Framgång i sociala medier 2018 – har ni vad som krävs?

Får sociala medier det fokus och resurser funktionerna behöver – och förtjänar? Hur säkras kompetensen? Kan resultaten av närvaron tolkas?

Visst är det skönt att bli bekräftad? Jag har nu arbetat med kommunikation i sociala medier i över 10 år. Och denna 5-åriga blogg är resultatet av min upplevelse av bristande kompetens inom området, och mer specifikt analys och uppföljning. På senare år har det växt fram gott om kreativ kompetens och kunskap om plattformarna. (Sverige har ju nu även ett antal ”digital natives” eller digitala infödingar jämnåriga med Facebook, födda 2004 (cirka 112 000 enligt SCB).)

Samtidigt skulle jag ändå säga att just uppföljning av resultat i sociala medier inte verkar stå högst på agendan. Och kanske är det därför denna blogg kontinuerligt växer, kopplat till att organisationerna märker att kostnaderna för kanalerna växer. Och resurskraven ökar. Uppföljning förväntas och krävs. Och då kommer frågor som, hur och vad gör man? Vilka leverantörer till stöd finns det? Vad är bra? Hur gör andra? Några av de frågor denna analysblogg söker ge svar på.

Därför är det trevligt att läsa underlag från Sveriges Annonsörer som tar upp 5 saker som dagens marknadschef måste ha koll på i en digital värld. Där det tydligt trycks på sociala medier och uppföljning, mer än ”reklamkreativitet” som sådan. (Vilket givetvis också behövs för bra genomslag och uppmärksamhet. Inte antingen eller.) Efterfrågan att ”fixa” virala inlägg känns ganska passé, även om härligt om de ändå skulle uppstå – baserat på bra omvärldskunskap och slutledning av data. Eller hur?

Detta förstärks även av Dagensanalys som skriver Har man ingen närvaro på sociala medier så finns man inte. Hear hear, kommer från denna skribent. Äntligen.

Och denna närvaro understryks nu även av Orvesto Konsument 2017:3. Som synes av grafer nedan intar sociala medier som sådana, samt sociala plattformar specifikt, en stor del av hur vi svenskar kopplar upp oss, dagligen och per vecka.

Och därmed också vilka källor som kan ses som primära vad gäller mycket av vår kunskapsinhämtning. Ergo, vad du följer och får i ditt flöde på Facebook, och vad dina kompisar delar på Instagram, har alltså en mycket stor chans att få din uppmärksamhet. Och därmed påverka din uppfattning och kunskap om diverse frågor. (På tal om digitala bubblor.)

Om du vill ha en checklista på vad som krävs av en person som arbetar med sociala medier så vill jag tipsa om denna artikel: 10 key traits and skills for today’s social media manager. Där står till exempel vad gäller analys: A social media manager should be the guiding light in your business when it comes to measuring your performance across various social channels. Learning the ins and outs of social media metrics and judging which are meaningful for your business is essential for a social media manager. Samtidigt vill jag återigen flagga för att sociala medier nu börjar bli så diversifierade samt varje kompetens så specifik, så att hitta ett sådant allomfattande Kinderegg kan bli svårt. Som sagt, sociala medier är nu fundament i varumärkens kommunikation. Säkra de resurser som därmed krävs. Och investera i dem.

Och med denna ökande vikt av sociala medier, kan jag inte påstå att jag blev förvånad att läsa Facebook patenterar teknik som avgör din samhällsklass. Facebooks överlevnad baseras på annonsintäkter, och ju bättre annonsering träffar och landar rätt, desto mer intäkter för Facebook. Och därför lätt att förstå drivet att säkra mer och mer kunskap om oss användare. Etiken i detta överlämnar jag åt lagstiftaren samt övriga kompetenta.

Vad tänker du om ovan? Är ni väl rustade för att lyckas med sociala medier? Vilken/vilka kompetenser saknas?

Må gott,

LG

Dela gärna, ange: Källa: www.kommunikationsanalys.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.