Tips från digitala politiker: Khashayar Farmanbar

Vad är det som ger framgång för politiska budskap – digitalt? Självklart sakfrågor, men även det praktiska arbetet med och runt närvaro samt kanal- och målgruppsval. Även nivå på kunskap om hur de digitala plattformarna fungerar och hur man kan följa upp och lära av effekter.

Tips inför valet 2018 kommer här – med utgångspunkt i politiker som tillhör något av de 10 partier bloggen bevakar samt (gärna) har varit med på några av topplistorna. Vill du också vara med? Hör av dig.

Denna vecka delar Khashayar Farmanbar (S) sina tankar utifrån sitt perspektiv som politiker om hur man kan arbeta med sociala medier för att nå framgång samt hantera utmaningar.

Hur tänker du runt din närvaro i sociala medier?

Jag använder Facebook-sidan för att:

  1. Den målgrupp som jag riktar mig mot ska blir mer bekant med mig som person och min karaktär
  2. Få möjlighet att samtala kring de frågor som jag kommunicerar.

Sociala medier är ett oerhört bra sätt att ha samtal med många personer på ett effektivt sätt. Min grundtanke är främst: consistency is key. Det gäller att vara konsekvent närvarande. Det finns såklart vissa veckor som närvaron dippar, men för mig handlar om att ha en målsättning om uppdateringar och interaktion och varje vecka jobba för att nå det.

Hur fördelar du tid/resurser mellan digitalt och övrigt?

Jag tror på att ha konsekvent budskap. Jag lägger ner relativt mycket tid på att formulera budskap som kan användas för statusuppdateringar och även debattartiklar, eller citat till journalistiska texter. Oftast är det en iterativ process som innefattar både sociala- och traditionella medier och landar i statusuppdateringstext och artiklar med samma budskap.

Jag tror att det är viktigt att ge statusuppdateringar samma tyngd som debattartiklar, eller text och bilder till mer traditionella medier. Ibland blir det mindre lyckade bilder, men de utgör också en viktig del av att påvisa det dagliga arbetet. Tidsmässigt kommer jag att behöva ge sociala medier mer exklusiv tid än jag gör idag dock.

Hur följer du upp resultat av din digitala närvaro?

Jag har veckouppföljningar med placering i applikationer som exempelvis Smampion. Vi följer också upp hur stort ”reach” och interaktioner varje inlägg har haft och vilka lärdomar som går att dra från det. Det läggs till grund för annonsering. Nästa steg är att bli aktivare med annonsering.

Min policy om konsekvens och standardisering visar sig även i användarnamn och URL till socialmedier:

Facebook: facebook.com/khashfarm

Twitter, Instagram, Snapchat: @khashfarm

LinkedIn: linkedin.com/in/khashfarm

Tumblr: khashfarm.tumblr.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.