Partikommunikation i sociala medier – juni 2017

Vänsterpartiet ökar mest av alla på Instagram och Facebook, och öppnar på LinkedIn. Sverigedemokraterna ökar mest på Twitter och YouTube. Miljöpartiet och Feministiskt initiativ tappar igen på Facebook. Alliansens tre kvinnliga partiledare säkrar samtliga topp 10 på Instagram.

Imorgon söndag börjar den inkörda Politikerveckan i Almedalen, med sedvanlig medial bevakning, och närvaro av diverse organisationer. Där årets nyhet är att statsministern inte kommer närvara och som enda partiledare istället väljer andra engagemang. Talar för (S) gör Magdalena Andersson på socialdemokraternas dag på onsdagen.

Det nya initiativet, Politikerveckan Järva, verkar i sig inte påverkat direkt relaterat utslag i juni. Samtidigt har sju partier redan nu tackat ja till Politikerveckan Järva 2018. Intressant att se om vi får samma utveckling där som Almedalen fått sedan Palme 1968 stod på lastbilsflaket.

Enligt Smampions vanligaste ord under juni inom politik landar #Järva ändå relativt bra i frekvens.

Storlek och interaktion

Storlek betyder i sig inte så mycket om den inte åtföljs av interaktion, eller åtminstone reaktion. Ett stort antal följare kan även locka de osäkra.

Facebook

Sverigedemokraterna är det enda parti vars storlek även matchar del av interaktioner.

Twitter

Ingen match mellan storlek och interaktioner mellan partierna.

Instagram

Vänsterpartiet är det enda parti vars storlek även matchar del av interaktioner.

Instagram är ingen framgångskanal för regeringspartierna.

YouTube

Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna är de enda partier vars storlek även matchar del av interaktioner.

Partisidornas poäng

Flera partier får under 65 i betyg, vilket jag ser är under vad ett parti behöver prestera för att bevisa relevans, och säkra väljare. Vissa partisidor får även bottenbetygen underkänt och ej godkänt.

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Facebook:

Twitter:

Instagram:

YouTube:

Inläggen som säkrade högst interaktion

De politiska toppinläggen vad gäller interaktioner på de fyra plattformarna fördelas bland partierna (av max 20 st möjliga):

  • Sverigedemokraterna =  12 st
  • Liberalerna = 5 st
  • Vänsterpartiet = 2 st
  • Kristdemokraterna = 1 st

Facebook

Twitter

Instagram


YouTube

Individuell ranking inom kategori politik

Analysföretaget Smampion rankar även individuella politikers sidor/profiler samt partisidor mot varandra. Liberalerna dominerar Twitter.

Tre partiledare återfinns nu på Instagram: Annie Lööf, Ebba Busch Thor och Anna Kinberg Batra. Två partiledare återfinns på Twitter: Ebba Busch Thor och Jan Björklund.

Facebook

Twitter

Instagram

YouTube

Varumärket

Nedan följer ett urval av de partisidor som Smampion har registrerade, i syfte att dels belysa skötsel av varumärket (läs: igenkänning), dels värdet på närvaron enligt Smampions poängskala.

Socialdemokraterna

Fortfarande frågetecken runt olika val av logotyp. Enligt Smampions poängskala ligger 6 sidor under gränsen (45) för att tillföra något (kommunikativt) värde. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av dessa.

Miljöpartiet

I stort samma igenkänning – med tydligt avsteg i Göteborg. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 4 sidor.

Vänsterpartiet

Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 3 sidor.

Feministiskt initiativ

Frågetecken runt Twitter-namn samt logotyp Stockholm och Göteborg. Med tanke på att Feministiskt initiativ beslutade att partinamnet är Feministiskt initiativ och inte Feministerna på deras senaste kongress, borde detta även speglas i val av Twitter-namn. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 2 sidor.

Sverigedemokraterna

Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 1 sida.

Moderaterna

Generellt återkommande frågetecken runt logotyp. Det blir svårt för lokala representanter, och väljare!, när inte riksorganisationen säkrar en enhetlig logotyp. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 1 sida.

Centerpartiet

Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 5 sidor.

Liberalerna

Frågetecken runt logotyp YouTube. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 1 sida.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna har från 7 april ny logotyp, vilket verkar slagit igenom – förutom i Sörmland. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 3 sidor.

LinkedIn

Nedan en sammanställning över dels partiernas närvaro, dels hur många som följer våra rikspartiers LinkedIn-sidor (ej grupper).

4 065 personer följer nu våra partier på plattformen. Marginella ändringar per månad.

Nytt är att Vänsterpartiet nu har tillkommit på LinkedIn.

  • Sverigedemokraterna: saknas

Feministiskt initiativ saknar fortfarande logotyp på denna plattform.

Sammanfattning

Vänsterpartiet har haft en bra månad i juni. Ökning och aktivitet. Liberalerna och Sverigedemokraterna verkar strida om topposter och engagemang. Är det igen det motsatsförhållande jag skrivit om tidigare som speglas?

Jag återkommer till att Moderaterna och Socialdemokraterna fortfarande sticker ut med en stor variation av sitt varumärke på sina plattformar. En översyn och städning skulle hjälpa dem med väljarkårens igenkänning. Och för Moderaternas del, därtill en analys av varför den frekventa närvaron inte matchas av motsvarande interaktion/respons. Extra intressant nu när partiet tappar mot Sverigedemokraterna, och partiets kommunikation inte verkar ha önskad effekt.

Jag ser att det nya partiet Medborgerlig samling (MED) börjar dyka upp i diverse sammanhang, mer och mer frekvent. Kan därför vara något att hålla ögonen på och bevaka inför kommande val, och aktiviteter i sociala medier. To be continued, som vi säger på svenska.

Må gott,

LG
Dela gärna innehåll ur bloggen, givet källhänvisning – Källa: www.kommunikationsanalys.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.