Politik i sociala medier – analys helår 2017 inför valår 2018

2017: Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet växte mest, medan Miljöpartiet och Feministiskt initiativ visade negativ tillväxt på Facebook. Karusellinnehåll ökade kraftigt på Instagram. Liberalerna sponsrade mest inlägg på Facebook under året.

Som nörd vad gäller sociala medier och uppföljning, är det en utmaning att avväga fokus mot omfattning. ”Allt” är ju intressant för mig. Med andra ord, hoppas nedan valda detaljer ur politk i sociala medier ger dig en bild av året som gått, samt en indikation och förståelse för kommande valår.

När vi nu stänger 2017 och går in i valår 2018 är det värt att minnas Perikles ord från 400-talet f.v.t. som kan relateras till vårt eget samhällsbygge: ”Statsformen har namnet demokrati, emedan den är så gestaltad, att makten icke tillhör ett fåtal utan flera…”. Och som det står i vår grundlag regeringsformen: ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare.” Förutsättningarna är alltså givna för den demokratiska spelplanen valåret 2018.

Nu med sociala medier så har vi alla blivit våra egna mediehus – på gott och ont. Vi har fått uppleva den nya termen ”alternativa fakta” från en representant för världens största demokrati, samt vi ställs ofta inför känslobaserade argument och storytelling som söker vinna vår uppmärksamhet och röster. Samtidigt som de stora samhällsfrågorna ofta har en komplexitet som kräver (förutsättningar för att kunna göra) egen analys, vilket gör de svårare att ta till sig. Jobbigt.

Den mediala dramaturgin med David mot Goliat, med en mycket förenklad analys, är mycket lättare för ”allmänheten” att ta till sig och lajka. Ergo, vi möts av förenklade argument i våra digitala flöden, mot vilka förmågan till källkritik, och insikt om och förhållande till statistiska fakta ställs. Senaste Svenskarna och internet 2017 visade (glädjande) att ungdomar är bättre på källkritik än äldre. Om motsatsförhållande kanske något bekymmersamt då var fjärde väljare 2018 är pensionär?

Om vi utgår ifrån att partiernas webbsidor är hubbarna runt vilka satelliter som sociala medier roterar, har vi tydligen ett problem då Bernie Sanders digitala strateg Scott Goodstein säger: ”Det är chockerande att se hur förfärliga hemsidor som många politiska organisationer har i Sverige.” Förra månaden skrev jag om den rekrytering som partierna gör vad gäller digital kompetens inför och under valåret. Även denna månad fortsätter Socialdemokraterna som just nu söker en sociala medier-redaktör samt Vänsterpartiet som söker en pressekreterare med digital kompetens. Förhoppningsvis kan denna (nya) digitala kompetens bidra förbättra våra partiers webbsidor och deras tillgänglighet från mobiler. Viktiga pusselbitar i vår demokrati.

Som avstamp inför valåret släppte Novus den 26 december resultaten av en undersökning som visar på väljarnas 10 viktigaste frågor inför valåret 2018:

 1. Sjukvården
 2. Invandring/integration
 3. Skola och utbildning
 4. Lag och ordning
 5. Äldreomsorg
 6. Landets ekonomi
 7. Jobb/Sysselsättning
 8. Pensioner
 9. Miljö och klimat
 10. Jämställdhet

Inget förvånande i sig, med kanske en undran om nummer 10, Jämställdhet, är en effekt av höstens (tragiska och ovärdiga för Sverige) metoo-berättelser.

Under 2017 har Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vuxit mest i absoluta tal på Facebook. Å andra sidan stänger Miljöpartiet och Feministiskt initiativ året med färre följare än vid årets start. Miljöpartiet tappar även på YouTube.

Instagram

I detta inlägg gjorde jag en teaser med löfte om mer info om Instagram. Och löften ska hållas, så varsågod.

Under 2017 har karusellinlägg tagit rejäl fart bland våra partier, i huvudsak på bekostnad av enkla bilder. Video på Instagram visar också en stigande kurva under året.

Bild

Video

Karusell

Därmed sagt, mer rörligt och många fler ”karuseller” ser ut att bli vardag på Instagram under valåret.

Så här fördelar sig våra politiska företrädare på Instagram:

Antalet följare regeringen och partiledare

Regeringen

1. Alice Bah Kuhnke 32 400
2. Stefan Löfven 16 700
3. Gustav Fridolin 10 200
4. Margot Wallström 8 659
5. Ylva Johansson 3 728
6. Ardalan Shekarabi 3 596
7. Anna Ekström 2 504
8. Ann Linde 2 089
9. Annika Strandhäll 1 979
10. Karolina Skog 1 831

Partiledare

1. Annie Lööf (C) 30 700
2. Ebba Busch Thor (KD) 19 600
3. Stefan Löfven (S) 16 700
4. Gustav Fridolin (MP) 10 200
5. Ulf Kristersson (M) 4 855
(Jan Björklund, Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt saknar konto).

Facebook 2017

Endast Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna har en storlek som matchas av motsvarande storlek interaktioner. Feministiskt initiativ och Miljöpartiet har tydliga utmaningar med sin närvaro.

Twitter 2017

Inget parti har en storlek som matchas av motsvarande storlek interaktioner. Feministiskt initiativ och Miljöpartiet har utmaningar med sin närvaro.

Instagram 2017

Endast Medborgerlig Samling har en storlek som matchas av motsvarande storlek interaktioner. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har utmaningar med sin närvaro.

YouTube 2017

Endast Sverigedemokraterna har en storlek som matchas av motsvarande storlek interaktioner. Moderaterna har tydliga utmaningar med sin närvaro.

Sponsrade inlägg – Facebook 2017

Nytt för i år är det stöd som Socialbakers verktyg ger vad gäller sponsrade inlägg. För att vara extra tydlig: den analys Socialbakers gör av algoritmen säger inte definitivt att posterna är sponsrade, däremot att posterna verkar agera på ett icke-organiskt sätt.

En förutsättning är att inte enbart sponsra antal poster utan även att lyckas säkra (bra) interaktion/respons. Helst ska man landa inom cirkeln på bilden nedan för att säkra bra effekt.

Liberalerna står tydligt ut i grafen nedan för helåret.

Det ska bli intressant att se hur sponsrade inlägg kommer hanteras av partierna under året. Och var sponsringen läggs. Jag kommer att följa Facebook och Instagram.

Vad tror du vi kommer få se mycket av under årets valår? Jag ser med spänning fram emot om partistrateger och kommunikationsansvariga kommer att låta partiledare/individuella representanters närvaro få ta lika stor eller större del av kommunikationsresurserna än partiernas officiella huvudsidor? Eller för den delen, om budget istället läggs på sidor som drivs i andra namn men som stöttar politiskt intresse?

Avslutningsvis, snart kommer jag början med en serie inlägg under valåret – med riktiga politiker i vardagen: ”Tips från digitala politiker”. Vill även du synas, hör av dig!

Må gott,

LG

Länka gärna till, och dela innehåll ur bloggen, givet källhänvisning – Källa: www.kommunikationsanalys.se
Datakällor: Socialbakers och Smampion.
Om du har kännedom om andra källor av intresse, kontakta mig gärna.

1 tanke kring ”Politik i sociala medier – analys helår 2017 inför valår 2018

 1. Pingback: 2018 – Året då det blir trendigt att koppla ned - Bisonblog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.