljarstorlek, med undantag att Liberalerna genererar mer sök-intresse än Centerpartiet.

Allianspartierna plus Medborgerlig Samling – juni

Medborgerlig Samling ger fortfarande inget utslag i korrelation med de etablerade partierna. Värt jämföra med, det i och för sig lilla sök-utslag som Feministiskt initiativ ger ovan, vilka heller inte finns med i riksdagen.

Liberalerna fick en sök-peak i slutet av juni, kanske relaterat till frågetecknen om partiet stödde alliansförslag om ökat inflytande för Sverigedemokraterna i utskott.

Hur ser du på koppling mellan SÖK-intresse och korrelerande effekter i ”verkligheten”? Ingen betydelse eller relevant indikator?

Må gott,

LG

Dela gärna ur bloggen, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Källa: Google Trender

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.