Partikommunikation i sociala medier – februari 2017

Centerpartiet och Liberalerna växer mest på Facebook. Miljöpartiet och Feministiskt initiativ fortsätter tappa följare. Instagram är inte regeringspartiernas plattform. Liberaler dominerar Twitter.

Från denna månad tar jag bort bevakningen av genomslag i medier (Gavagai). Istället tillför jag individuella politikers rankade närvaro i sociala medier.

Denna blog bevakar och analyserar sedan flera år våra riksdagspartier i sociala medier – därtill Feministiskt intiativ. Anledningen till att även Feministiskt initiativ är med beror på partiets innovativa och framträdande roll i dessa kanaler inför och under riksdagsvalet 2014. Intressant att två av våra riksdagspartier först nu nu lyckats samla i stort lika många följare på Facebook. Det tog några år.

Storlek och interaktion

Som bekant, storlek betyder i sig inte så mycket om den inte åtföljs av interaktion, eller åtminstone reaktion. Givetvis kan dock ett stort antal följare locka de tvehågsna.

Medlemmar vs Följare

Aftonbladet lyfte nyligen partiernas medlemsantal:

Finns det en match mellan medlemsantal och följare på Facebook? (Jag inkluderar inte Feministiskt initiativ i denna jämförelse.)

Nja, om vi ser till minsta partier och följare så finns det en match vad gäller Kristdemokraterna och Liberalerna. Vad gäller de tre största partierna finns även en matchning i topp 3, dock ej i samma ordning.

Centerpartiet placerar sig högre i medlemsantal än relativt följare på Facebook, samt Miljöpartiets stora tapp har (ännu) inte slagit igenom på Facebook. Trots att Miljöpartiet tappat följare oavbrutet i över ett års tid. (Data från analysföretaget Socialbakers.)

Facebook

Kristdemokraterna är det enda parti vars storlek även matchar del av interaktioner.

Twitter

Liberalerna är det enda parti vars storlek även matchar del av interaktioner.

Instagram

Instagram är ingen framgångskanal för regeringspartierna.

YouTube

På YouTube är det endast Sverigedemokraterna vars storlek matchar placering av totala interaktioner. Intressant se att Moderaterna även denna månad trots sin storlek ligger i botten vad gäller respons i form av interaktioner dvs. respons på budskap.

Smampions samlade poängsammanställning för månaden

Flera partier får under 65 i betyg vilket jag ser är under vad ett parti behöver prestera för att bevisa relevans, och säkra väljare. Vissa partisidor får även bottenbetygen underkänt och ej godkänt.

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Facebook:

Twitter:

Instagram:

Följande inlägg på respektive plattform säkrade högst interaktion

Sverigedemokraternas inlägg säkrar högst interaktion på samtliga plattformar (av max 20 st möjliga):

  • Sverigedemokraterna = 13 st
  • Liberalerna = 4 st
  • Socialdemokraterna = 1 st
  • Centerpartiet = 1 st
  • Feministiskt initiativ = 1 st

Facebook

Twitter

Instagram

YouTube

Individuell ranking inom kategori politik

Analysföretaget Smampion rankar även individuella politikers sidor/profiler samt partisidor mot varandra. Liberalerna dominerar Twitter.

Facebook

Twitter

Instagram

YouTube

Varumärket

Nedan följer ett urval av de partisidor som Smampion har registrerade, i syfte att dels belysa skötsel av varumärket (läs: igenkänning), dels värdet på närvaron enligt Smampions poängskala.

Socialdemokraterna

Fortfarande frågetecken runt flera val av logotyp. Enligt Smampions poängskala ligger 3 sidor under gränsen (45) för att tillföra något (kommunikativt) värde. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av dessa.

Miljöpartiet

I stort samma igenkänning – med tydligt avsteg i Göteborg på YouTube. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 4 sidor.

Vänsterpartiet

Frågetecken runt logotyp Malmö. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 2 sidor.

Feministiskt initiativ

Frågetecken runt Twitter-namn samt logotyp Stockholm och Göteborg. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 0 sida.

Sverigedemokraterna

I stort enhetligt. Avsteg YouTube. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 1 sida.

Moderaterna

Generellt återkommande, frågetecken runt logotyp. Svårt för lokala representanter, och väljare!, när inte riksorganisationen säkrar en enhetlig logotyp. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 2 sidor.


Centerpartiet

YouTube och Instagram behöver enas med huvudlogotyp. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 1 sida.

Liberalerna

Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 0 sidor.
Kristdemokraterna

Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 3 sidor.

LinkedIn

Nedan en sammanställning över dels partiernas närvaro, dels hur många som följer våra rikspartiers LinkedIn-sidor (ej grupper). Marginella ändringar per månad.

  • Miljöpartiet: saknas
  • Vänsterpartiet: saknas
  • Sverigedemokraterna: saknas

Kristdemokraterna såväl som Feministiskt initiativ saknar fortfarande logotyp på denna plattform.

Sammanfattning

Sverige har riksdagsval nästa år och det är nu arbetet måste sätta fart för att etablera en övertygande budskapsplatta av intresse och fokus – att sedan kunna maximera 2018.

Min förhoppning är att partierna har klart med sina kommunikationsplaner där de digitala kanalerna har en betydande plats. Personligen tror jag mer effekt kommer av digital närvaro, än att dela ut broschyrer till trötta morgonpendlare.

Nu med ”balans” mellan medlemsantal och storlek på Facebook, blir det intressant följa om våra partiers utveckling på plattformen kommer att kunna ge en föraning om valresultat 2018. Självklart dock viktigt att komma ihåg att man kan välja följa ett parti för att hålla koll på ”motståndarsidan”.

Moderaterna sticker fortfarande, och ganska ensamma, ut med en stor variation vad gäller hantering av sitt varumärke på sina plattformar. En översyn och städning skulle hjälpa dem med väljarkårens igenkänning. Och en analys av varför den frekventa närvaron inte möts av motsvarande interaktion/respons.

Må gott,

LG
Dela gärna innehåll ur bloggen, givet källhänvisning – Källa: www.kommunikationsanalys.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.