Partikommunikation i sociala medier – maj 2017

Partisympatiundersökning maj: toppartier matchar tillväxt på Facebook. Miljöpartiets tapp av följare bryts i maj. Sverigedemokraterna dominerar YouTube.

Idag 1 juni släppte SCB (Statistiska centralbyrån) Partisympatiundersökningen maj 2017. De partier som där uppvisade största ökningen sedan valet 2014 var Sverigedemokraterna (+5,5%), Centerpartiet (+5,2%) och Vänsterpartiet (+0,6%).

Som en jämförelse har jag jämfört tillväxt på Facebook, med nedan resultat:

Här ser vi att de tre partier som vuxit mest på Facebook senaste halvåret är Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Även i jämförelse med förra valet är Centerpartiet och Sverigedemokraterna de partier som vuxit mest på Facebook. Dock med Kristdemokraterna istället för Vänsterpartiet som del av topp 3 med störst tillväxt, se nedan.

Regeringspartiet Miljöpartiet som mycket länge haft det tufft med tapp av följare på Facebook, visar i maj en positiv tillväxt:

Storlek och interaktion

Storlek betyder i sig inte så mycket om den inte åtföljs av interaktion, eller åtminstone reaktion. Givetvis kan dock ett stort antal följare locka de osäkra.

Facebook

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är de enda partier vars storlek även matchar del av interaktioner.

Twitter

Ingen match mellan storlek och interaktioner mellan partierna.

Instagram

Centerpartiet är det enda parti vars storlek även matchar del av interaktioner.

Instagram är ingen framgångskanal för regeringspartierna.

YouTube

Sverigedemokraterna är det enda parti vars storlek även matchar del av interaktioner.

Partisidornas poäng

Flera partier får under 65 i betyg, vilket jag ser är under vad ett parti behöver prestera för att bevisa relevans, och säkra väljare. Vissa partisidor får även bottenbetygen underkänt och ej godkänt.

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Facebook:

Twitter:

Instagram:

Inläggen som säkrade högst interaktion

De politiska toppinläggen vad gäller interaktioner på de fyra plattformarna fördelas bland partierna (av max 20 st möjliga):

  • Sverigedemokraterna =  10 st
  • Vänsterpartiet = 5 st
  • Liberalerna = 4 st
  • Kristdemokraterna = 1 st

Facebook

Twitter


Instagram


YouTube

Individuell ranking inom kategori politik

Analysföretaget Smampion rankar även individuella politikers sidor/profiler samt partisidor mot varandra. Liberalerna dominerar Twitter. Tre partiledare återfinns nu på Instagram: Annie Lööf, Ebba Busch Thor och Anna Kinberg Batra.

Facebook

Twitter

Instagram

YouTube

Varumärket

Nedan följer ett urval av de partisidor som Smampion har registrerade, i syfte att dels belysa skötsel av varumärket (läs: igenkänning), dels värdet på närvaron enligt Smampions poängskala.

Socialdemokraterna

Fortfarande frågetecken runt olika val av logotyp. Enligt Smampions poängskala ligger 5 sidor under gränsen (45) för att tillföra något (kommunikativt) värde. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av dessa.

Miljöpartiet

I stort samma igenkänning – med tydligt avsteg i Göteborg på YouTube. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 5 sidor.

Vänsterpartiet

Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 1 sida.

Feministiskt initiativ

Frågetecken runt Twitter-namn samt logotyp Stockholm och Göteborg. Med tanke på att Feministiskt initativ beslutade att partinamnet är Feministiskt initiativ och inte Feministerna på deras senaste kongress, bör detta även speglas i val av Twitter-namn. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 1 sida.

Sverigedemokraterna

I stort enhetligt. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 1 sida.

Moderaterna

Generellt återkommande frågetecken runt logotyp. Det blir svårt för lokala representanter, och väljare!, när inte riksorganisationen säkrar en enhetlig logotyp. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 0 sidor.

Centerpartiet

Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 1 sida.

Liberalerna

Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 0 sidor.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna har från 7 april ny logotyp, vilket verkar slagit igenom – förutom i Sörmland. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 4 sidor.

LinkedIn

Nedan en sammanställning över dels partiernas närvaro, dels hur många som följer våra rikspartiers LinkedIn-sidor (ej grupper). Marginella ändringar per månad.

  • Vänsterpartiet: saknas
  • Sverigedemokraterna: saknas

Feministiskt initiativ saknar fortfarande logotyp på denna plattform.

Sammanfattning

Intressant notera att SCB:s partisympatiundersökning maj 2016 visar samma tre partier öka mest, som de som har haft största ökning på Facebook under samma tidsperiod.

Jag återkommer till att Moderaterna och Socialdemokraterna fortfarande sticker ut med en stor variation av sitt varumärke på sina plattformar. En översyn och städning skulle hjälpa dem med väljarkårens igenkänning. Och för Moderaternas del, därtill en analys av varför den frekventa närvaron inte matchas av motsvarande interaktion/respons. Extra intressant nu när partiet tappat mot Sverigedemokraterna, och partiets kommunikation inte verkar ha önskad effekt.

Må gott,

LG
Dela gärna innehåll ur bloggen, givet källhänvisning – Källa: www.kommunikationsanalys.se

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.