Framgångsrika varumärken i sociala medier – augusti 2017

Spelbranschen sticker ut i sociala medier. Unibet ”äger” Twitter: ICA YouTube. Interaktion i form av kommentarer på Facebook har fördubblats sedan 2015. Ökning av svarsfrekvens på Facebook: nu etablerad kundkanal?

Denna gång vill jag inleda med att tacka för (ökande) besök och feedback på bloggen, samt önskemål på hur jag skriver inlägg. Bloggens besökare har vuxit, från tresiffrigt till fyrsiffrigt, vilket gör mig glad. Nörden i mig är inte ensam, och/eller affärsnyttan börjar gå upp för flera. Jag vill samtidigt tacka analysföretagen Socialbakers och Smampion vilka stöttar mina analyser med sin kompetens.

Jag har fått flera önskemål att öka fokus på egna reflektioner – samt att låta min personlighet synas mer. Min personliga glimt i ögat lär kanske inte landa väl hos alla, men förhoppningsvis tilltala flera. Så vi får väl se hur detta går. Mindre stiff upper lip, samt mer egen analys alltså. Förresten, du vet väl att jag alltid gör en sammanfattning i slutet av mina blogginlägg?

I augusti gjorde Sveriges främsta varumärken i snitt 87 (79) tweets, 32 (31) Facebook-inlägg och laddade upp 5 (2) videor på YouTube (förra månaden inom parentes). Med andra ord, minst ett Facebook-inlägg per dag samt nästan tre inlägg per dag på Twitter. För YouTube produceras drygt ett inlägg – per vecka. 

Hur jobbar ditt varumärke med innehållsvolym? Kvantitet vs kvalitet? Både och? Givetvis en fråga om resurser. Eller… tro på kanalen? Har man rätt innehåll för målgruppen, så är min bild att minst ett inlägg per dag är givet, gärna mer. Som bekant vet vi inte vilka av våra följare som nås av våra inlägg eller i vilken omfattning, om vi inte stöder med annonser dvs. Och knappt då heller. Vilket för mig in på min käpphäst mätning och uppföljning, vilket denna blogg som bekant speglar.

Jag har nu arbetat med marknad och kommunikation i några decennier och varit med om allt ifrån ingen mätning alls (mer av en känsla eller aktivitetsval baserade på (personliga) önskemål från ledning), till idag, när det digitala gör att det går att mäta resultat ner i nästan minsta detalj.

Jag är själv en stor vän av mätning just för att på så sätt kunna använda och styra de begränsade personella och ekonomiska resurserna rätt. Och, snabbt kunna styra om ifall utfall inte nås enligt plan. Samtidigt en snabb och klar bekräftelse på att det man gör fungerar. Bekräftelse i vardagen. Instant gratification!

Vilket leder mig in på ett stickspår om ”gamla tiders” kanaler som tryckta medier. Ger ditt varumärke ut tryckta tidskrifter – fortfarande? Hur mäter ni det och följer upp? Jag kan förstå kanalen där affärsidén är intäkter via annonsförsäljning, men för övriga, hur vet man att tidskriften gör det den ska? Och gör rätt för avsatta resurser? Kommentera mycket gärna. Tankar som erfarenheter.

Twitter 2015-2017

I ett tre-års perspektiv kan vi se att antal tweets per månad sjunkit. Från snitt om ca 110 per månad 2015 till 100 per månad 2016, och hittills ca 75 per månad 2017. En minskande trend alltså. Men vi kanske får en stabilisering nu. Jag ser att för denna blogg är Twitter en mycket viktigare kanal än vad min magkänsla trodde.

2017: ca 75 tweets per månad, hittills

2016: ca 100 tweets per månad

2015: ca 100 tweets per månad (undantaget första tertial, närmare 110 tweets per månad)

Månadsutveckling baserat på Sveriges ledande 20 varumärken (källa: Socialbakers):
93 procent var sidornas svarsfrekvens på Facebook i augusti. I jämförelse med 2015 (83 procent) och 2016 (76 procent) är detta en klar ökning. En stabilisering av Facebook som vedertagen kundkanal?

Nedan ser vi hur Sveriges topp 20 varumärken arbetar med sina sidor på Facebook och Twitter, och vilken respons vi följare ger på deras inlägg. (Källa: Socialbakers.)

Vi ser här att andel kommenterar av interaktion på Facebook uppgår till 24 procent. 2016 var det 16 procent och 2015 var det 12 procent. Tecken på att Facebook nu blir mer självklar kontaktkanal? (På tal om förra månadens inlägg om att digital dialog blir allt viktigare – och vanligare.)

Om du inte ser ditt varumärke representerat kan det bero på att dels Socialbakers, dels Smampion inte har berörd profil/-er registrerade. Smampion erbjuder gratis registrering.

Facebook

Sveriges topp 5 varumärken på Facebook vad gäller antal följare och interaktioner är enligt Socialbakers:

Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 32 inlägg. Om vi omvandlar antal snittinlägg på Svenska Spel och fördelar antal interaktioner per inlägg, innebär det att varje inlägg skulle fått 1 751 interaktioner per inlägg.

Enligt analysföretaget Smampion är sidorna nedan månadens svenska bästa, baserat på Smampions poängskala 0-100. Om din sida inte finns med för mätning hos Smampion kan du enkelt lägga till den här (kostnadsfritt).

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Kundservice Facebook

Månaden visar en återkommande mix av varumärken. Swedbank åkte förra månaden ur toppen och Nordea Sverige uppvisar lägsta svarstid.

Nedan Smampions topplista över Responsgrad:

Även på Smampions topplista återfinner vi  SJ AB vad gäller svarstid/responstid.


De unika Facebook-poster som genererade högst interaktion var:

Twitter

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på Twitter:

Enligt Socialbakers är nedan de varumärken vilka säkrar flest följare och interaktioner på Twitter:

Sveriges topp 20 varumärken gjorde 87 tweets i snitt.

Om vi omvandlar antal inlägg på Unibet Sverige och fördelar antal interaktioner per tweet, innebär det att varje inlägg skulle fått 973 (811) interaktioner per tweet.

Hur arbetar ni med er Twitter-profil? Har ni målsatt ett minimum antal interaktioner varje tweet ska säkra? Funderar ni på att dra ned/lämna plattformen? Dela gärna erfarenhet!

Kundservice Twitter

Telekom har länge varit framstående på Twitter i kundservice. I augusti återfinner vi teleoperatören Telenor Sverige med bästa svarstid – 5 minuter!

De unika Twitter-poster som genererade högst interaktion var:

Instagram

Månadens bästa företag på Instagram enligt Smampion:

Socialbakers har inte motsvarande rapportering för Instagram varför den jämförelsen uteblir.

YouTube

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på YouTube:

Underlag från Socialbakers visar YouTube i Sverige med fokus på antal visningar och antal prenumeranter. Där återfinner vi ICA, TUI Sverige och Ving Sverige i toppen på båda listorna över visningar samt antal prenumeranter.

De YouTube-filmer som genererade högst interaktion var:

Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 5 videor.

Sammanfattning

Min reflektion denna månad är glädje. Detta på grund av att både svarsfrekvens som kommentarer ökat på Facebook i ett tre-års perspektiv. Den framtid jag anade i slutet av 00-talet har infunnit sig och tagit sin plats.

Vad gäller de poster som verkar säkra mest interaktion vet jag inte om jag ska bli skrämd eller se det som ett sociologiskt fenomen; att spel, resor och mat (godis) är det som verkar vårt engagemang bäst. Kanske ett tips för partierna inför kommande valår: att paketera sitt innehåll relaterat detta?

Därför viss glädje att se att även vissa offentliga verksamheter och profiler säkrar topp 10 så det verkar som att vi har kapacitet att engagera oss i mer än de tre nämnda områdena ovan.

Jag fortsätter att lyfta vikten av effekt av innehållskommunikation, och nedan ser vi de varumärken vilka lyckas säkra bästa interaktion på Facebook, Twitter och YouTube per 1 000 följare. Alla lyckas endast säkra en plattform. Avsiktligt plattformsval?

Må gott,

LG

Dela gärna innehåll ur bloggen, givet källhänvisning – Källa: www.kommunikationsanalys.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.