Politik i sociala medier – analys 2015 till 2017

Politiska partier 2015-2017: Antalet politiska sidföljare har ökat med 21 procent på Facebook. Störst ökning av interaktioner på YouTube över tid. Instagram visar största kanaltillväxten vad gäller antal följare. Sverigedemokraterna har starkast närvaro i sociala medier.

Det är mycket intressant att i ett tre-års perspektiv kunna se och följa våra riksdagspartiers samt Feministiskt initiativs och Medborgerlig Samlings utveckling på de sociala plattformarna (vilka här är Facebook, Twitter, Instagram och YouTube. Källa: Socialbakers.).

Med denna överblick blir det tydligt att Sverigedemokraterna nu intar en särställning både vad gäller följare och interaktioner. En tydlig utveckling över tid. Det kan vara värt att repetera att interaktioner inte alltid behöver ses som av godo, då mängden av dessa kan skapas av både positiv och negativ feedback.

När jag skriver detta inser jag att jag verkligen börjar se fram emot realisering av verktyg som kan göra och ge en säker Attitydanalys (sentiment analysis). Facebooks ”reactions” kan ses som ett steg på vägen i sociala medier. (Vore intressant att få inblick i hur/om de politiska partierna väger in denna responsfaktor vid sin kommunikation av budskap brett?) En av fördelarna med digital närvaro har alltid sagts vara att man kan mäta allt så enkelt. Nja, just vad gäller denna aspekt är jag benägen att inte hålla med ännu.

Uppenbart av underlagen nedan är att Kristdemokraterna och Miljöpartiet kämpar i politisk motvind i sociala medier (och även Feministiskt initiativ). Vilket rimmar väl med diverse opinionsundersökningar.

Ett parti som har framgång är Sverigedemokraterna både vad gäller ökning av följare, men i synnerhet vad gäller interaktion på sitt innehåll.

Facebook

Att politiska följare på denna plattform dessa tre år ökat med 21 procent hoppas jag mycket kan bero på att det finns ett intresse i samhället av de olika politiska alternativen som kommer att skapa framtiden för Sverige.

Feministiskt initiativ hade 2015 den största följarskaran på Facebook, vilket sedan Sverigedemokraterna har övertagit. De har även hållit topplatsen vad gäller interaktioner.

Medborgerlig Samling fanns inte med på Facebook 2015, och knappt märkbart 2016. Partiet visar därefter, vad gäller interaktioner, trots minsta följarskaran, att man 2017 klättrat förbi Feministiskt initiativ, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

Twitter

Moderaterna har dessa tre år lyckats (be-)hålla största följarskaran på Twitter, med däremot inte lyckats behålla topplatsen för interaktioner 2017, vilken tappats till Sverigedemokraterna.

Instagram

Feministiskt initiativ har gått från att ha cirka 50 procent av totalen för politiska följare på Instagram 2015, till att minskat till närmare en tredjedel 2017.

En av anledningarna till att Feministiskt initiativ finns med i mina analyser är just för det framgångsrika arbete de gjorde med sociala medier inför valet 2014. Ett försprång där de andra partierna nu knappar in.

YouTube

Sverigedemokraterna har dessa tre år lyckats hålla största andelen abonnenter på YouTube. 2015 hade Centerpartiet flest antal interaktioner; 2016 Feministiskt initiativ och 2017 tog Sverigedemokraterna topplatsen.

Facebook 2015-2017 – politiska partier.

Tillväxt under tre år:

  • Följare: 21 procent ökning.
  • Interaktion: 24 procent ökning.

2015

20162017

Twitter 2015-2017 – politiska partier

Tillväxt under tre år:

  • Följare: 31 procent ökning.
  • Interaktion: 192 procent ökning.

2015

2016

2017

Instagram 2015-2017 – politiska partier

Tillväxt under tre år:

  • Följare: 100 procent ökning.
  • Interaktion: 200 procent ökning.

2015

2016

2017

YouTube 2015-2017

Tillväxt under tre år:

  • Abonnenter: 53 procent ökning.
  • Interaktion: 6127 procent ökning.

2015

2016

2017

Som bekant har denna blogg mätning och analys av sociala medier som fokus. Sociala medier är dock endast en del i den totala mixen av kontaktytor. Jag brukar inte lyfta andra områden men denna gång vill jag ändå lyfta SÖK (SEO/SEM) utifrån aspekten av trendperspektiv. Jag skrev tidigare om projekt Alamo som sägs vara anledningen till att Trump vann valet över Clinton. Online-företaget Semantiko har gjort en analys på bas av Google Trends och säger att: Sverigedemokraterna vinner valet! 

Ska vi tro att Google (redan) kommer att kunna veta valresultaten bättre än undersökningsinstituten i år? På bas av min analys ovan så är närvaron i sociala medier i alla fall bekräftad vad gäller Sverigedemokraternas förutsättningar inför valet.

Dina tankar om ovan? Något som förvånade?

Må gott,

LG

Dela gärna, och ange källa: www.kommunikationsanalys.se

Datakällor: Socialbakers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.