Partikommunikation i sociala medier – mars 2017

Väljarkårens motsatser, Sverigedemokraterna och Liberalerna har högst relativ tillväxt på Facebook i ett-års perspektiv. Miljöpartiet fortsätter tappa Facebook-följare, och startar upp på LinkedIn. Politiska partier har dålig koll på hur sociala medier fungerar.

Många upplever att våra sociala flöden bekräftar vår egen världsbild, och att våra vänner i stort verkar se världen som vi gör. Därför är det viktigt att också förstå att våra motsatser, de som vi kanske anser ”har fel”, också konstant bekräftas och förstärks i sina åsikter i deras sociala flöden. Vilket styrs av algoritmer. Därför har jag valt att följa, obs! följa, inte gilla, Facebook-sidor som publicerar material som inte korrelerar med min verklighet, eller presenterar vad jag ser som lösningar för en god och hållbar framtid. Mitt tips är därför: spräck din digitala såpbubbla och säkra att du tar del av ”de andras” verklighet. Även om den kan vara lite svårsmält ibland.

Analysföretaget Smampion publicerade Nya filterbubblan missgynnar nationella varumärken och politik, vilken baserar sig på en studentuppsats från Karlstads universitet: Politisk fragmentering på grund av Facebooks filtrering: En studie om hur Facebook rekommenderar innehåll beroende på politiska preferenser.

SVT visar att vissa Facebook-sidor köper annonser riktade mot de politiska partiernas följare i syfte att påverka (deras väljare). Christian Christensen, professor vid Stockholms universitet, säger: ”– De politiska partierna borde anställa personer på kommunikationsavdelningarna som har koll. Som fattar ny teknik, som fattar hur algoritmen fungerar. Det handlar om ett nytt landskap. Egentligen är det lite sent att tala om ett nytt landskap, för det har pågått i sociala medier länge nu.” Hur ser kompetensen ut i ditt parti? Vet du?

Tillväxt Facebook senast månaden/kvartalet/året

Flera partier möttes under mars på partikongresser/-stämmor. Vad gäller Facebook bidrog dessa, och relaterad medierapportering inte till någon utmärkande sidtillväxt för till exempel Feministiskt initiativ trots ny partiledare, se nedan.

Liberalerna och Sverigedemokraterna, som sägs ha mest olika väljare (se mer under Inläggen som säkrade högst interaktion) är också de som relativt har ökat mest under senaste året, se nedan.

Tillväxt senaste månaden:

Tillväxt senaste kvartalet:

Tillväxt senaste året (mars till mars):

Storlek och interaktion

Storlek betyder i sig inte så mycket om den inte åtföljs av interaktion, eller åtminstone reaktion. Givetvis kan dock ett stort antal följare locka de osäkra.

Facebook

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna är de enda partier vars storlek även matchar del av interaktioner.

Twitter

Feministiskt initiativ och Kristdemokraterna är de enda partier vars storlek även matchar del av interaktioner.

Instagram

Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna är de enda partier vars storlek även matchar del av interaktioner.

Instagram är ingen framgångskanal för regeringspartierna.

YouTube

Sverigedemokraterna och Centerpartiet är de enda partier vars storlek även matchar del av interaktioner.

Partisidornas poäng

Flera partier får under 65 i betyg, vilket jag ser är under vad ett parti behöver prestera för att bevisa relevans, och säkra väljare. Vissa partisidor får även bottenbetygen underkänt och ej godkänt.

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Facebook:

Twitter:

Instagram:

Inläggen som säkrade högst interaktion

Sverigedemokraterna har tydlig avsändare i sin infografik/foton och upplevs som ett genomarbetat formspråk, se till exempel Instagram nedan. Igenkänning är ett ledord vad gäller varumärken som bekant. Deras inlägg säkrar högst interaktion på samtliga plattformar (av max 20 st möjliga):

 • Sverigedemokraterna =  11 st
 • Liberalerna = 5 st
 • Feministiskt initiativ = 2 st
 • Kristdemokraterna = 1 st
 • Vänsterpartiet = 1 st

En SCB-undersökning från 2013, återgiven i DI, visar att Sverigedemokraternas och Liberalernas väljare är varandras motsatser. Är det denna ”polarisering” som kan skönjas i topposternas framgång?

Facebook

Twitter


Instagram

YouTube

Individuell ranking inom kategori politik

Analysföretaget Smampion rankar även individuella politikers sidor/profiler samt partisidor mot varandra. Liberalerna dominerar Twitter. Två partiledare återfinns på Instagram: Annie Lööf och Anna Kinberg Batra.

Facebook

Twitter

Instagram

YouTube

Varumärket

Nedan följer ett urval av de partisidor som Smampion har registrerade, i syfte att dels belysa skötsel av varumärket (läs: igenkänning), dels värdet på närvaron enligt Smampions poängskala.

Socialdemokraterna

Fortfarande frågetecken runt olika val av logotyp. Enligt Smampions poängskala ligger 5 sidor under gränsen (45) för att tillföra något (kommunikativt) värde. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av dessa.

Miljöpartiet

I stort samma igenkänning – med tydligt avsteg i Göteborg på YouTube. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 2 sidor.

Vänsterpartiet

Frågetecken runt logotyp Malmö. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 2 sidor.

Feministiskt initiativ

Frågetecken runt Twitter-namn samt logotyp Stockholm och Göteborg. Med tanke på att Feministiskt initativ beslutade att partinamnet är Feministiskt initiativ och inte Feministerna på deras senaste kongress, bör detta även speglas i val av Twitter-namn. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 1 sida.

Sverigedemokraterna

I stort enhetligt. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 1 sida.

Moderaterna

Generellt återkommande frågetecken runt logotyp. Det blir svårt för lokala representanter, och väljare!, när inte riksorganisationen säkrar en enhetlig logotyp. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 2 sidor.


Centerpartiet

YouTube Göteborg behöver enas med huvudlogotyp. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 1 sida.

Liberalerna

Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 0 sidor.

Kristdemokraterna

Värnamo har gjort avsteg. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 2 sidor.

LinkedIn

Nedan en sammanställning över dels partiernas närvaro, dels hur många som följer våra rikspartiers LinkedIn-sidor (ej grupper). Marginella ändringar per månad. Nytt är att Miljöpartiet nu öppnat närvaro på plattformen (4 följare).

 • Vänsterpartiet: saknas
 • Sverigedemokraterna: saknas

Feministiskt initiativ saknar fortfarande logotyp på denna plattform.

Sammanfattning

Bra med SVT:s granskning och konstaterande att det ännu återstår en hel del för de politiska partierna vad gäller kunskap och kompetens runt de digitala plattformarna. Jag hoppas vi får se ett antal rekryteringar inom området inom kort inför det stundande valåret 2018. Här kan du läsa mer om hur våra partier idag arbetar med sociala medier.

Ser fram emot att följa den relativa tillväxten på Facebook där Sverigedemokraterna och Liberalerna står ut, och där Centerpartiet och Vänsterpartiet följer tätt.

Jag återkommer till att Moderaterna fortfarande, och i stort ensamma, sticker ut med en stor variation av sitt varumärke på sina plattformar. En översyn och städning skulle hjälpa dem med väljarkårens igenkänning. Och därtill en analys av varför den frekventa närvaron inte matchas av motsvarande interaktion/respons.

Må gott,

LG
Dela gärna innehåll ur bloggen, givet källhänvisning – Källa: www.kommunikationsanalys.se

2 tankar kring ”Partikommunikation i sociala medier – mars 2017

  1. LG Wallmark Inläggsförfattare

   Tack David, hoppas det ger ytterligare en bild av det demokratiska pusslet.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.