Val 2018: Politiska partier Facebook 2017 vs 2018, kvartal 1

De sju ”gamla” riksdagspartierna har marginellt ökat andel följare på Facebook på ett år, och tappat 15 procent av totalen interaktioner. Sverigedemokraterna har både flest följare och mest interaktioner. Liberalerna tappar markant vad gäller andel interaktioner.

Hur ser ställningen ut mellan partierna vad gäller storlek och interaktion i en jämförelse mellan kvartal 1 2017 och 2018 på den största sociala plattformen Facebook? Har det blivit fler följare av politiken totalt? Engagerar partierna likadant i år som för ett år sedan? Vilka är vinnarna och förlorarna?

Kantar Sifo lyfter i sin väljarbarometer för april tre partier som ”vunnit” sedan förra valet: Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet. i jämförelsen nedan, som tittar på första kvartalet 2017 vs 2018 på Facebook, så är det även här tydligt att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet gått framåt. Bilden av Centerpartiet är däremot inte lika självklar vid denna kanaljämförelse.

Partiernas förändring på Facebook 2017 vs 2018:

 • Totalen följare av partierna på Facebook har ökat med 87 000 stycken på ett år (totalt 811 000 följare).
 • Totalen interaktioner med partierna på Facebook har ökat med 319 000 stycken på ett år (totalt 1,2 miljoner interaktioner). 25 procentig ökning: bra för demokratins och politikens betydelse?
 • Sverigedemokraterna är nu störst både vad gäller antal följare och del av totalen interaktioner.
 • Liberalerna och Feministiskt initiativ har tappat mest vad gäller interaktioner.
 • Sidstorlek 2017 vs 2018 (procent av total):
  • Regeringspartierna plus Vänsterpartiet tappar: 38,76 procent vs 37,46 procent
  • Alliansen ökar: 22,33 procent vs 24,9 procent
  • Total storlek samtliga (utom Sverigedemokraterna, Feministiskt initiativ och Medborgerlig Samling):
   • 2017: 61,09 procent
   • 2018: 62,36 procent
 • Interaktion 2017 vs 2018 (procent av total):
  • Regeringspartierna plus Vänsterpartiet tappar betydligt: 33,5 procent vs 22,62 procent
  • Alliansen tappar: 26,82 procent vs 22,28 procent
  • Total interaktion samtliga (utom Sverigedemokraterna, Feministiskt initiativ och Medborgerlig Samling):
   • 2017: 60,32 procent
   • 2018: 44,9 procent
  • Sverigedemokraterna samt Medborgerlig Samling har plockat upp de övrigas interaktionstapp från 2017.

Politiska partier Facebook kvartal 1 2017

Politiska partier Facebook kvartal 1 2018

Som sagt, intressant att i stort se en matchning på Facebook med Sifos Väljarbarometer för april, även om Centerpartiet inte speglas här till skillnad från Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Jag upplever själv på bas av datan i denna blogg, att Centerpartiet har en stabil bas men står och stampar, vilket kanske kan förklaras av partiets storlek. Samtidigt som det motsägs av lilla Medborgerlig Samlings framgång.

Nu är det många faktorer vi inte känner till, som vad beror ökad interaktion på? Det kan som bekant även vara av negativa skäl. Sidökningar kan ske för att fler vill hålla koll på sina konkurrenter och alltså inte representerar politisk hemvist. Eller att partierna annonserat för att öka följarantalet. Det vi dock KAN se är att vissa partier ökat både i storlek och kanske viktigast, ökat vad gäller interaktioner. För som sagt, det är uppmärksamheten och responsen från väljarna på budskap och problemlösningar som är av intresse för partierna och deras framgång 9 september.

Av data ovan är det också lätt att se att de partier som bör vara fundersamma inför september är Miljöpartiet, Liberalerna och Feministiskt initiativ. Samma partier vilka också speglas i olika opinionsundersökningar vad gäller 4 procent-spärren. Med ett intressant undantag: Kristdemokraterna. I sociala medier är i och för sig partiet litet men aktiva. De gjorde i mars 57 inlägg vilket är över partiernas medel samt innehållet genererar högt intresse och interaktion. Jag upplever även här på bas av datan i denna blogg, att Kristdemokraterna i sociala medier uppvisar en starkare bild än vad opinionsundersökningar visar, även om även vissa av dessa nyligen uppvisat viss ökning för partiet.

Vad tänker du om ovan?

Må gott,

LG

Dela gärna, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Datakälla: Socialbakers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.