Tips från digitala varumärken – Läkarförbundet delar berättelser.

Vad är det som ger framgång för varumärken – digitalt i allmänhet och sociala medier i synnerhet? Självklart innehåll, relevans och även varumärkets laddning, men även det praktiska arbetet med och runt närvaro, samt kanal- och målgruppsval. Även nivån på kunskap om hur de digitala plattformarna fungerar och hur man kan följa upp och lära av effekter. Som denna analysblogg har valt fokusera på och dela relevant kunskap om.

Som inspiration och föredöme delar jag nu tips från digitala varumärken som förekommer på de olika topplistor för sociala medier som denna analysblogg lyfter. Vill du också dela med dig och synas? Eller är det något varumärke du skulle vilja veta mer om? Hör gärna av dig.

Denna vecka delar Läkarförbundets Ulrica Törning sina tankar om hur man kan arbeta med sociala medier för att nå framgång samt hantera utmaningar.

Hur tänker ni runt er närvaro i sociala medier?

Att nå ut är otroligt viktigt. Därför är en mix av kanaler viktigt och berättelsen är A&O. Att möta allmänhet, politiker och beslutsfattare på det direkta sätt som sociala medier möjliggör är en mycket viktigt kommunikationsväg.

Tillsammans med läkare berättar Läkarförbundet om deras verklighet i vården utan filter. Det är både kraftfullt och betydelsefullt. Genom sociala medier skapar vi en plattform för professionen och våra följare att mötas. Här ges möjlighet att kommentera, dela och diskutera svensk hälso- och sjukvård.

Vi ser att det ofta pågår många dialoger bland våra kommentarer – vilket är ett av våra mål med vår närvaro i sociala medier.

Hur fördelar ni tid/resurser mellan digitalt och övrigt?

Det digitala arbetet är integrerat i allt vårt kommunikativa arbete. Mixen av kanaler är oerhört viktig, både traditionell media likväl som våra digitala kanaler där sociala medier är dominerande. Vi arbetar dagligen med samtliga kanaler. Vi bevakar, analyserar och producerar. Jag skulle säga att det är ett sömlöst arbeta mellan de digitala och traditionella kanalerna.

En viktig del är att bevaka utvecklingen i sociala medier – hur ska vi kommunicera vårt content, berättelserna, på bästa sätt; livesändningar, film, dokumentär, reportage, infografik-film med mera, och vad ligger och väntar runt hörnet.

Frågan ”på vilket sätt vill mottagaren nås av innehållet?” är ständigt en aktuell fråga vid sidan av ”vilket innehåll vill mottagaren ha?” och ”hur paketerar vi de budskap vi vill förmedla så att det blir attraktivt för mottagaren?”

Hur följer ni upp resultat av er digitala närvaro i sociala medier?

Att mäta, följa upp och utvärdera är nyckeln för att veta:

  1. att vi producerar rätt saker,
  2. att vi paketerar dem rätt, och
  3. att vi vet i vilken riktning vi ska utveckla oss.

Sociala medier är snabbt och rörligt – det handlar om att prova – mäta – utvärdera – skruva – prova igen – mäta – utvärdera – skruva, och så fortsätter arbetet i en tydlig loop. Väl integrerat med övriga kanaler.

En del av vår framgång är att vi bottnar väl i våra berättelser och att läsarna vill engagera sig i dessa. Vi ger läkare en möjlighet att kommunicera om vad det innebär att vara läkare idag, deras arbetsinsats, hur förutsättningarna för att göra ett tillfredsställande jobb ser ut, och vad det innebär att vara läkare idag. Kopplat till lösningar för att ge vårdens personal rätt förutsättningar.

Det är viktigt för Läkarförbundet att berättelserna når ut, att vi visar på lösningar och skapar dialog – arbetsmiljön för vårdens professioner och patientsäkerhet går hand i hand.

Vi använder både kanalernas egna statistikverktyg dagligen men även Smampion, Google Analytics, MyNewsdesk och Meltwater på regelbunden basis för att utvärdera och utveckla.

Här kan du se mer av Läkarförbundets närvaro:

Må gott,

LG

Dela gärna, ange källa: www.kommunikationsanalys.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.