Partikommunikation i sociala medier – januari 2017

Sverigedemokraterna har högst innehållsengagemang på samtliga plattformar. Centerpartiet och Sverigedemokraterna växer mest på Facebook: Miljöpartiet och Feministiskt initiativ fortsatt tapp. Feministiskt initiativ, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna nu jämnstora på Facebook.

Denna blog bevakar och analyserar våra riksdagspartier i sociala medier – därtill Feministiskt intiativ. Anledningen till att även Feministiskt initiativ är med beror på partiets innovativa och framträdande roll i dessa kanaler inför och under riksdagsvalet 2014. Intressant notera att nu även två av våra riksdagspartier lyckats samla i stort lika många följare på Facebook. Det tog dock några år.

Från i år har jag gjort om de politiska underlagen något ytterligare, genom att välja ut data som direkt sätter bevakade partier i jämförelse med varandra. Både i antal och procent av total, samt del av interaktion. Jag har därmed komprimerat bloggen och förenklat snabba jämförelser.

Storlek och interaktion

Minns du hur rösterna fördelades mellan partierna i valet 2014?

Intressant att när nu Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna vuxit i kapp Feministiskt initiativ på Facebook, det går att se likheter mellan antal följare och röster i valet 2014. Rokaden mellan Vänsterpartiets framgång och Miljöpartiets nedgång sedan valet bör beaktas. Därtill ökning för Sverigedemokraterna. (Data från analysföretaget Socialbakers.)

Facebook

Socialdemokraterna och Moderaterna är de enda partier vars storlek även matchar del av interaktioner.

Det är endast Facebook av Twitter, Instagram och YouTube som kan uppvisa denna koppling till valresultat/storlek.

Intressant att följa hur de andra kanalernas tillväxt kan komma indikera kommande förflyttningar i politiken. Om alls, eller om Facebook blir ”index”.

Twitter

Instagram

Endast Kristdemokraterna som matchar storlek med del av interaktioner: minst och lägst. Annars inga korrelationer mellan övriga partier.

YouTube

På YouTube är det endast Sverigedemokraterna och Liberalerna vars storlek matchar placering av totala interaktioner. Intressant se att Moderaterna trots sin storlek liger i den absoluta botten vad gäller respons i form av interaktioner dvs. respons på budskap.

Smampions samlade poängsammanställning för månaden

Flera partier får under 65 i betyg vilket jag ser är under vad ett parti behöver prestera för att bevisa relevans, och säkra väljare. Vissa partisidor får även bottenbetygen underkänt och ej godkänt.

Vi har riksdagsval nästa år och det är nu arbetet måste sätta fart för att etablera en övertygande platta av intresse och fokus att sedan maximera 2018.

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Facebook:

Twitter:

Instagram:

Följande inlägg på respektive plattform säkrade högst interaktion

Sverigedemokraternas inlägg säkrar högst interaktion på samtliga plattformar (av max 20 st möjliga):

  • Sverigedemokraterna = 11 st
  • Liberalerna = 3 st
  • Kristdemokraterna = 3 st
  • Miljöpartiet = 2 st
  • Socialdemokraterna = 1 st

Facebook

Twitter


Instagram

YouTube

Gavagai – räckvidd och ton

Bevakningsföretaget Gavagai mäter antal partiomnämnanden samt ton på dessa. Moderaterna,  Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna toppar månaden med högst antal omnämnanden.

Gavagai mäter även tonen på inlägg, och samtliga partier har mer negativa än positiva omnämnanden. Moderaterna har med 60 procent den största delen negativa omnämnanden.

Centerpartiet är det parti som uppvisar minst antal (övervägande) negativa omnämnanden (ton): 35 procent mer negativa än positiva. (Piratpartiet har jag ej med i denna bloggbevakning.)

Varumärket

Nedan följer ett urval av de partisidor som Smampion har registrerade, i syfte att dels belysa skötsel av varumärket (läs: igenkänning), dels värdet på närvaron enligt Smampions poängskala.

Socialdemokraterna

Fortfarande frågetecken runt Ludvikas val av logotyp, samt därtill en Twitter-profil. Enligt Smampions poängskala ligger 6 sidor under gränsen (45) för att tillföra något (kommunikativt) värde. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av dessa.

Miljöpartiet

I stort samma igenkänning – med tydligt avsteg i Göteborg på YouTube. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 4 sidor.

Vänsterpartiet

Frågetecken runt logotyp Malmö. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 5 sidor.

Feministiskt initiativ

Frågetecken runt Twitter-namn samt logotyp Stockholm. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 1 sida.

Sverigedemokraterna

I stort enhetligt. Avsteg YouTube. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 1 sida.

Moderaterna

Generellt frågetecken runt logotyp. Svårt för lokala representanter, och väljare!, när inte riksorganisationen säkrar en enhetlig logotyp. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 3 sidor.

Centerpartiet

I stort enhetlig logotyp. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 3 sidor.

Liberalerna

Liberalerna har ett tydligt avsteg i Göteborg med Twitter. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 0 sidor.

Kristdemokraterna

Frågetecken runt Halland. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 3 sidor.

LinkedIn

Det är av vikt att politiska partier syns på flertalet plattformar då väljarrelevans ges och skapas på olika sätt. Nedan en sammanställning över dels partiernas närvaro, dels hur många som följer våra rikspartiers LinkedIn-sidor (ej grupper).

  • Miljöpartiet: saknas
  • Vänsterpartiet: saknas
  • Sverigedemokraterna: saknas

Kristdemokraterna såväl som Feministiskt initiativ saknar fortfarande logotyp på denna plattform.

Sammanfattning

Sverigedemokraterna har högst engagemang på sina inlägg. Som bekant kan anledning vara både positiv och negativ.

Nu med ”balans” mellan valresultat och storlek på Facebook, blir det intressant följa om våra partiers utveckling på plattformen kommer att kunna ge en föraning om valresultat 2018.

Moderaterna sticker fortfarande, och ganska ensamma, ut med en stor variation vad gäller hantering av sitt varumärke på sina plattformar. En översyn och städning skulle hjälpa väljarkårens igenkänning.

Jag funderar om Gavagai tillför något mervärde i denna blogg. Dina tankar?

Må gott,

LG
Dela gärna innehåll ur bloggen, givet källhänvisning – Källa: www.kommunikationsanalys.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.