Framgångsrika varumärken i sociala medier – juni 2017

Juni på Twitter visar en halvering av inlägg i jämförelse med juni 2016. Spel genererar störst interaktion på de sociala plattformarna. Telenor har svarstid på 4 minuter på Twitter: Swedbank 15 minuter på Facebook.

Sveriges främsta varumärken gjorde i snitt 57 (70) tweets, 32 (59) Facebook-inlägg och laddade upp 3 (4) videor på YouTube (förra månaden inom parentes).

I jämförelse med halvår 2017 versus helår 2016 visar svenska organisationers innehållfokus, baserat på Sveriges topp 20 varumärken (källa: Socialbakers), en ökande trend på Facebook, och det omvända på Twitter. YouTube står i stort stilla på en låg nivå.

Facebook

OBS: Olika skalor.

Twitter

Månadsutveckling baserat på Sveriges ledande 20 varumärken (källa: Socialbakers):

Nedan ser vi hur Sveriges topp 20 varumärken arbetar med sina sidor på Facebook och Twitter, och vilken respons vi följare ger på deras inlägg. (Källa: Socialbakers.)

Om du inte ser ditt varumärke representerat kan det bero på att dels Socialbakers, dels Smampion inte har berörd profil/-er registrerade. Smampion erbjuder gratis registrering.

Facebook

Sveriges topp 5 varumärken på Facebook vad gäller antal följare och interaktioner är enligt Socialbakers:

Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 32 inlägg. Om vi omvandlar antal snittinlägg på MAKE UP STORE och fördelar antal interaktioner per inlägg, innebär det att varje inlägg skulle fått ca 3 018 interaktioner per inlägg.

Enligt analysföretaget Smampion är sidorna nedan månadens svenska bästa, baserat på Smampions poängskala 0-100. Om din sida inte finns med för mätning hos Smampion kan du enkelt lägga till den här (kostnadsfritt).

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Kundservice Facebook

Månaden visar en återkommande mix av varumärken, Swedbank går om SJ och uppvisar lägsta svarstid.

Nedan Smampions topplista över Responsgrad:

Även på Smampions topplista återfinner vi  Swedbank Sverige och SJ AB vad gäller svarstid/responstid.

De unika Facebook-poster som genererade högst interaktion var:

Twitter

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på Twitter:

Enligt Socialbakers är nedan de varumärken vilka säkrar dels flest följare, dels flest interaktioner på Twitter:

Sveriges topp 20 varumärken gjorde 57 tweets i snitt.

Om vi omvandlar antal inlägg på Unibet Sverige och fördelar antal interaktioner per tweet, innebär det att varje inlägg skulle fått 1 101 (1 089) interaktioner per tweet.

Hur arbetar ni med er Twitter-profil? Har ni målsatt ett minimum antal interaktioner varje tweet ska säkra? Funderar ni på att dra ned/lämna plattformen? Dela gärna erfarenhet!

Kundservice Twitter

Telekom har länge varit framstående på Twitter i kundservice. Den norska telekom-giganten Telenor återkommer igen och uppvisar en exceptionell svarstid.

De unika Twitter-poster som genererade högst interaktion var:

Instagram

Månadens bästa företag på Instagram enligt Smampion:

Socialbakers har inte motsvarande rapportering för Instagram varför den jämförelsen uteblir.

YouTube

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på YouTube:


Underlag från Socialbakers visar YouTube i Sverige med fokus på antal visningar och antal prenumeranter. Där återfinner vi ICA, TUI Sverige och Ving Sverige i toppen på båda listorna över visningar samt antal prenumeranter.

De YouTube-filmer som genererade högst interaktion var:

Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 3 videor.

Sammanfattning

Min reflektion denna månad är att juni 2017 på Twitter visar en halvering av inlägg i jämförelse med 2016. För den som ännu inte börjat fundera över plattformens relevans för budskapen, gör det. Eller åtminstone, styr budskap och resurser rätt för önskad effekt beroende på målgrupp. Och givetvis, mät. Mät, mät, mät!

En relaterad fundering är att det politiska partiet Liberalerna, som dyker upp på Twitter-listan, precis som i mina politiska bloggposter, och visar sig ”äga” kanalen Twitter, kanske bör fundera över relevansen. Särskilt kontra de andra större partiernas agerande på plattformen. Liberalernas partiledare var den sista (?) att välja plattformen; kanske har tåget gått? Eller, kommunicerar man med varandra inom partiet?

Imponerande med Telenors utmärkta svarstider på Twitter. Det vore intressant att se närmare på hur de räknar hem denna insats. Och hur den bevisas lönar sig. Kommersiellt och/eller immateriellt?

Samma återkommande varumärken med fokus på kundservice, oftast med fokus telekom och teknik. Banksektorn har ännu inte lyckats inta en permanent fast position men dyker nu upp oftare och oftare bland topp 5.

Jag fortsätter att lyfta vikten av effekt av innehållskommunikation, och nedan ser vi de varumärken vilka lyckas säkra bästa interaktion på Facebook, Twitter och YouTube.


Må gott,

LG

Dela gärna innehåll ur bloggen, givet källhänvisning – Källa: www.kommunikationsanalys.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.