Politiska partier: Hur stor andel falska följare har partierna på Twitter?

Twitter: Politiska partiers snitt för andel äkta följare är 63 procent. 6 partier riskerar kommunicera med falska konton utan att säkra genomslag för budskap. Liberalerna har fler falska följare än äkta.

”Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har med hjälp av artificiell intelligens undersökt innehållet i den politiska diskussionen på Twitter. Resultat: Var tionde konto är en misstänkt bot.” SVT:s nyhet om falska följare på Twitter baserat på automatiserade beteende fick viss uppmärksamhet bland oss digitalt intresserade. Och för denna analysblogg som mäter effekter av närvaro och kommunikation i sociala medier är detta av stort intresse.

2015 skrev jag ett inlägg där jag lyfte Socialbakers Fake Followers Check, som ett stöd för att till exempel veta förutsättningarna för att säkra interaktion på det egna innehållet. Kan som bekant bli svårt, om som ”för länge sedan”, när det förekom köp bulkar av följare från andra länder utan förmåga att förstå eller anledning att reagera på innehåll. Utländska följare verkar nu ha ersatts av botar.

Jag har nu använt Twitteraudit på de 10 svenska partier som denna analysblogg bevakar. (I gratisversionen så ger verktyget inte en gemensam aktuell tidsperiod för mätningarna, varför det är en relevant brasklapp att notera.)

För att först ge en aktuell bild av läget på Twitter för partierna: så här ser Twitter-ställningen ut för maj 2018 vad gäller följare och interaktioner för de svenska partierna (källa: Socialbakers):

Hur ser då ställningen ut vad gäller äkta vs falska följare? Vad gäller äkta följare så fördelar sig partierna enligt följande på Twitter:

  1. Medborgerlig Samling – 97 procent
  2. Feministiskt initiativ – 76 procent
  3. Sverigedemokraterna – 69 procent
  4. Miljöpartiet de gröna – 66 procent
  5. Centerpartiet – 60 procent
  6. Moderaterna – 59 procent
  7. Vänsterpartiet – 58 procent
  8. Kristdemokraterna – 58 procent
  9. Socialdemokraterna – 54 procent
  10. Liberalerna – 42 procent

Medborgerlig Samling: 97 procent

Feministiskt initiativ: 76 procent

Sverigedemokraterna: 69 procent

Miljöpartiet de gröna: 66 procentCenterpartiet: 60 procent

Moderaterna: 59 procent

Vänsterpartiet: 58 procentKristdemokraterna: 58 procent
Socialdemokraterna: 54 procent

Liberalerna: 42 procent

De partier som ligger under partimedel 63 procent, Liberalerna, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna och Centerpartiet, bör därför se över sin digitala strategi vad gäller Twitter, då effekt av budskap och genomslag kan påverkas av stor mängd falska följare. Det kan även vara värt att analysera Varför man har en stor mängd falska följare? Särskilt Liberalerna som har en majoritet falska följare bör fundera över plattformen.

Har du en Twitter-profil, testa och se hur din status är. Själv sover jag lugnt med 98 procent äkta följare.

Må gott,

LG

Dela gärna, ange. Källa: www.kommunikationsanalys.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.