Politik och sociala medier: falska följare samt följare år 2022

Jimmie Åkesson tappade 23 000 Twitter-följare efter bot-städning. Statsministerns Twitter spås öka markant – inför valet 2022. Annie Lööf har en stark position på Twitter och Instagram – 2018 och 2022.

Under dessa fem års existens har denna analysblogg ofta återkommit till fenomenet med (köpta) falska följare, samt den negativa påverkan på en sidas engagemang dessa för med sig. Tydligt exempel på kvantitet före kvalitet.

Jag har även visat hur vissa partier har stora mängder följare utomlands vilket väcker uppmärksamhet och frågetecken. Här är några länkar att välja bland:

Twitter har nu börjat städa sin verksamhet och profiler från botar med mera, vilket senast skedde runt 12 juli 2018. IRM noterade med stöd av analysföretaget Socialblade att bland våra partiledare var Jimmie Åkesson den partiledare som berördes mest, med ett tapp på nästan 23 000 följare på Twitter, se nedan. Merparten övriga partiledare drabbades av runt hundratalet följare i tapp.

Det intressanta med detta är att lyfta fenomenet med existensen av botar, samt att kanske inte allt är vad det verkar vara.

Särskilt vi som passerat ett flertal decennier i livet och kanske inte är lika källkritiska som samhällets yngre, behöver lära sig förstå att ”stanna, pausa” och tänka efter vad siffror betyder? Och vad som står bakom? Och om de verkar rimliga?

Därav bra att det finns verktyg som till exempel Socialbakers och Socialblade som hjälper en att hålla koll vad som står bakom = förhoppningsvis äkta människor/röster. Samt självklart, att plattformarna själva städar bort botar och dylikt.

Partiledarna för Sveriges tre största partier

Twitter: Stefan Löfven, Annie Lööf – ersätter Ulf Kristersson, och Jimmie Åkesson

Du som läser mina månatliga Google SÖK-analyser över partier och partiledarna vet att jag dels brukar jämföra partiledarna för de tre största partierna, dels blocken sinsemellan. På bas av data från Socialblade har jag sökt göra detsamma för igenkänning. Här problematiseras detta av att Ulf Kristersson på Twitter och Instagram antingen inte har en profil, eller inte har sida som kan mätas. Därav har Annie Lööf fått ta ”hans plats” från alliansen.

Och på Twitter är som synes nedan Annie Lööf störst av dessa tre, med knapp märkbar påverkan av Twitters bot-rensning. Vår statsminister har en bit kvar för att komma i kapp. (Se nedan, prediktion till val 2022.)

Twitter: Stefan Löfven, Isabella Lövin samt Jonas Sjöstedt

Jonas Sjöstedt har en stor närvaro på Twitter i jämförelse med regeringspartiernas representanter.

Twitter: Stefan Löfven, Isabella Lövin samt Jonas Sjöstedt – prediktion till val 2022

Fram till nästa val är prognosen för Twitter att statsministern kommer att göra en rejäl återhämtning, och ta en plats i rankningen som med tanke på ämbetet borde vara logisk. Jonas Sjöstedt verkar fortsätta utvecklas i positiv inriktning enligt denna beräkning till nästa val 2022, även om statsministern beräknas passera 2023.

Allianspartiledarna – prediktion till val 2022

Ulf Kristersson har inte en egen Twitter-profil och finns därför inte med bland de fyra allianspartiledarna.

Twitter: Annie Lööf, Jan Björklund och Ebba Busch Thor

Annie Lööf ligger markant i topp och verkar inte enligt prognos hotas av de övriga alliansledarna. Samtliga tre ökar relativt långsamt stabilt.

Instagram – prediktion till val 2022

Instagram: Annie Lööf, Ebba Busch Thor och Gustav Fridolin- prediktion till val 2022

Endast tre partiledare har sidor (några har personliga konton som inte kan mätas) och även här står Annie Lööf ut, både vad gäller nuläge och nyläge till nästa val. Ebba Busch Thor prognostiseras en liknande bana. Gustav Fridolin ser däremot ut att få en knapp tillväxt kommande fyra år.

Sveriges tre största partier – Twitter

Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna beräknas öka markant på Twitter inför valet 2022. Moderaterna fortsätter också öka om än långsammare men håller sin första plats. Regeringspartiet Socialdemokraterna har till skillnad från konkurrenterna en mycket begränsad tillväxt, om än tillväxt.

Sveriges tre största partier – Instagram

Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna

Ingen rokad inför valet 2022. Sverigedemokraterna håller sin första plats, och ökar dessutom mer än de övriga två. Alla tre beräknas dock få en ökning av följare.

Vad blir dina reflektioner på ovan? ”Prediktioner” om framtiden är självklart osäkra, men kan ge en hint om läget, förutsatt allt status quo. Vad tycker du?

Verkar Socialblade relevant? Något du vill se mer av/fördjupat i denna analysblogg? Hör gärna av dig.

Må gott,

LG

Dela gärna, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Källor: Socialblade och Socialbakers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.