Svenska partiledare i sociala medier – mars 2018

Alliansens partiledare säkrar 80 procent av totalen interaktioner på Instagram. Annie Lööf och Ebba Busch Thor har bäst framgång på Instagram. Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt toppar Facebook. Twitter delas av Jonas Sjöstedt och Jan Björklund, en plattform där många liberaler har framgång. Tre partiledare ses ha sponsrat inlägg i mars.

Endast 5 av 12 partiledare (10 partier) finns med officiell aktiv profil på Instagram. Annie Lööf har både flest följare och säkrar mest interaktioner bland samtliga partiledare på Instagram.

Som ny partiledare har Ulf Kristersson en bit kvar för att komma upp till topp 3 i sociala medier (med Stefan Löfven och Jimmie Åkesson), där han enligt normaliseringsperspektivet borde befinna sig, med tanke på att Moderaterna intar andra plats i väljarstorlek. Han har samtidigt inte en egen Twitter-profil.

Alliansens partiledare säkrar 80 procent av totalen interaktioner på Instagram. 46 procent på Twitter och 22 procent på Facebook. Kanalval eller skärpning?

Regeringspartiernas plus Vänsterpartiets partiledare säkrar 54 procent av totalen interaktioner på Facebook, 39 procent på Twitter, och 20 procent på Instagram. Bra andel av Facebook men utmaning på Instagram med tanke på yngre väljare?

Så vad gäller interaktioner på de sociala plattformarna säkrar Alliansens partiledare 148 procent vs regeringen+Vänsterpartiets partiledare 113 procent i sociala medier, om man ska göra en iindelning enligt gängse blockjämförelser.

Nya och lilla partiet Medborgerlig Samlings partiledare Ilan Sadé säkrar 13 procent av interaktionerna på Twitter.

Undersökning i mars vad gäller partiledarnas förtroende bland väljarkåren visar störst positiv förändring för Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor.

Storyclash

Jag testar nu nytt datastöd med det verktyg österrikiska bolaget Storyclash levererar – utifrån fokus på våra partiledare. De sociala plattformar som mäts är Facebook, Twitter, Instagram och YouTube. Och samlad plattformsdata presenteras. Återkoppla gärna dina tankar på data nedan.

Nedan syns hur samtliga partiledare placerar sig – fördelat på antal interaktioner. Bland dessa har jag valt ut de tre på pallplats denna månad, Jonas Sjöstedt – Annie Lööf – Ebba Busch Thor – med relaterad individuell data, för att ge en bild av vad detta verktyg kan leverera och hur.

Jonas Sjöstedt

Jonas Sjöstedts genomslag baserade sig i huvudsak på Facebook och status, bilder och artiklar i mars. N.B. Jonas Sjöstedt har ingen profil på Instagram.

Annie Lööf

Annie Lööfs genomslag baserade sig i huvudsak på Instagram och foton i mars.

Ebba Busch Thor

Ebba Busch Thors genomslag baserade sig i huvudsak på Instagram och foton i mars.

Följare, ökning:

  1. Jonas Sjöstedt: 3 600 följare
  2. Ebba Busch Thor: 2 300 följare
  3. Annie Lööf: 957 följare

Aktivitet:

  1. Jonas Sjöstedt: 99 inlägg
  2. Ebba Busch Thor: 94 inlägg
  3. Annie Lööf:  72 inlägg

Interaktionsgrad:

  1. Annie Lööf: 90,3 procent
  2. Ebba Busch Thor: 55,7 procent
  3. Jonas Sjöstedt: 52,7 procent

Om vi enbart tittar på Annie Lööf så lyckas hon alltså säkra mest interaktioner samtidigt som hon gjort minst antal inlägg. Samtidigt är det Jonas Sjöstedt som fått flest nya följare.

Och då kommer tanken: vilket av flest nya följare och flest interaktioner motsvarar väljare? Om alls?

Smampion

Jag har tittat på Smampions registrerade sidor för mars och samtliga fyra plattformar för att spåra våra partiledare. YouTube ger inget utslag för kanaler för partiledare (tipsa gärna om någon partiledare har en kanal som inte registrerats tack). Smampion redovisar ingen data för Instagram för tillfället.

Fyra av tolv partiledare har lyckats ta sig in på topplistorna.

Facebook – Ebba, Jonas och Jimmie

Bland topp 10 på Facebook återfinns Ebba Busch Thor, Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson.

 

Twitter – Ebba och Jan

Bland topp 10 på Twitter återfinns Ebba Busch Thor samt Jan Björklund. Och därtill en mängd liberaler som Johan Enfeldt, Maria Weimer, Mathias Sundin, Eva Edwardsson, Daniel Forslund, Niklas Frykman, Fredrik Malm och Mohamad Hassan. Det vill säga, samtliga Liberaler på Twitter topp 10 förutom Ebba Busch Thor. Är Twitter en intern kanal för liberaler? som någon undrade.

Instagram

Ingen redovisning av data just nu.

Socialbakers

Jimmie Åkesson, Annie Lööf,  Jonas Sjöstedt och Ebba Busch Thor har en bra närvaro och effekt, blir min spontana reflektion efter att ha tittat på Socialbakers underlag över resultat och plattformar. Vilket också backas av övriga verktyg ovan.

De som indikerar tydliga utmaningar är Isabella Lövin, Gustav Fridolin, Jan Björklund och Gita Nabavi. Gita Nabavi är dock helt ny som partiledare, nyare än Ulf Kristersson, och det ska bli intressant följa eventuell klättring på listorna över sociala medier.

Facebook

Sponsrade inlägg Facebook

Av mars inlägg så är det enligt Socialbakers mätning ett antal partiledares inlägg som verkar agera icke-organiskt, varför dessa tolkas som sponsrade inlägg.

Isabella Lövin, Ebba Busch Thor och Jan Björklund står ut i mars. Isabella Lövin är den partiledare som haft bäst effekt på sin sponsring enligt denna mätning. Frågan är om budget och/eller budskap står bakom denna framgång.

Twitter

En anledning till att Jimmie Åkesson inte säkrar högre interaktion kan bero på den obefintliga innehållsaktiviteten i mars.

Instagram

Några överraskningar för dig på bas av data ovan? Hur tror du framtiden kommer utvecklas för våra partiledare? Behöver samtliga finnas på alla plattformar re: målgrupper?

Må gott,

LG

Dela gärna ur bloggen, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Datakällor: Storyclash, Socialbakers och Smampion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.