Partikommunikation i sociala medier – juni 2018

Sverigedemokraterna har 72 procent av all interaktion på Instagram. Kristdemokraterna och Moderaterna sponsrar mest inlägg på Facebook. Allianspartierna har minst framgång på YouTube. 6 framgångsfaktorer för opinionsbildning i sociala medier. Sentimentanalys på Facebook. Nyhet: Månadsdata från Bumblewing, samt, Almedalstoppen.

Summering juni

Igår började Almedalsveckan, i år större än någonsin, där Moderaterna och Ulf Kristersson var först ut. Idag är det Vänsterpartiets och Jonas Sjöstedts dag. Analysföretaget Bumblewing, vars data jag nu använder och delar i bloggen, har tagit fram en aktuell sociala medier konto-lista för veckan på Facebook: Almedalstoppen. Just nu finns 358 (politiska) sociala medier-konton rankade. Finns du med? Nedan aktuell bild – för stunden.

Denna månads fullspäckade analys inleder jag med att för första gången göra en ”rekommendation” vad gäller val av/fokus på sociala plattformar utifrån tanke på effekt. Detta på bas av data i denna blogg, i huvudsak baserad på korrelation storlek vs interaktioner. Min turordning:

 1. Instagram
 2. Facebook
 3. YouTube
 4. Twitter

Varför då detta? Instagram är den plattform där andelen interaktioner vida överstiger antalet följare. Intresse och effekt. Även Facebook har vänt en negativ tillvaro där nu andelen interaktioner börjar överstiga antalet följare. Ifall jag behöver slänga in en brasklapp gör jag nu det direkt. Självklart är det ingen mening att välja Instagram om man inte har några följare, eller för den delen, rätt följare. Då kanske de andra plattformarna ändå gör sitt jobb bättre. Och inte att förglömma, sociala medier handlar om att bygga relationer, och dessa skapas över tid, i god tid innan till exempel ett val.

Vad gäller skillnad mellan YouTube och Twitter, så ”vinner” YouTube på grund av sin koppling till Google och därmed SÖK. Twitters tyngd får ses vara koppling till följare i form av journalister, samtidigt som många upplever kanalen som icke-konstruktiv samt negativ och drevande. Här kan du läsa hur två riksdagspolitiker från olika partier och block upplever Twitter:

Även Kantar Sifo noterar att ”både regeringspartierna och allianspartierna (har) svårt att aktivera sina egna stödtrupper på Twitter”.

Vad gäller opinionsbildning i sociala medier så delar Sifo dessa 6 framgångsfaktorer:

Jag har i över 10 års tid diskuterat sentimentanalys med flera av landets främsta mediebevaknings- och analysföretag. En fråga som alltid haft sina utmaningar, och inga enkla, självklara lösningar. Sifo har nu gjort en analys över ton och genomslag för partier i sociala medier, se nedan. Jag väljer lyfta denna, utan att veta mer detaljerat om själva hantverket, just för att jag ofta lyfter att den interaktion jag mäter och analyserar, de facto inte behöver vara tecken på något positivt, utan kan även vara negativ/ironisk. Därav att jag ser sentimentanalys som en mycket viktig faktor för att rätt kunna förstå och agera på den digitala spelplanen.

Nedan får du detaljerad data för juni för just Instagram, hämtad från Socialbakers. Sammanfattningsvis, Sverigedemokraterna som bäst i klassen, gör dubbelt så många inlägg som snittet, säkrar högst engagemang samt växer mest.

Instagram juni 2018

Relativ tillväxt juni

Innehåll – antal poster juni

Engagemang juni

För övrigt kan det vara bra att känna till att Facebook nu inför en större tydlighet vad gäller annonsering. Detta innebär att du kan se alla annonser en sida köper på Facebook, och inte bara de som visas i ditt flöde. För att se annonserna går du in på ”Info och annonser” på respektive sida. Det gäller alla sidor oavsett innehåll.

Bumblewing

Denna analysblogg har som bekant fokus sociala medier, och hur tolka denna data samt visa på olika verktyg som stöttar din hantering och förståelse. Bumblewing tillför nu denna blogg visualisering i form av grafer (initialt). Och nu även partisnitt i sociala medier för jämförelse mellan partierna (och även partiledare i separat blogginlägg).

Du kan lägga till dig själv kostnadsfritt för att direkt få återkoppling på din digitala närvaro kontra övriga (politiker) i databasen.

OBS. Notera att data från Bumblewing nu både visar data för dels 7 dagar, dels för hel kalendermånad. De plattformar som mäts är Facebook och Twitter. Alla partier finns med även om de inte syns på alla grafer nedan.

Facebook

OBS! Nedan avser månad.

OBS! Nedan avser sju-dagar.

Partisnitt = 96

Twitter

OBS! Nedan avser månad.

OBS! Nedan avser sju-dagar.

Partisnitt = 85

Storlek och interaktion

Storlek betyder i sig inte så mycket om den inte åtföljs av interaktion, eller åtminstone reaktion. Ett stort antal följare kan även locka de osäkra.

Sverigedemokraterna har länge legat i topp vad gäller engagemang på samtliga fyra plattformar. Engagemang kan som bekant både vara positivt och negativt, men oavsett så får partiet respons på sina budskap. Och därmed spridning.

Facebook – Socialbakers

Denna månad är det två partier vars storlek även matchar del av interaktioner. Vad gäller det så kallade normaliseringsperspektivet så ser vi de tre största partierna, Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna i topp vad gäller interaktioner på Facebook. Om än i annan ordning än valresultatet 2014.

Utmanande månad för Centerpartiet och Kristdemokraterna. Minsta partiet Medborgerlig Samling säkrar plats 5 vad gäller andel interaktioner, före flera av de etablerade partierna.

Facebook – Socialbakers

 

Partiannonsering Facebook juni

Twitter – Socialbakers

Denna månad är det två partier vars storlek även matchar del av interaktioner. Intressant notera att nykomlingen Medborgerlig Samling, som minsta profil, håller tredje plats vad gäller del av total interaktioner. Partiets synlighet på Twitter styrks av Populist.se där partiet över tid ökar i genomslag, men denna månad har tappat till bland andra Sverigedemokraterna.

Utmanande månad för Miljöpartiet de gröna: knappt 3 procent av totalen interaktioner, samtidigt som deras profil är näst störst i storlek.

Instagram – Socialbakers

Denna månad är det fyra partier vars storlek även matchar del av interaktioner. Övriga placeringar får ses som bra för vissa, sämre för andra.

Utmanande månad för Milljöpartiet och Kristdemokraterna vilka tillsammans har drygt 1 procent av totalen interaktioner mot närmare 9 procent av andelen följare.

YouTube – Socialbakers

Denna månad är det ett parti vars storlek även matchar del av interaktioner. Alliansen har ingen större framgång på denna plattform och de fyra partierna intar bottenplatserna.

Partisidornas poäng – förändring per månad

Flera partier får under 65 poäng i betyg, vilket jag ser är under vad ett parti behöver prestera för att bevisa relevans, och säkra väljare. Vissa partisidor får även bottenbetygen underkänt och ej godkänt.

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Facebook:

Twitter:

Instagram:

YouTube:

Inläggen som säkrade högst interaktion

De politiska toppinläggen vad gäller interaktioner (engagemang) på de fyra plattformarna fördelas bland partierna (av max 20 st inlägg möjliga):

 • Medborgerlig Samling =  11 st
 • Sverigedemokraterna = 6 st
 • Vänsterpartiet = 1 st
 • Liberalerna = 1 st
 • Feministiskt initiativ = 1 st

Facebook

Värt observera att Medborgerlig Samling än så länge har det lägsta antalet följare på Facebook (drygt 11 000 stycken) bland bevakade partier, varför interaktioner per 1 000 följare ger högt utslag och utfall. Om partiet fortsätter växa, och då kvarstår med hög interaktion, blir intressant att följa.

Twitter

Instagram

YouTube

Individuell rankning inom kategori politik

Analysföretaget Smampion rankar även partisidor mot varandra, ej enbart rikssidor. (Partiledarna redovisar jag nu i separata månadsinlägg.) Nedan redovisas topp 10 profiler för varje plattform. Här kan vi alltså även få se hur det även ser ut i hela landet och inte enbart rikspartiernas närvaro.

Facebook – Smampion

Politiska partier

Twitter – Smampion

Politiska partier

Instagram – Smampion

Politiska partier

Smampion har ingen data för Instagram för tillfället.

YouTube – Smampion

LinkedIn

Nedan en sammanställning över hur många som följer våra partiers LinkedIn-sidor.

Knappt 5 000 personer följer nu våra partier på plattformen. Marginella ändringar per månad.

 • Feministiskt initiativ: saknar fortfarande logotyp på denna plattform. (Läs gärna de separata månadsinläggen vad gäller varumärken och politiska partier.)

Något som överraskade av ovan? Som jag skrev inledningsvis, jag tycker det är värt att titta närmare på Instagram, som är den plattform ger mest utväxling vad gäller engagemang vs antal följare.

Ser fram emot dina tankar på status och analys ovan.

Må gott,

LG

Dela gärna ur bloggen, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Källor: Socialbakers, Bumblewing och Smampion.

3 tankar kring ”Partikommunikation i sociala medier – juni 2018

 1. Viktor Södermark

  Det är oerhört löjeväckande att du INTE tar med Alternativ för Sverige som är landets näst största parti i sociala medier!

  Svara
  1. Lars Själander Inläggsförfattare

   Jag har plats för tio partier och vill belysa utveckling över tid. Om AfS kommer in i riksdagen får jag ta ställning till det. För övrigt anser jag att med vänlighet kommer en längst.

   Svara
   1. Viktor Södermark

    Du utger dig för att vara kommunikationsexpert och har lagt stor tid på denna analys som jag utgår ifrån skall vara till gagn för väljarna till höstens val. Då är det tämligen uppseendeväckande om du väljer att ta med Fi och MED som inte heller sitter i riksdagen i stället för Alternativ för Sverige som enligt dina egna analysverktyg knackar på dörren till riksdagen och är näst störst på sociala medier bland alla politiska partier i Sverige.

    Oavsett om det är ett medvetet eller omedvetet val att inte ha med AfS så har du ju själv bevisat att du med liknande agerande inte är någon expert på området.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.