IIS: Valspecial 2018 och sociala medier

Internetstiftelsen i Sverige har nu släppt Valspecial 2018. Jag vill passa på och ge en eloge till IIS för att de dels gör Svenskarna och internet, dels bryter ut viktiga aktuella delar med relevant fokus, som Valspecial 2018. Demokratistöd.

Som bekant fokuserar denna blogg på analyser av varumärkens effekter och framgång i sociala medier, där politiska partier och partiledare är ett fokusområde. Därför har jag tittat närmare på rapporten, mer specifikt dess resultat relaterat sociala medier inom fyra områden.

1. Viktiga informationskällor

Jag studsade till lite när jag läste: ”Sociala medier uppfattas inte som viktiga informationskällor inför valet jämfört med traditionella medier. Facebook får 19 procent, Twitter 12 procent och Youtube 9 procent.” Nu ska jag kanske inte yttra mig som vore jag medel-Svensson med tanke på denna blogg och samhällsintresse i stort, men så låga siffror med tanke på till exempel över 6 miljoner användare av Facebook, och alla partiers närvaro och aktivitet i sociala medier låter lite.

Samtidigt lugnades jag något när jag ser att sett till förstagångsväljare så är andelen betydligt högre. Och detta får väl vägas mot att det är en stor andel pensionärer i detta val, samtidigt som många pensionärer idag är (mer än) vana vid internet och sociala medier.

jag var i kontakt med IIS för att lyssna in om valet av sociala plattformar, där det visar sig att Instagram inte mätts i denna undersökning. Instagram ser jag själv på bas av genomslag och effekt som en viktig kanal, som du kan läsa här i inlägget om resultat för våra partiledare.

Hur viktiga är olika informationskällor inför valet?

Värdering av informationskällor inför valet

Av de tio alternativa källorna kommer de tre plattformarna för sociala medier på bottenplats. MEN… när en bryter ut gruppen förstagångsväljare så ökar andelen som anger sociala medier nästan trefalt i snitt.

2. Få litar på politisk information på Facebook

  • Bara 12 procent av Facebookanvändarna anser att det mesta eller all politisk information som de tar del av på Facebook är pålitlig.
  • Motsvarande siffra för all information på internet bland internetanvändarna i stort är 40 procent.

Jag undrar vad gäller denna fråga om det tolkats som politik ”generellt”, vilket kan ses som subjektivt och ett allmänt tyckande baserat på bakomliggande agendor. Det är ju dock något helt annat när till exempel ett politiskt parti eller partiledare tydligt kommunicerar sin officiella (ideologiska) ståndpunkt.

”Ju mer intresserad man är av politik, desto pålitligare anser man att det politiska informationen är på Facebook. 23 procent av de som anger att de är mycket intresserade av politik anser att det mesta eller all politisk information som de tar del av på Facebook är pålitlig.” Min tolkning av detta är att vi just har riksdagspartierna med flera partier aktiva i sociala medier, där man sprider sina partibudskap. Det må vara vad man tycker om innehållet, men det som kommuniceras får nog ändå ses som pålitligt eftersom det är ett parti/partiledare som för fram budskapen.

Samtidigt finns nu funktioner som faktiskt.se som hjälper allmänheten att tolka just budskapens trovärdighet.

3. Var femte har sökt upp politiker på internet (exempelvis Facebook, Twitter eller webbsida).

  • 22 procent av internetanvändarna har sökt upp politiker på internet.
  • Det är stor skillnad mellan förstagångsväljare (48 %) och övriga (20 %).

Här skulle jag alltså gärna se även Instagram mätas vilket alltså inte finns med i denna undersökning. Förhoppningsvis får vi se detta i kommande undersökningar.

Jag har själv upplevt intresse att veta och förstå mer om de politiker som leder landet, och just därför drog jag igång serien Tips från digitala politiker i år. En kontaktyta.

4. 15 procent har deltagit i hashtag-kampanj

  • 15 procent har deltagit i en hashtag-kampanj under det senaste året, exempelvis #metoo.
  • Tre gånger fler kvinnor än män har deltagit.
  • Gruppen kvinnor 26–35 år ligger i topp (36 %).

Varför ser vi inte fler kampanjer med hashtags som startas av partier? Eller jag har missat dessa (genomslag)? Det verkar vara öppet mål, åtminstone bland gruppen unga kvinnor.

Har du några exempel på politiska hashtags som fått spridning där ett parti ligger bakom?

Må gott,

LG

Dela gärna, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.