Politiska partier mars 2018 – Google-sökning på partier

I detta valårets år 2018 har jag valt att lägga till en bevakning på Google Trender för att se hur våra sökningar speglar våra partier. Jag har sett en del leverantörer som nu börjat promota sina tjänster på bas av dessa underlag för att indikera hur det kommer att gå i valet. Den bedömningen är upp till var och en att göra på bas av sökningar i Sverige. Varför man söker kan vi inte få svar på. Att man söker ger däremot Google Trender underlag på. Intresse-indikator. Ett av de vanligaste sökorden i Sverige är till exempel Facebook, och detta för att det är vanligaste vägen att komma till login.

Google Trender gör det möjligt att enkelt följa hur vi svenskar söker på olika saker som ett tecken på intresse, som till exempel politiska partier. Givetvis omöjligt att säga om intresset är positivt eller negativt, bara att det finns. I samband med valåret 2018 inför jag denna enkla översikt för att följa trender och utveckling som är av relevans generellt för den digitala närvaron. Om det sedan ger en indikation om resultatet den 9 september låter jag vara osagt.

Det som mest står ut vad gäller sökningar, om vi tänker på normaliseringsperspektivet, är att Sverigedemokraterna får mycket fler sökningar än vad deras partistorlek motsvarar. De övriga partierna speglas väl av sitt konstaterade stöd i väljarkåren med tillfälliga toppar beroende på olika faktorer.

Sveriges tre största partier – mars

Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna

Om vi tillämpar det så kallade normaliseringsperspektivet så borde sök-intresse motsvara partiernas storlek, vilket inte är fallet i Google Trender. Det tredje största partiet, Sverigedemokraterna, får mest intresse i SÖK. Moderaterna näst mest och Socialdemokraterna minst. Alltså, helt omvänt i storlek från väljarunderlag 2014.

Samma fördelning såg vi förra månaden. Skillnaden mellan månaderna var att Moderaterna hade en högre andel sökningar i februari.

Partiledare Stefan Löfven, Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson – mars

Statsministern genererar mest intresse i mars i jämförelse med Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson. Den nye partiledaren Ulf Kristersson ligger strax under Jimmie Åkesson vilket kanske speglar rollen som ”nykomling” bland partiledarna.

Samma fördelning såg vi förra månaden. Skillnaden mellan månaderna var att Socialdemokraterna hade en högre andel sökningar/kurva i februari.

Regeringspartierna plus Vänsterpartiet – mars

Socialdemokraterna ligger stabilt vad gäller intresse. Vänsterpartiet tappar andel sökningar från förra månaden, och Miljöpartiet säkrar högst intresse i slutet av månaden.

Regeringspartierna plus Vänsterpartiet samt Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ – mars

Sverigedemokraterna dominerar hela månaden. Socialdemokraterna intresserar mest i Norrbotten.

Allianspartierna – mars

Centerpartiet fick en söktopp i början av månaden, vilket torde sammanstråla med det mediala intresset runt den centerpartistiska nämndemannen Aldebe i Solna.

Allianspartierna plus Medborgerlig Samling – mars

Medborgerlig Samling visar inget utslag i korrelation med de etablerade partierna.

Hur ser du på koppling mellan SÖK-intresse och korrelerande effekter i ”verkligheten”? Ingen betydelse eller tydlig indikator? Och ser du någon koppling mellan SÖK och sociala medier?

Må gott,

LG

Dela gärna ur bloggen, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Källa: Google Trender

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.