Politiska partier april 2018 – Google-sökning på partier

Sverigedemokraterna dominerar Google-sökning bland politiska partier. Alliansen ökar i intresse i april. Tydlig sök-peak för Centerpartiet i samband med stöd för regeringens lagförslag om ensamkommande. Geografiska skillnader av intresse mellan partierna i landet.

I detta valårets år 2018 har jag valt att lägga till en bevakning på Google Trender för att se hur våra sökningar speglar våra partier. Jag har sett en del leverantörer som nu börjat promota sina tjänster på bas av dessa underlag för att indikera hur det kommer att gå i valet. Den bedömningen är upp till var och en att göra på bas av sökningar i Sverige. Varför man söker kan vi inte få svar på. Att man söker ger däremot Google Trender underlag på. Intresse-indikator. Ett av de vanligaste sökorden i Sverige är till exempel Facebook, och detta för att det är vanligaste vägen att komma till login.

Google Trender gör det möjligt att enkelt följa hur vi svenskar söker på olika saker som ett tecken på intresse, som till exempel politiska partier. Givetvis omöjligt att säga om intresset är positivt eller negativt, bara att det finns. I samband med valåret 2018 inför jag denna enkla översikt för att följa trender och utveckling som är av relevans generellt för den digitala närvaron. Om det sedan ger en indikation om resultatet den 9 september låter jag vara osagt.

Det som mest står ut vad gäller sökningar, om vi tänker på normaliseringsperspektivet, är att Sverigedemokraterna får mycket fler sökningar än vad deras partistorlek motsvarar. De övriga partierna speglas väl av sitt konstaterade stöd i väljarkåren med tillfälliga toppar beroende på olika faktorer.

Även Svenska Dagbladet har nu tittat på politiskt sök-intresse och skriver Svenskarnas googlingar: Hur långa är de egentligen?

Observera att partiernas färger inte motsvaras i Googles verktyg. Där möjligt har jag försökt att anpassa för visuell igenkänning.

Sveriges tre största partier – april

Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna

Om vi tillämpar det så kallade normaliseringsperspektivet så borde sök-intresse motsvara partiernas storlek, vilket inte är fallet i Google Trender. Det tredje största partiet, Sverigedemokraterna, får mest intresse i SÖK.

Skillnaden från förra månaden är att Socialdemokraterna ökat i sökning i april.

Partiledare Stefan Löfven, Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson – april

Statsministern genererar mest intresse även i april i jämförelse med Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson. Både Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson har dock fått en ökad andel sökningar i jämförelse med mars.

Regeringspartierna plus Vänsterpartiet – april

Socialdemokraterna ligger stabilt vad gäller intresse. Miljöpartiet tappar andel sökningar från förra månaden.

Regeringspartierna plus Vänsterpartiet samt Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ – april

Sverigedemokraterna dominerar hela månaden. Socialdemokraterna intresserar mest i Västernorrland denna månad, förra månaden var det Norrbotten.

Allianspartierna – april

Centerpartiet fick en söktopp i slutet av månaden, vilket torde sammanstråla med det mediala intresset den 24 april runt partiets beslut att stödja regeringens lagförslag om att unga ensamkommande ska få tillfälligt uppehållstillstånd

Sökningen generellt för allianspartierna ökar från föregående månad.

Allianspartierna plus Medborgerlig Samling – april

Medborgerlig Samling visar inget utslag i korrelation med de etablerade partierna. Detta trots rekrytering av kända namn som Alexander Bard och Katerina Janouch. (Intressant jämföra ovan med Feministiskt initiativ där sök-utslag ges.)

Hur ser du på koppling mellan SÖK-intresse och korrelerande effekter i ”verkligheten”? Ingen betydelse eller relevant indikator?

Må gott,

LG

Dela gärna ur bloggen, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Källa: Google Trender

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.