Framgångsrika varumärken i sociala medier – mars 2017

Rörlig bild på Facebook har tredubblats i ett-års perspektiv. Antal interaktioner minskar på YouTube. Banker tar plats och ger snabb kundservice i sociala medier.

Sveriges främsta varumärken gjorde i snitt 73 (74) tweets, 48 (22) Facebook-inlägg och laddade upp 5 (6) videor på YouTube (förra månaden inom parentes).

En jämförelse med förra året vad gäller Video/Rörlig bild visar en tredubbling på Facebook, från 14 procent till 55 procent av andel totalt innehåll.

Månadsutveckling baserat på Sveriges ledande 20 varumärken (källa: Socialbakers):

Nedan ser vi hur Sveriges topp 20 varumärken arbetar med sina sidor på Facebook och Twitter, och vilken respons vi följare ger på deras inlägg. (Källa: Socialbakers.)

Om du inte ser ditt varumärke representerat kan det bero på att dels Socialbakers, dels Smampion inte har berörd profil/-er registrerade. Smampion erbjuder gratis registrering.

Facebook

Sveriges topp 5 varumärken på Facebook vad gäller antal följare och interaktioner är enligt Socialbakers:

Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 48 inlägg. Om vi omvandlar antal snittinlägg på Make Up Store och fördelar antal interaktioner per inlägg, innebär det att varje inlägg skulle fått ca 2 350 interaktioner per inlägg.

Enligt analysföretaget Smampion är sidorna nedan månadens svenska bästa, baserat på Smampions poängskala 0-100. Om din sida inte finns med för mätning hos Smampion kan du enkelt lägga till den här (kostnadsfritt).

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Kundservice Facebook

Månaden visar en återkommande mix av varumärken. Nordea Sverige och SJ uppvisar lägsta svarstider.

Nedan Smampions topplista över Responsgrad:

De unika Facebook-poster som genererade högst interaktion var:

Twitter

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på Twitter:

Enligt Socialbakers är nedan de varumärken vilka säkrar dels flest följare, dels flest interaktioner på Twitter:

Sveriges topp 20 varumärken gjorde 73 tweets i snitt.

Om vi omvandlar antal inlägg på Unibet Sverige och fördelar antal interaktioner per tweet, innebär det att varje inlägg skulle fått 1 002 (835) interaktioner per tweet.

Hur arbetar ni med er Twitter-profil? Har ni målsatt ett minimum antal interaktioner varje tweet ska säkra? Funderar ni på att dra ned/lämna plattformen? Dela gärna erfarenhet!

Kundservice Twitter

Telekom har länge varit framstående på Twitter i kundservice. Den återkommande norska telekom-giganten Telenor kvalificerar ej in denna månad och förstaplats intas av SEB Sverige.

De unika Twitter-poster som genererade högst interaktion var:

Instagram

Månadens bästa företag på Instagram enligt Smampion:

Socialbakers har inte motsvarande rapportering för Instagram varför den jämförelsen uteblir.

YouTube

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på YouTube:


Underlag från Socialbakers visar YouTube i Sverige med fokus på antal visningar och antal prenumeranter. Där återfinner vi ICA och Ving Sverige i toppen på båda listorna över visningar samt antal prenumeranter.

De YouTube-filmer som genererade högst interaktion var:

Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 5 videor. Rörlig bild är en nyckelkanal för innehåll, samtidigt som det kräver (ny) kompetens för att säkra produktion. I mars har det skrivits om att annonsörer lämnar YouTube.

Sammanfattning

Telekom och resebranschen bibehåller år efter år topplatserna bland de varumärken som mest svarar på inlägg och frågor från följare. Tydligt i mars är trenden att banker mer och mer börjar ta ta plats bland dessa branscher.

Poltik på Twitter i form av liberaler som Daniel Forslund kommer åter upp som bästa profiler bland organisationer och företag. Vilket kan vara lovande inför nästa års val med tydlighet och tillgänglighet digitalt.

Jag fortsätter att lyfta vikten av effekt av innehållskommunikation, och nedan ser vi de varumärken vilka lyckas säkra bästa interaktion på Facebook, Twitter och YouTube. Intressant är att inget varumärke lyckas säkra plats på samtliga plattformar. Eller, är det ett medvetet val? Att fokusera, och vara riktigt bra på en plattform? Lär av de bästa.Må gott,

LG

Dela gärna innehåll ur bloggen, givet källhänvisning – Källa: www.kommunikationsanalys.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.