Tips från digitala varumärken – Postkodlotteriet är långsiktiga.

Vad är det som ger framgång för varumärken – digitalt i allmänhet och sociala medier i synnerhet? Självklart innehåll, relevans och även varumärkets laddning, men även det praktiska arbetet med och runt närvaro, samt kanal- och målgruppsval. Även nivån på kunskap om hur de digitala plattformarna fungerar och hur man kan följa upp och lära av effekter.

Som inspiration och föredöme delar jag nu tips från digitala varumärken som förekommer på de olika topplistor för sociala medier som denna analysblogg lyfter. Vill du också dela med dig och synas? Eller är det något varumärke du skulle vilja veta mer om? Hör gärna av dig.

Denna vecka delar Postkodlotteriets Marcus Björling och Johanna Schreiber sina tankar om hur man kan arbeta med sociala medier för att nå framgång samt hantera utmaningar.

Hur tänker ni runt er närvaro i sociala medier?

Postkodlotten är den produkt vi har mest fokus på i sociala medier. Eftersom lotten är icke-fysisk arbetar vi varje dag med att påminna våra följare om att de har en lott, och att varje dag är en vinstchans för dem. Tidigare kom kunderna i stor grad i kontakt med vår produkt på fredagskvällar, genom inslagen i Postkodmiljonären. Då var de aktivt tvungna att gå in på vår webb för att rätta sin lott. I dag kommer våra kunder i kontakt med oss varje dag tack vare våra sociala kanaler. För att ge ett mervärde bjuder vi in dem till diskussioner där de kan dela sina drömmar och förhoppningar med andra som drömmer om och hoppas på något liknande.

Tack vare våra sociala kanaler har vi lyckats flytta tankarna hos våra kunder från ”Jag vann inte” till ”Jag vann inte, men vad roligt att någon vann!”. Eftersom drygt 30 procent av det som kunderna betalar för sin lott går till ideell sektor varje månad fortsätter vi att berätta om att de är med och bidrar till detta. Vi har från start haft fokus på våra kunder och deras drömmar, förhoppningar och upplevelser, och inte på vår faktiska produkt.

Vi förlitar oss aldrig på att vårt innehåll ska skapa enstaka, virala raketer utan ser till att varje inlägg engagerar våra följare så att de känner att de är en del av vårt Postkod-universum. Språket, tonaliteten och innehållet i våra sociala kanaler är renodlade för den som redan är kund. Målet är alltid att engagera och underhålla.

Hur fördelar ni tid/resurser mellan digitalt och övrigt?

Vi har två heltidstjänster som enbart arbetar med sociala medier, PR och koncept. Det starka samarbetet med vår kreativa inhouse-byrå, TV-avdelning, event-ansvarig och corporate communications-avdelning gör att vi tillsammans kan åstadkomma fantastiska resultat.

Våra event och tv-inspelningar är otroligt viktiga för att kunna fortsätta ha en stark digital närvaro eftersom det är här vi möter våra vinnare, deras vänner och deras familjer. Vi har båda två bakgrund som journalister, och vet hur viktiga de personliga, fysiska mötena är för att bygga upp ett förtroende hos publiken.

Hur följer ni upp resultat av er digitala närvaro?

All vår närvaro i sociala medier bygger på projekt, där många duktiga kollegor är involverade. Efter att respektive projekt avslutas utvärderar vi om vi nått de KPI:er vi satt upp – huvudsakligen räckvidd och engagemang, men självklart även olika call to action som stärker affären och leadgenerering. Lika viktigt som det är att lyckas med projektet, lika viktigt är det att få med sig en bra utvärdering så att vi kan göra samma sak ännu bättre nästa gång. Det sista vi vill bli är ”fat cats”, som nöjer oss med att vi har varit bra.

Att varje vecka komma i kontakt med många människor, som har så pass olika och otroliga historier att dela med sig av, är någonting vi värderar högt. Vi brinner båda två för personliga berättelser. Att få vara med när människor blir glada och överraskade är en obeskrivligt härlig känsla. Att vi på riktigt älskar våra kunder, våra kollegor och det syftesdrivna företag vi jobbar för gör att vi hela tiden är beredda att gå den där extra milen för att människor ska bli glada och överraskade, och för att Postkodlotteriet ska kunna fortsätta dela ut över 1 miljard kronor till den ideella sektorn varje år.

Våra bästa tips:

  • Långsiktighet ger lojalitet
  • Variera dina Call To Actions (CTA) – ta helst bara en per inlägg
  • Skapa goda relationer internt
  • Du måste gilla dina följare på RIKTIGT – annars märks det
  • Kunden i fokus – STAY RELEVANT

Facebook: https://www.facebook.com/Postkodlotteriet/

Må gott,

LG

Dela gärna, ange källa: www.kommunikationsanalys.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.