Framgångsrika varumärken i sociala medier – maj 2017

Spel och livsmedel genererar störst interaktion på de sociala plattformarna. Telenor har svarstid på 9 minuter på Twitter. Innehållspostning visar ökande trend på Facebook: minskande på Twitter.

Sveriges främsta varumärken gjorde i snitt 70 (67) tweets, 59 (27) Facebook-inlägg och laddade upp 4 (5) videor på YouTube (förra månaden inom parentes).

Svenska organisationers innehållfokus, baserat på Sveriges topp 20 varumärken (källa: Socialbakers), visar en ökande trend på Facebook, och det omvända på Twitter. YouTube står i stort stilla på en låg nivå.

Månadsutveckling baserat på Sveriges ledande 20 varumärken (källa: Socialbakers):

Nedan ser vi hur Sveriges topp 20 varumärken arbetar med sina sidor på Facebook och Twitter, och vilken respons vi följare ger på deras inlägg. (Källa: Socialbakers.)

Om du inte ser ditt varumärke representerat kan det bero på att dels Socialbakers, dels Smampion inte har berörd profil/-er registrerade. Smampion erbjuder gratis registrering.

Facebook

Sveriges topp 5 varumärken på Facebook vad gäller antal följare och interaktioner är enligt Socialbakers:

Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 59 inlägg. Om vi omvandlar antal snittinlägg på Apollo Sverige och fördelar antal interaktioner per inlägg, innebär det att varje inlägg skulle fått ca 3 141 interaktioner per inlägg.

Enligt analysföretaget Smampion är sidorna nedan månadens svenska bästa, baserat på Smampions poängskala 0-100. Om din sida inte finns med för mätning hos Smampion kan du enkelt lägga till den här (kostnadsfritt).

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Kundservice Facebook

Månaden visar en återkommande mix av varumärken med undantag av nykomlingen IKEA, nu återkommande. Är det nu vi får se Retail börja ta plats? SJ uppvisar igen lägsta svarstider.

Nedan Smampions topplista över Responsgrad:

Även på Smampions topplista återfinner vi SJ AB vad gäller svarstid/responstid.

De unika Facebook-poster som genererade högst interaktion var:

Twitter

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på Twitter:

Enligt Socialbakers är nedan de varumärken vilka säkrar dels flest följare, dels flest interaktioner på Twitter:

Sveriges topp 20 varumärken gjorde 70 tweets i snitt.

Om vi omvandlar antal inlägg på Unibet Sverige och fördelar antal interaktioner per tweet, innebär det att varje inlägg skulle fått 1 089 (1 292) interaktioner per tweet.

Hur arbetar ni med er Twitter-profil? Har ni målsatt ett minimum antal interaktioner varje tweet ska säkra? Funderar ni på att dra ned/lämna plattformen? Dela gärna erfarenhet!

Kundservice Twitter

Telekom har länge varit framstående på Twitter i kundservice. Den norska telekom-giganten Telenor återkommer igen och uppvisar en exceptionell svarstid.

De unika Twitter-poster som genererade högst interaktion var:

Instagram

Månadens bästa företag på Instagram enligt Smampion:

Socialbakers har inte motsvarande rapportering för Instagram varför den jämförelsen uteblir.

YouTube

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på YouTube:


Underlag från Socialbakers visar YouTube i Sverige med fokus på antal visningar och antal prenumeranter. Där återfinner vi ICA och Ving Sverige i toppen på båda listorna över visningar samt antal prenumeranter.

De YouTube-filmer som genererade högst interaktion var:

Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 4 videor.

Sammanfattning

Min reflektion denna månad är att förra månadens dipp i innehållsaktivitet inte kvarstår, åtminstone inte vad gäller Facebook. Snarare det motsatta i maj. Det är dock uppenbart att trenderna är de motsatta vad gäller innehåll för de båda plattformarna Facebook och Twitter respektive.

Intressant att se att IKEA som nykomling kvarstår ännu en månad – med fokus på kundservice (Facebook). För övrigt samma återkommande varumärken, oftast med fokus telekom och teknik. Banksektorn har ännu inte lyckats inta en permanent fast position men dyker nu upp oftare och oftare bland topp 5.

Rörlig bild har tripplats på ett år och trenden för 2017 verkar nu utplanande, där rörlig bild utgör knappt 40% av innehållet.

Jag fortsätter att lyfta vikten av effekt av innehållskommunikation, och nedan ser vi de varumärken vilka lyckas säkra bästa interaktion på Facebook, Twitter och YouTube.

Förra månaden lyckades Telia Företag säkra plats på två plattformar. I maj lyckas istället konkurrenten Telenor med motsvarande ovanliga framgång. När får vi se ett varumärke lyckas säkra samtliga tre plattformar?


Må gott,

LG

Dela gärna innehåll ur bloggen, givet källhänvisning – Källa: www.kommunikationsanalys.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.