Svenska partiledare i sociala medier – Facebook 2017 vs 2018, kvartal 1

2017 vs 2018: Jonas Sjöstedt, Jimmie Åkesson och Stefan Löfven står för 70 procent av totalen interaktioner. Ebba Busch Thor klättrar och tar Isabella Lövins plats. Jan Björklund och Gita Nabavi i bottenläge vad gäller både följare och interaktioner.

Hur såg läget ut för ett år sen för våra partiledare på Facebook? Har någon ändring skett på ett år? Motsvarar listplats på grund av följares antal även andel av interaktioner?

Antalet Facebook.följare av partiledarna har ökat med cirka 30 procent på ett år (och då har vi samtidigt fått 2 nya partiledare på plattformen, inte korrelerat dock). Samtidigt så har antalet interaktioner med partiledarna under samma period minskat. Udda, för att inte säga oroväckande? Är de dryga 100 000 nya följarna mer media och partikonkurrenter, än faktiskt intresserade (nya, potentiella) väljare? (För det kan väl inte vara så att det finns köpta följare? #meningslöst I detta inlägg redovisade jag var i världen utanför Sverige våra partier har följare, där Colombia, Indien och Turkiet kan ses sticka ut. Många svensktalande?)

För ett år sedan hade varken Jan Björklund eller Gita Nabavi en officiell sida på Facebook, vilket de numera har. Ilan Sadé har (ännu) ingen officiell sida på Facebook utan endast en privat. Ulf Kristersson som tillträdde för ett halvår sedan, har börjat klättra upp mot mitten. Isabella Lövin har tappat stort i interaktioner, medan Ebba Busch Thor har ökat och klättrar uppåt.  Jonas Sjöstedt får ses som den klara vinnaren på ett år på bas av antal följare och andel av interaktioner.

Partiledarna (Jonas Sjöstedt, JImmie Åkesson, Stefan Löfven) som utgör topp 3 säkrar både 2017 som 2018 cirka 70 procent av totalen interaktioner bland samtliga partiledare. Vilket innebär att endast 30 procent återstår för de övriga. Överraskad? Samtidigt en möjlig varningslampa för Moderaterna och deras partiledares innehåll på bas av normaliseringsperspektivet där Ulf Kristersson därmed borde ha Jonas Sjöstedts plats i toppen (Moderaterna som är landets näst största parti (valet 2014)).

Eftersom genusperspektivet används på det mesta nu, så motsvarar de kvinnliga partiledarnas del av totalen följare 23,48 procent, och 21,7 procent av totalen interaktioner 2018. Det finns alltså utrymme att växa vad gäller till exempel delen interaktioner för de kvinnliga partiledarna. Det finns 5 av varje kön i denna listning.

Januari – mars 2017 – Partiledare Facebook

Vad gäller storlek har topp 3 2017, Jimmie Åkesson, Stefan Löfven och Annie Lööf, blivit Jimmie Åkesson, Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt 2018.

Vad gäller interaktioner har topp 3 2017, Jimmie Åkesson, Stefan Löfven och jonas Sjöstedt, blivit Jonas Sjöstedt, Jimmie Åkesson och Stefan Löfven 2018. Samma tre alltså, bara i en annan ordning. intressant att Jonas Sjöstedt tagit första platsen från Jimmie Åkesson (med tanke på partistorlekar).

Januari – mars 2018 – Partiledare Facebook

Jan Björklund tillsammans med nya Gita Nabavi kämpar i bottenläge både vad gäller storlek och på respons på inlägg. Gita Nabavi valdes dock till partiledare först i slutet av februari.

Det är bara 3 partiledare vars sidstorlek även motsvaras av andel av interaktioner: isabella Lövin, Jan Björklund och Gita Nabavi.

Så här ser uvecklingen på ett år ut, med första kvartalet detta valår 2018 ut för våra partiledare. Något som överraskar?

Jag är som bekant mycket försiktig med att säga att närvaro och resultat i sociala medier är en kristallkula för valresultat. Däremot relevant för att följa utveckling och respons på budskap. Därför intressant att ställa denna data mot de resultat som opinionsundersökningarna ger.

Dagens Svensk Väljaropinion, april 2018, ger denna bild:

Och som sagt, att Jonas Sjöstedt (V) går bra är tydligt i sociala medier, så även att Ebba Busch Thor (KD) verkar fått broms på tappet. Samt att Miljöpartiet och Liberalerna har utmaningar. Intressant att se att Övriga ökar, vilket till exempel möjligen skulle kunna stödjas av den framgång vad gäller interaktioner som Medborgerlig Samling röner. De 4 största partierna här kan också ses speglas i sociala medier, med en strävan efter säkran av minimum status quo?

Vad tänker du?

Må gott,

LG

Dela gärna, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Datakälla: Socialbakers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.