Politiska partier maj 2018 – Google-sökning på partier.

Sverigedemokraterna dominerar Google-sökning bland politiska partier. Moderaterna knappar in på Socialdemokraterna. Geografiska skillnader av intresse mellan partierna i landet. Feministiskt initiativs sök-utslag högre än Medborgerlig Samling.

Detta valår har jag valt att lägga till bevakning på Google Trender för att se hur våra sökningar speglar intresse för våra partier. Varför en söker kan vi inte få svar på. Att en söker ger däremot Google Trender underlag på. Intresse-indikator.

Det som mest står ut vad gäller sökningar, om vi tänker på normaliseringsperspektivet, är att Sverigedemokraterna får mycket fler sökningar än vad deras partistorlek motsvarar. De övriga partierna speglas väl av sitt konstaterade stöd i väljarkåren med tillfälliga toppar beroende på olika faktorer.

Observera att partifärgerna inte motsvaras i Googles verktyg. Där möjligt har jag försökt att anpassa för visuell igenkänning.

Sveriges tre största partier – maj

Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna

Om vi tillämpar det så kallade normaliseringsperspektivet så borde sök-intresse motsvara partiernas storlek, vilket inte är fallet i Google Trender. Det tredje största partiet, Sverigedemokraterna, får mest intresse i SÖK.

Skillnaden från förra månaden är att Moderaterna ligger på andra plats, knappt över Socialdemokraterna.

Partiledare Stefan Löfven, Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson – maj

Statsministern genererar mest intresse även i maj även om Jimmie Åkesson nu ökar i intresse.

Regeringspartierna plus Vänsterpartiet – maj

Socialdemokraterna ligger i stort stabilt vad gäller intresse.

Regeringspartierna plus Vänsterpartiet samt Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ – maj

Sverigedemokraterna dominerar i stort hela månaden.

Allianspartierna – maj

Intresset för allianspartierna fördelar sig i stort efter väljarstorlek, med undantag att Liberalerna har mer sök-intresse än Centerpartiet.

Allianspartierna plus Medborgerlig Samling – maj

Medborgerlig Samling ger fortfarande inget utslag i korrelation med de etablerade partierna. Värt jämföra det i och för sig lilla sök-utslag som Feministiskt initiativ ger ovan, vilka heller inte finns med i riksdagen.

Hur ser du på koppling mellan SÖK-intresse och korrelerande effekter i ”verkligheten”? Ingen betydelse eller relevant indikator?

Må gott,

LG

Dela gärna ur bloggen, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Källa: Google Trender

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.