Svenska partiledare i sociala medier – april 2018

Annie Lööf och Stefan Löfven toppar i april. Instagram är den mest effektiva plattformen. Liberalerna dominerar Twitter. Nyhet: Partiledargrafer från analysföretaget Bumblewing.

Som ny partiledare har Ulf Kristersson men även delvis Jimmie Åkesson en bit kvar för att komma upp till topp 3 i sociala medier (med Stefan Löfven), där de enligt normaliseringsperspektivet borde befinna sig, med tanke på att deras partier intar andra och tredje plats i väljarstorlek. Ulf Kristersson har samtidigt inte en egen Twitter-profil, medan Jimmie Åkesson i stort är inaktiv på Twitter samt saknar egen Instagram-sida.

Nya och lilla partiet Medborgerlig Samlings partiledare Ilan Sadé kommer på tredjeplats på Twitter efter Stefan Löfven och Annie Lööf. Ilan Sadé har nu även öppnat en officiell sida på Facebook.

Av samtliga plattformar är det tydligt att endast Instagram ger mest (bäst?) utväxling på aktivitet. Endast 5 av 12 partiledare (10 partier) finns samtidigt med officiell aktiv profil på Instagram. Annie Lööf har både flest följare och säkrar mest interaktioner bland samtliga partiledare på Instagram.

Denna månad introducerar jag ett nytt samarbete och verktyg. Bumblewing är ett Stockholmsbaserat teknikföretag som utvecklar plattform för analys av influens i social medier. Verktyget uppdateras var 30:e minut så vi pratar realtidsdata i sociala medier (snabbare uppdatering för inloggade). Intressant att följa effekt vid utspel till exempel.

Bumblewing

Denna analysblogg har som bekant fokus sociala medier, och hur tolka data och visa på olika verktyg som kan stötta. Bumblewing tillför nu initialt grafer, och återkoppla gärna dina tankar. Du kan även lägga till din egen digitala närvaro kostnadsfritt för att direkt få återkoppling på din närvaro kontra övriga (politiker) i databasen.

Notera att data från Bumblewing (än så länge) endast motsvarar data för 7 dagar, och inte månad som övrig rapportering. De plattformar som mäts är Facebook och Twitter.

Facebook

Twitter

Ulf Kristersson och Gustav Fridolin finns ej aktiva i eget namn på Twitter. Stefan Löfven finns under namnet Swedish PM. Jimmie Åkesson är i stort inaktiv.

Storyclash

De sociala plattformar som detta österrikiska verktyg mäter är Facebook, Twitter, Instagram och YouTube, och presenteras med samlad plattformsdata. Återkoppla gärna dina tankar på data nedan.

Nedan syns hur samtliga partiledare placerar sig – rankat på antal interaktioner. Bland dessa har jag valt ut de tre på pallplats denna månad,  Annie Lööf – Stefan Löfven – Jonas Sjöstedt, med relaterad individuell data, för att ge en bild av vad detta verktyg kan leverera och hur.

En (mindre) utmaning i det att Stefan Löfven inte räknas samman med Swedish PM för total.

Annie Lööf

Annie Lööfs genomslag baserade sig i huvudsak på Instagram samt bilder i april.

Stefan Löfven

Stefan Löfvens genomslag baserade sig i huvudsak på Instagram och Facebook, och foton i april.

Jonas Sjöstedt

Jonas Sjöstedts genomslag baserade sig i huvudsak på Facebook, och status, bilder och artiklar i april. N.B. Jonas Sjöstedt har ingen profil på Instagram.

Följare, ökning:

 1. Annie Lööf: 4 300 följare
 2. Stefan Löfven: 4 200 följare
 3. Jonas Sjöstedt: 1 300 följare

Aktivitet, antal inlägg:

 1. Annie Lööf: 85 inlägg
 2. Jonas Sjöstedt: 69 inlägg
 3. Stefan Löfven: 19 inlägg

Interaktionsgrad:

 1. Annie Lööf: 127,3 procent
 2. Jonas Sjöstedt: 36,8 procent
 3. Stefan Löfven: 34,2 procent

I april så tog alltså Annie Lööf första platsen inom samtliga ”grenar”. Formulan kan ses vara 2 inlägg per dag med huvudfokus på plattform Instagram (se kommande stycke nedan vad gäller toppinnehåll, där Annie Lööf har två inlägg, båda på Instagram. Innehåll #knytblus samt Avicii).

Inläggen som säkrade högst interaktion

De politiska toppinläggen vad gäller interaktioner (engagemang) på de fyra plattformarna fördelas bland partierna (av max 15 st inlägg möjliga):

 • Ilan Sadé =  4 st
 • Gita Nabavi = 4 st
 • Stefan Löfven = 2 st
 • Annie Lööf = 2 st
 • Ulf Kristersson = 2 st
 • Jan Björkliund = 1 st

Facebook

Värt observera att Gita Nabavi än så länge har det lägsta antalet sidföljare på Facebook (157 stycken) bland bevakade partiledare, varför interaktioner per 1 000 följare ger högt utslag och utfall. Om sidan fortsätter växa, och då kvarstår med hög interaktion, blir intressant att följa.

Twitter

Värt observera att Ilan Sadé än så länge har det näst lägsta antalet profilföljare på Twitter (7 100 stycken) bland bevakade partiledare, varför interaktioner per 1 000 följare ger högt utslag och utfall. Om profilen fortsätter växa, och då kvarstår med hög interaktion, blir intressant att följa.

Instagram

Smampion

Jag har tittat på Smampions registrerade sidor för april och samtliga fyra plattformar för att spåra våra partiledare. YouTube ger inget utslag på kanaler för partiledare och Smampion redovisar ingen data för Instagram för tillfället.

Fem av tolv partiledare har lyckats ta sig in på topplistorna.

Facebook – Ebba, Stefan, Annie och Jimmie

Bland topp 10 på Facebook återfinns Ebba Busch Thor, Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson. (Länkade är de partiledare vilka hittills delat sina digitala tips i denna analysblogg.)

Twitter – Ebba och Jan

Bland topp 10 på Twitter återfinns Ebba Busch Thor samt Jan Björklund. Och därtill Johan Enfeldt, Maria Weimer, Lina Nordquist, Eva Edwardsson, Daniel Forslund, Niklas Frykman, Lotta Edholm och Mohamad Hassan. (De som är länkade är de politiker som delat digitala tips i denna blogg.) Det vill säga, samtliga är liberaler på Twitter topp 10 förutom Ebba Busch Thor. Är Twitter en intern kanal för Liberalerna? som någon undrade.

Instagram

Ingen redovisning av data just nu.

Socialbakers

Annie Lööf och Stefan Löfven har en bra närvaro och effekt blir min spontana reflektion efter att ha tittat på Socialbakers underlag över samtliga resultat och plattformar. Vilket också backas av övriga verktyg ovan.

I och med att Ilan Sadé nu skaffat en officiell sida på Facebook, får Feministiskt initiativ representeras av en partiledare, Gudrun Schyman, och Ilan Sadé tar Gita Nabavis plats (finns bara tio platser).

De som indikerar tydliga utmaningar i sociala medier är Isabella Lövin, Gustav Fridolin, Jan Björklund och Gita Nabavi. Gita Nabavi är dock helt ny som partiledare, nyare än Ulf Kristersson, och det ska bli intressant följa eventuell klättring på listorna över sociala medier.

Facebook

Sponsrade inlägg Facebook

Av aprils inlägg så är det enligt Socialbakers mätning ett antal partiledares inlägg vilka verkar agera icke-organiskt, varför dessa tolkas som sponsrade inlägg.

Ebba Busch Thor, Annie Lööf och Jan Björklund står ut i april. Ingen exceptionell sponsringsframgång för någon att notera.

Twitter

En anledning till att Jimmie Åkesson inte säkrar högre interaktion bör bero på endast två retweets i april.

Instagram

På bas av antal följare vs antal interaktioner så är det klart att det endast är Instagram som ger större utväxling kontra antal följare än några av de övriga plattformarna. Vilket Annie Lööf och Ebba Busch Thor, och nu även Stefan Löfven verkar dra nytta av.

Några överraskningar för dig på bas av data ovan? Hur tror du framtiden kommer utvecklas för våra partiledare? Behöver samtliga finnas på alla plattformar re: målgrupper? Och kanske särskilt, nu prioritera Instagram?

Är du politiker och vill du synas i bloggen inför valet? Eller är det någon politiker du är nyfiken på som verkar anammat det digitala mötet? Som jag skrev om tidigare har jag nu en satsning under valåret, där aktiva politiker och partiledare ger sina tankar och tips om digital närvaro.

Må gott,

LG

Dela gärna ur bloggen, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Datakällor: Bumblewing, Storyclash, Socialbakers och Smampion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.