Svenska varumärken i sociala medier – december 2016

Stor ökning av antal Facebook-inlägg i december. Rörlig bild på Facebook har tredubblats på ett år. Antal tweets har minskat med en tredjedel på ett år.

Sveriges 20 bästa varumärken gjorde i snitt 82 (101) tweets, 100 (37) Facebook-inlägg och laddade upp 4 (6) videor på YouTube.

Stor ökning av antal poster på Facebook i december: 

Utvecklingen baserat på Sveriges ledande 20 varumärken (källa: Socialbakers). OBS! Felaktig pilindikator i Admin Posts vad gäller ”relative growth” denna månad.

Nedan ser vi hur Sveriges topp 20 varumärken arbetar med sina sidor på Facebook och Twitter, och vilken respons vi följare ger på deras inlägg. (Källa: Socialbakers.) Interaktioner i december 2015 var motsvarande 79%, 14% och 7%. Kommentarer och delningar har alltså inte ökat denna period.

Om du inte ser ditt varumärke representerat kan det bero på att dels Socialbakers, dels Smampion inte har berörd profil/-er registrerade. Smampion erbjuder gratis registrering.

Facebook

Sveriges topp 5 varumärken på Facebook vad gäller antal följare och interaktioner är enligt Socialbakers:

Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 100 inlägg. Om vi omvandlar antal snittinlägg på Triss och fördelar antal interaktioner per inlägg, innebär det att varje inlägg skulle fått ca 1 148 interaktioner per inlägg.

Enligt analysföretaget Smampion är sidorna nedan månadens svenska bästa, baserat på Smampions poängskala 0-100. Om din sida inte finns med för mätning hos Smampion kan du enkelt lägga till den här (kostnadsfritt).

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Kundservice Facebook

Månaden visar en återkommande mix av varumärken, med nytillskottet Västtrafik återkommande.

Nedan Smampions topplista över Responsgrad:

OBS! Smampions data är denna gång inte exakt kalendermånad utan gick några dagar in i januari.

De unika Facebook-poster som genererade högst interaktion var:

Twitter

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på Twitter:

Enligt Socialbakers är nedan de varumärken vilka säkrar dels flest följare, dels flest interaktioner på Twitter:

Sveriges topp 20 varumärken gjorde 82 tweets i snitt (101).

Om vi omvandlar antal inlägg på Unibet Sverige och fördelar antal interaktioner per tweet, innebär det att varje inlägg skulle fått 782 (793) interaktioner per tweet.

Hur arbetar ni med er Twitter-profil? Har ni målsatt ett minimum antal interaktioner varje tweet ska säkra? Funderar ni på att dra ned/lämna plattformen? Dela gärna erfarenhet!

Kundservice Twitter

Telekom har länge varit framstående på Twitter i kundservice. Den återkommande norska telekom-giganten Telenorintar månadens första plats med råge.

De unika Twitter-poster som genererade högst interaktion var:

Instagram

Månadens bästa företag på Instagram enligt Smampion:

Höganäs kommun har i över ett år i sträck återfunnits på Smampions topp 10 Instagram-profiler i Sverige.

Socialbakers har inte motsvarande rapportering för Instagram varför den jämförelsen uteblir.

YouTube

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på YouTube:


Underlag från Socialbakers visar YouTube i Sverige med fokus på antal visningar och antal prenumeranter. Där återfinner vi ICAVing Sverige och legosverige i toppen på båda listorna över visningar samt antal prenumeranter.

De YouTube-filmer som genererade högst interaktion var:

Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 4 videor. Rörlig bild är nu en nyckelkanal för innehåll, samtidigt som det kräver (ny) kompetens för att säkra produktion. Tufft för mindre organisationer? Eller kan smartphones säkra detta?

Sammanfattning

Månadens mest intressanta händelse är att antal poster på Facebook mer än dubblerades jämfört med föregående månad – och övriga året. En tydlig indikator på plattformens vikt bland varumärken.

Samtidigt ser vi över året en minskning av tweets på Twitter med en tredjedel över helåret. En plattform som som bekant kämpar för att säkra sin relevans. YouTube står och stampar och varierar över året med 4-9 filmer från landets topp 20 varumärken.

Hur har ditt varumärke klarat 2016 i sociala medier? Enligt förväntan? Något som överraskat? Rörlig bild? Dela gärna.

I år har jag som bekant valt att fokusera mer på effekter av innehållskommunikation, och nedan ser vi de varumärken vilka lyckas säkra bästa interaktion på Facebook, Twitter och YouTube. Lär av de bästa!

Må gott,

LG

Dela gärna innehåll ur bloggen, givet källhänvisning – Källa: www.kommunikationsanalys.se

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.