Är du politiker? 3 digitala tips för valet 2018

Nyligen skrev jag om analyser och forskning baserad på valet 2014, med fokus sociala medier. Man lär som sagt av historien för att bli bättre i framtiden. I detta inlägg fokuserar jag på årets val, och delar några praktiska tips att reflektera över – och dra nytta av.

Min utgångspunkt är:

  1. Vad vill väljarna ha?
  2. Förstår väljarna vad du säger och skriver?
  3. Väljer du rätt digitala-sociala vägar för att nå ut med dina budskap? Vet du vilka som finns?

1. Vad vill väljarna ha av årets valrörelse?

I artikeln Väljarna: Det oroar vi oss över inför valrörelsen kan vi läsa resultat av en undersökning gjord av YouGov. Den visar bland annat att det finns ett stort intresse av att följa årets valrörelse, se bild nedan. Och med tanke på att över 6 miljoner svenskar till exempel finns på Facebook, så är det inte orealistiskt att tänka att de sociala plattformarna är platsen där väljarkåren finns, och kan vilja möta politiska frågor.

Intresse

Områden

Vore jag politiker skulle jag använda bilden nedan som en vägvisare för min politiska (digitala) kommunikation och fokusera och paketera mitt innehåll i stort enligt nedan:

Undvik

Samtidigt skulle jag se till att säkra att min kommunikation väjer för väljarnas orosmoln nedan:

Kanske värt att här minnas citatet: “Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience.”

2. Förstår väljarna vad du säger och skriver?

Journalisten och statsvetaren Ylva Bjelle, tidigare pressekreterare åt Kristdemokraternas partiledare Alf Svensson under valrörelsen 1998, bjuder via Vuxenskolan på en gratis serie av YouTube-klipp, Bli en lättläst politiker. Här får man hjälp till att lära hur bättre uttrycka sig och fokusera sina budskap för att öka tillgängligheten. Lyssna och lär.

3. Nya vägar: Influencers och YouTubers

Aftonbladet skriver att Margaux Dietz politikerintervjuer är viktigare än SVT:s. Vem är hon, kanske du tänker? Ja, då är det nog ett första tecken på att du behöver lägga lite tid på att inventera vilka personer som når många i dagens digitala samhälle.

Mitt intresse för sociala medier tog fart för över 10 år sedan, mycket tack vare att initialt ha följt och försökt greppa värdet runt bloggande, vilket Blondinbella Isabella Löwengrip gav ett ansikte redan 2006. (And look at me now, I led my own horse to water, and it drank.)

Margaux Dietz, som har närmare 120 000 följare på YouTube, beskriver sig så här: ”Välkommen till min livsstilsblogg. I den här bloggen får du följa mig i familjelivet och i min fartfyllda vardag. Jag är mamma OCH har ett liv OCH det funkar kanon.”.

Klockren koppling till politik? Eller? Nej, just det. Det går inte att utläsa. Vilket gör att man för att landa rätt måste följa med i flöden och förstå vad som intresserar de med många följare. Och ifall deras frågor även är dina? Win-win!

Margaux kommer detta valår att köra Parti-tempen, där redan fyra partiledare är klara. Du kan klicka på länken och se en bild på Jonas Sjöstedt, direkt följd av bild från fotvården. En kanske något annorlunda kontext för traditionella politiker att förstå och förhålla sig till.

Jag skrev tidigare om influensers samt föreningen för svenska influerare här.

Vad är dina tips för valåret 2018 – för digital framgång? Dela gärna!

Jag själv delar detta år utrymme i denna blogg för digitala politiker som dyker upp på de topplistor över sociala medier som jag redovisar. Som till exempel Jonas Sjöstedt.

Må gott,

LG

Dela gärna ur bloggen, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.