Framgångsrika varumärken i sociala medier – juli 2017

Julis bästa innehåll bestod av öl, spel och ICA. Rörligt på Facebook minskar: foto ökar. Översikt utveckling av rörlig bild på Facebook 2015-2017. Har YouTube blivit ett SÖK-måste?

Sveriges främsta varumärken gjorde i snitt 79 (57) tweets, 31 (32) Facebook-inlägg och laddade upp 2 (3) videor på YouTube (förra månaden inom parentes).

Facebook rörlig bild 2015-2017

Sett i ett tre-års perspektiv ser vi att rörlig bild i stort har tredubblats som frekvens av innehållsposter. Trenden 2015 och 2016 har varit en tydlig ökning. En inte lika självklar trend vad gäller 2017. Återstår att bevaka om rörligt är det våra främsta varumärken väljer att satsa på framöver. Vad tror du?

OBS: Åren har olika skalor.

Månadsutveckling baserat på Sveriges ledande 20 varumärken (källa: Socialbakers):

Nedan ser vi hur Sveriges topp 20 varumärken arbetar med sina sidor på Facebook och Twitter, och vilken respons vi följare ger på deras inlägg. (Källa: Socialbakers.)

Om du inte ser ditt varumärke representerat kan det bero på att dels Socialbakers, dels Smampion inte har berörd profil/-er registrerade. Smampion erbjuder gratis registrering.

Facebook

Sveriges topp 5 varumärken på Facebook vad gäller antal följare och interaktioner är enligt Socialbakers:

Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 31 inlägg. Om vi omvandlar antal snittinlägg på Norrlands Guld och fördelar antal interaktioner per inlägg, innebär det att varje inlägg skulle fått 1 961 interaktioner per inlägg.

Enligt analysföretaget Smampion är sidorna nedan månadens svenska bästa, baserat på Smampions poängskala 0-100. Om din sida inte finns med för mätning hos Smampion kan du enkelt lägga till den här (kostnadsfritt).

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Kundservice Facebook

Månaden visar en återkommande mix av varumärken, Swedbank åker i juli ur toppen och SJ uppvisar lägsta svarstid.

Nedan Smampions topplista över Responsgrad:

Även på Smampions topplista återfinner vi  SJ AB vad gäller svarstid/responstid.

De unika Facebook-poster som genererade högst interaktion var:

Twitter

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på Twitter:

Enligt Socialbakers är nedan de varumärken vilka säkrar flest interaktioner på Twitter (denna månad saknas de som säkrat flest följare):

Sveriges topp 20 varumärken gjorde 79 tweets i snitt.

Om vi omvandlar antal inlägg på Unibet Sverige och fördelar antal interaktioner per tweet, innebär det att varje inlägg skulle fått 811 (1 101) interaktioner per tweet.

Hur arbetar ni med er Twitter-profil? Har ni målsatt ett minimum antal interaktioner varje tweet ska säkra? Funderar ni på att dra ned/lämna plattformen? Dela gärna erfarenhet!

Kundservice Twitter

Telekom har länge varit framstående på Twitter i kundservice. I juli har teleoperatören 3 Sverige bästa svarstid (Telenor, som ofta är bäst i klassen, återfinns inte i juli i toppen). Viaplay tar plats bland teleoperatörerna.

De unika Twitter-poster som genererade högst interaktion var:

Instagram

Månadens bästa företag på Instagram enligt Smampion:

Socialbakers har inte motsvarande rapportering för Instagram varför den jämförelsen uteblir.

YouTube

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på YouTube:

Underlag från Socialbakers visar YouTube i Sverige med fokus på antal visningar och antal prenumeranter. Där återfinner vi ICA, TUI Sverige och Ving Sverige i toppen på båda listorna över visningar samt antal prenumeranter.

De YouTube-filmer som genererade högst interaktion var:

Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 2 videor.

Sammanfattning

Min reflektion denna månad är att juli 2017 visar lägre svarsfrekvens på både Facebook och Twitter. Inte så konstigt kanske med tanke på att juli är en tydlig semestermånad.

Intressant att rörlig bild på Facebook minskat i frekvens, vilket samtidigt i stort ligger på samma nivåer som åren 2015 och 2016. Årstrenden 2017 är dock minskande vilket ska bli intressant att följa fram till årsskiftet. Vad tar i så fall över? Foto-fokus igen?

Vad gäller Socialbakers ”Socially Devoted” -faktor, som mäter kundvård, är det intressant att till exempel Swedbank dyker upp med jämna mellanrum, för att sedan bara åka ur topplistan. Exempelvis Telenor och SJ har uppvisat långa perioder med bestående toppresultat. Är det varumärkets (bristande) fokus på kundvård i de sociala plattformarna vi kan mäta här månne?

Ny bottennivå för YouTube vad gäller innehållsfrekvens. Har varumärkena flyttat fokus? Bara ett SÖK-måste?

Jag fortsätter att lyfta vikten av effekt av innehållskommunikation, och nedan ser vi de varumärken vilka lyckas säkra bästa interaktion på Facebook, Twitter och YouTube. Alla lyckas endast säkra en plattform. Avsiktligt plattformsval: välja/välja bort?


Må gott,

LG

Dela gärna innehåll ur bloggen, givet källhänvisning – Källa: www.kommunikationsanalys.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.